-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Penkioms Ekvadoro televizijos ir radijo stotims siųsti laiškai su bombomis, viena sprogo

Ekvadore mažiausiai penkiems televizijos ir radijo stočių žurnalistams pirmadienį buvo siunčiami ar atsiųsti laiškai su bombomis ir viena jų sprogo, bet rimtų sužalojimų buvo išvengta, pranešė vidaus reikalų ministras Juanas Zapata.
Ekvadoro ugnikalnis yra pabudęs jau daugiau kaip 13 metų.
Ekvadoro ugnikalnis yra pabudęs jau daugiau kaip 13 metų. / Reuters/Scanpix nuotr.

Prokuratūra paskelbė pradėjusi tyrimą dėl terorizmo, tačiau nenurodė, kodėl taikytasi į būtent tas stotis ir kas už tai atsakingas.

Pasak ministro, laiškai buvo atsiųsti iš Kinsalomos miestelio pakrantėje esančioje Rioso provincijoje. Trys laiškai nusiųsti į Gvajakilį šalies pietvakariuose, o du – į sostinę Kitą.

Visais penkiais atvejais sprogstamieji užtaisai yra tokie patys, žurnalistams sakė J.Zapata.

Gvajakilio uostamiestyje žurnalistas Leninas Artieda iš privačios televizijos „Ecuavisa“ gavo voką su atmintuku. Jis įkištas į kompiuterį sprogo, pranešė televizija.

L.Artieda patyrė nesunkių rankos ir veido sužeidimų, sakė policijos pareigūnas Xavieras Chango. Daugiau niekas nenukentėjo.

Pasak X. Chango, L. Artiedai atsiųstame atmintuke galėjo būti sprogmenų RDX (heksogeno).

Kitą paketą, adresuotą žurnalistui Carlosui Verai, kurjerių kompanijoje Gvajakilyje perėmė policija, jis adresato nepasiekė, sakė J.Zapata.

Gvajakilyje laiškas su bomba taip pat buvo nusiųstas į televiziją „TC Television“.

Siunčiama „visiškai aiški žinia“ – norima nutildyti žurnalistus, sakė ministras.

„Nauja eskalacija“

Televizijos tinklas „Teleamazonas“ vėliau pranešė, kad į jos būstinę Kite taip pat buvo atsiųstas toks pat atmintukas, kokį gavo „Ecuavisa“.

Spaudos laisvę ginanti nevyriausybinė organizacija „Fundamedios“ atkreipė dėmesį, kad per tris išpuolius „naudotas tas pats veikimo būdas“.

Vokai su atmintukais buvo adresuoti L.Artiedai, Mauricio Ayorai iš „TC Television“ ir Miltonui Perezui iš „Teleamazonas“, sakoma organizacijos pareiškime.

L. Artiedai adresuotame laiške buvo grasinama šiam žurnalistui, nurodė „Fundamedios“.

Į „Teleamazonas“ atsiųstame laiške buvo žinutė, kad atmintuke yra informacijos apie politinį judėjimą „Correismo“, pavadintą pagal buvusį prezidentą Rafaelį Correą.

Šie laiškai yra „nauja smurto prieš spaudą eskalacija“, sakė „Fundamedios“ ir paragino valstybę tuojau pat įsikišti.

Vyriausybės pareiškime sakoma, kad ji „kategoriškai atmeta bet kokias smurto prieš žurnalistus ir žiniasklaidos priemones formas“.

Žmogaus teisių prievaizdas CDH taip pat pasmerkė išpuolius prieš žiniasklaidą „Ekvadore didėjant nesaugumui“.

Ekvadoras yra įsiterpęs tarp Kolumbijos ir Peru – dviejų didžiausių kokaino gamintojų pasaulyje. Pastaraisiais metais Ekvadoras taip pat tapo pasaulinės prekybos narkotikais centru.

Gvajakilis yra tarp nesaugiausių šalies miestų, jame dažni nusikaltėlių gaujų, konkuruojančių dėl narkotikų kontrabandos kelių, susirėmimai.

Prezidentas Guillermo Lasso yra paskelbęs karą gaujoms, kontroliuojančioms prekybą narkotikais iš kalėjimų, kuriuos krečia smurtas ir riaušės. Nuo 2021-ųjų per neramumus šalies kalėjimuose žuvo daugiau kaip 400 kalinių.

Žmogžudysčių skaičius Ekvadore išaugo nuo 14 tokių nusikaltimų 100-ui tūkst. gyventojų 2021 metais iki 25 nužudymų 100-ui tūkst. gyventojų 2022-aisiais.

Pernai buvo apšaudyta televizija RTS, o 2020 metais „Teleamazonas“ būstinėje sprogo bomba.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius