Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Penki dalykai, būdingi Vladimirui Putinui ir Turkijos prezidentui Recepui Erdoganui

Per Rusijos prezidento Vladimiro Putino vizitą Ankaroje, kur su Turkijos prezidentu Recepu Tayyipu Erdoganu buvo aptarti dvišaliai užsienio politikos, energetikos ir prekybos santykiai, išryškėjo ir šių dviejų valstybių prieštaravimai, ypač užsienio politikos srityje. Tačiau nepaisant jų, ekspertai teigia, kad 62 metų V.Putinas ir 60 metų R.T.Erdoganas turi daugiau panašumų, negu skirtumų, rašo „Laisvosios Europos“ radijo interneto svetainė ir pateikia 5 bendrus Turkijos ir Rusijos prezidentų bruožus.
Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ir Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas
Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ir Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas / „Scanpix“/„Anadolu Ajansi“ nuotr.

1. Abu lyderiai užaugo skurdžiose šeimose ir vaikystėje mėgo sportą

V.Putinas užaugo komunaliniame bute pokario Leningrade, ir viename interviu teigė, kad gaudė žiurkes laiptinėje. Paauglystėje būsimasis Rusijos vadas pradėjo užsiiminėti dziudo ir net išleido mokomąjį vaizdo įrašą „Išmokime dziudo su Vladimiru Putinu“.

R.T.Erdoganas užaugo ne itin prabangiame Stambulo Kasimpasos rajone, kur jis pardavinėjo limonadą ir bandeles su sezamais. 

R.T.Erdoganas užaugo ne itin prabangiame Stambulo Kasimpasos rajone, kur jis pardavinėjo limonadą ir bandeles su sezamu. Į šį rajoną jis iki šiol vyksta pas savo kirpėją.

Būsimasis Turkijos prezidentas trylika metų buvo pusiau profesionalus futbolo žaidėjas vietiniame Kasimpasos klube. Per vieną mačą pastarosios prezidento rinkimų kampanijos metu R.T.Erdoganas įmušė tris įvarčius.

2. Abu politikai nevengia juodinti Vakarų ir akcentuoti savo šalių „didybės“

Tiek V.Putinas, tiek R.T.Erdoganas pataisė savo šalių konstitucijas, kad būtų įmanoma valdžioje išlikti kuo ilgiau.

V.Putinas valdžioje jau yra 15 metų, o R.T.Erdoganas – 11.

Valdančioji Turkijos „Teisingumo ir plėtros partija“, kurią įkūrė dabartinis Turkijos prezidentas, jau kurį laiką bando ganėtinai pasaulietiškoje šalyje įtvirtinti islamiškas normas. Be to. R.T.Erdoganas ne kartą buvo užsiminęs, kad Ankara gali atsisakyti planų dėl šalies narystės ES.

Karą Ukrainoje 2014 m. sukėlęs ir Krymą okupavęs V.Putino režimas neseniai apkaltino Vakarus, kad jie neva provokuoja naująjį Šaltąjį karą.

Turkijos sostinėje Ankaroje, saugoto miško vietoje, 2014 m. duris atvėrė 490 mln. eurų vertės „Baltieji rūmai“ – Osmanų imperijos laikų stiliaus R.T.Erdogano prezidento rezidencija.

Abu politikai pasitelkia religiją norėdami sustiprinti savo įtaką šalyje. R.T.Erdoganas šiam tikslui naudoja sunitų krypties islamą, o V.Putinas – Rusijos stačiatikių bažnyčią.

3. Tiek V.Putinas, tiek R.T.Erdoganas turi savo rūmus

Turkijos sostinėje Ankaroje, saugoto miško vietoje, 2014 m. duris atvėrė 490 mln. eurų vertės „Baltieji rūmai“ – Osmanų imperijos laikų stiliaus R.T.Erdogano prezidento rezidencija.

„Scanpix“/„Anadolu Ajansi“ nuotr./Naujieji Turkijos prezidento rūmai
„Scanpix“/„Anadolu Ajansi“ nuotr./Naujieji Turkijos prezidento rūmai

V.Putino rūmai stovi Juodosios jūros pakrantėje. Manoma, kad jų vertė siekia apie milijardą dolerių, o jie įrengti Sankt Peterburgo Žiemos rūmų stiliumi. „Putino rūmuose“ įrengtas kazino, plaukimo baseinai ir keletas sraigtasparnių pakilimo ir nusileidimo aikštelių.

4. Abiejų šalių prezidentai šiurkščiai susidorojo su visuomenės protestais

Masiniai protestai Rusijoje įvyko 2011–2012 m., kai V.Putinas trečią kartą kandidatavo į šalies prezidento postą. Po įsitvirtinimo Kremliuje V.Putinas ėmėsi represijų prieš pilietinės visuomenės užuomazgas, nevalstybinę žiniasklaidą ir protestuotojus Bolotnaja aikštėje. Per protestus buvo suimta apie 400 žmonių, daugybė protestuotojų buvo sumušti.

„Scanpix“ nuotr./Turkijos policija šeštadienį su ašarinėmis dujomis ir vandens patrankomis šturmavo Stambulo Gezi parką.
„Scanpix“ nuotr./Turkijos policija šeštadienį su ašarinėmis dujomis ir vandens patrankomis šturmavo Stambulo Gezi parką.

Turkijoje R.T.Erdogano planai sunaikinti Stambulo Gezi parką ir jo vietoje išduoti leidimus nekilnojamojo turto statyboms 2013 m. sukėlė protestus visoje šalyje. Apie 3 mln. turkų piktinosi autoritariniu R.T.Erdogano valdymu ir siekiu susilpninti šalies pasaulietiškumą. Į protestus Turkijos valdžia atsakė ašarinėmis dujomis ir vandens patrankomis. Per protestų malšinimą 11 žmonių žuvo, o daugiau negu 5 500 dalyvių buvo iškelti kaltinimai.

5. Turkijos ir Rusijos lyderiai tikrai nelaimės „Metų feministo“ titulo

Lapkričio pabaigoje R.T.Erdoganas pareiškė, kad lyčių lygybė priešinga prigimčiai, o moterys, remiantis islamo mokymu, turėtų tik gimdyti vaikus. Anksčiau, susirūpinęs mažėjančiu gimstamumu šalyje, Turkijos lyderis pareiškė, kad turkės privalo pagimdyti bent po tris vaikus. Maža to, šis politikas norėjo apriboti ir abortų darymą bei apsunkinti priėjimą prie kitų gimstamumo kontrolės priemonių. 

V.Putinas yra sakęs: „Bet kuris, kas galėtų bent dvi savaites išgyventi su Liudmila, nusipelno paminklo“.

Seksistiniai V.Putino pasisakymai taip pat  nieko nebestebina.

Birželio mėnesį, komentuodamas buvusios JAV valstybės sekretorės Hillary Clinton pasisakymą, kad V.Putino politika šiek tiek panaši į Vokietihjos fiurerio Adolfo Hitlerio, Rusijos prezidentas atsakė: „Geriau nesiginčyti su moterimi.“

Be to, neseniai išsiskyręs V.Putinas ne kartą yra pasakęs: „Bet kuris, kas galėtų bent dvi savaites išgyventi su Liudmila (buvusi V.Putino žmona), nusipelno paminklo“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius