-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Penki dalykai, kuriuos reikėtų stebėti Rusijos rinkimuose

Rusijos piliečiams sekmadienį renkant vietos ir regioninę valdžią, pateikiame penkis dalykus, kuriuos reikėtų stebėti šiuose rinkimuose.
Aleksejus Navalnas
Aleksejus Navalnas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Kaip elgsis Kremlius

Gubernatorių rinks 16 Rusijos regionų gyventojai. Rinkimai į vietos parlamentus vyks 13 regionų, įskaitant ir Ukrainai priklausantį Krymą, kurį 2014 metais aneksavo Rusija.

Rusų rinkėjai, kovojantys su skurdu, augančiu dėl Vakarų sankcijų ir kontroversiškos pensijų reformos, yra vis labiau linkę bausti valdančiosios partijos „Vieningoji Rusija“ atstovus.

Daug Kremliui artimų politikų šiuose rinkimuose dalyvauja kaip nepriklausomi kandidatai, siekdami atsiriboti nuo partijos.

Šeši iš 16 politikų, siekiantys tapti arba būti perrinkti gubernatoriais, dalyvauja rinkimuose kaip nepriklausomi kandidatai.

Politologai savo ruožtu pabrėžia, kad šie rinkimai bus svarbus valdžios sugebėjimų režisuoti rinkimus išbandymas, pastebimai smukus prezidento Vladimiro Putino ir „Vieningosios Rusijos“ reitingams.

Antrojo turo rizika

Stebėtojai neatmeta galimybės, kad valdančiosios partijos nariai kai kuriuose regionuose nesugebės pirmame ture laimėti gubernatorių rinkimų.

Pernai valdančiosios partijos „Vieningoji Rusija“ remiamiems kandidatams keturiuose regionuose nepavyko iškovoti pergalės pirmame rinkimų ture.

Tolimuosiuose Rytuose esančiame Primorės krašte dėl pranešimų apie pažeidimus Kremliaus remiamo kandidato naudai 2018 metais buvo surengtas retas pakartotinis balsavimas. Vis dėlto pergalę tuose rinkimuose iškovojo Kremliaus kandidatas.

„Išmanusis balsavimas“

Tuo metu Maskvos dūmos rinkimai bus išbandymas vieno žymiausių Kremliaus kritikų Aleksejaus Navalno sugebėjimui mobilizuoti opoziciją artėjant 2021-ųjų parlamento rinkimams ir praėjus vasarą vykusioms masinėms demonstracijoms, per kurias buvo reikalaujama sąžiningo balsavimo.

Kritikai kaltina valdžią susidorojimu su demonstrantais pasitelkiant policijos smurtą, dažnus areštus ir grasinimus griežtomis bausmėmis.

Virtinei populiarių opozicijos kandidatų nebuvo leista dalyvauti Rusijos sostinės dūmos rinkimuose, o A.Navalnas maskviečius paragino per balsavimą paremti tuos, kurie turi daugiausia šansų įveikti prokremliškus kandidatus; dauguma jų yra komunistų atstovai.

Opozicijos lyderis taip pat ragino ir kitų miestų gyventojus balsuoti strategiškai.

Kad paskatintų rusus pasinaudoti šiuo patarimu, A.Navalno komanda pastarosiomis dienomis ėmė kasdien skelbti tyrimus, kuriuose įtakingi pareigūnai kaltinami korupcija.

Balsavimas Sankt Peterburge

Nepopuliarus dabartinis Sankt Peterburgo gubernatorius Aleksandras Beglovas, ilgametis V.Putino sąjungininkas, veikiausiai iškovos pergalę nesant reikšmingos konkurencijos.

Tačiau kol kas neaišku, kokia persvara jis laimės, o opozicija tvirtina, kad antro didžiausio Rusijos miesto pareigūnai ruošiasi balsų klastojimui.

Opozicinis laikraštis „Novaja gazeta“ šią savaitę pranešė, kad kai kurie rinkimų pareigūnai gimtajame V.Putino mieste buvo apmokyti, kaip į balsadėžes „paskutinę minutę“ įmesti suklastotų balsavimo biuletenių.

„Kas antras balsas už A atitenka B“, – „Novaja gazeta“ citavo rinkimų apylinkės darbuotojų apmokyti atėjusį asmenį.

Stipriausias A.Beglovo varžovas – sovietų laikų režisierius ir Komunistų partijos įstatymų leidėjas Vladimiras Bortko – netikėtai pasitraukė iš rinkimų kovos likus savaitei iki balsavimo.

Chabarovsko regionas

Tolimųjų Rytų Chabarovsko regione „Vieningoji Rusija“ vykdė vieną agresyviausių savo kampanijų šiais metais.

Su Kinija besiribojančiame regione bus renkamas regiono parlamentas, miesto tarybos nariai ir meras.

Chabarovsko gubernatorius Sergejus Furgalas iš ultranacionalistinės Rusijos liberalų demokratų partijos (LDPR) į valdžią atėjo pernai, užsitikrinęs 70 proc. rinkėjų balsų ir užtikrintai įveikęs tuometinį regiono vadovą Viačeslavą Športą.

49-erių S.Furgalas tapo populiariu regiono lyderiu, nes viešai kritikavo biurokratus, o instagrame gubernatorius turi 161 tūkst. sekėjų.

Daug vietos gyventojų sekmadienio rinkimuose yra pasirengę palaikyti LDPR, kurią dabar jie sieja su S. Furgalu, o ne ilgamečiu partijos lyderiu Vladimiru Žirinovskiu, garsėjančiu skandalingais pareiškimais.

Po S.Furgalo pergalės pernai „Vieningoji Rusija“ faktiškai tapo opozicine partija Chabarovske.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius