-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Penkerius metus besislapstantis J.Assange'as svarsto galimybę pasiduoti JAV

„WikiLeaks“ įkūrėjas Julianas Assange'as rimtai svarsto galimybę pagaliau palikti Ekvadoro ambasados patalpas Londone ir pasiduoti JAV pareigūnams, reikalaujantiems jo ekstradicijos.
Julianas Assange‘as
Julianas Assange‘as / „Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr.

Praėjusią savaitę australas pažadėjo, kad jei JAV prezidentas Barackas Obama pasirašys atleidimą dėl įslaptintos informacijos platinimo nubaustai Chelsea Manning, jis pasiduos JAV ir sutiks su teismo procesu.

B.Obama antradienį sutrumpino laisvės atėmimo bausmę, skirtą buvusiam armijos analitikui Bradley Manningui, o dabar Ch.Manning, įkalintai 35 metams už didžiulio kiekio slaptų dokumentų nutekinimą tinklapiui „WikiLeaks“.

Priėmęs vieną paskutinių sprendimų per savo besibaigiančią kadenciją B.Obama suteikė malonę 64 asmenims, o dar 209 sušvelnino bausmes. Tarp pastarųjų buvo lytį pakeitęs karys, nuteistas 2013 metų rugpjūtį už šnipinėjimą ir kitus nusikaltimus.

Prezidento sprendimu Ch.Manning laisvės atėmimo terminas baigsis gegužės 17 dieną.

Šis karys, tuomet dar kaip Bradley Manningas, 2010 metais buvo suimtas, o pernai dukart mėgino nusižudyti. Ch.Manning yra prisipažinusi, kad perdavė „WikiLeaks“ apie 700 tūkst. konfidencialių karinių ir diplomatinių dokumentų.

J.Assange'o atstovė Melinda Taylor pabrėžė, kad jis ketina laikytis savo žodžio, tačiau nepatvirtino, kokiu metu tai įvyks.

„WikiLeaks“ įkūrėjas Ekvadoro ambasadoje slapstosi nuo 2012 metų. Jis baiminasi arešto dėl kaltinimų Švedijoje ir JAV. Švedijoje jis yra kaltinamas dėl lytinių santykių su nepilnamete.

Manoma, kad J.Assange'o sprendimą grįžti į JAV gali paskatinti ir Donaldo Trumpo inauguracija. Išrinktasis JAV prezidentas ne kartą palankiai atsiliepė apie „WikiLeaks“ veiklą ir rėmėsi jų informacija, kaltindamas konkurentę, demokratų kandidatę Hillary Clinton.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius