-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pentagonas: D.Trumpas patvirtino sprendimą išvesti iš Vokietijos 9,5 tūkst. JAV karių

JAV prezidentas Donaldas Trumpas patvirtino planą sumažinti Vokietijoje laikomą kontingentą ir išvesti 9,5 amerikiečių karių, antradienį pranešė Gynybos departamentas.
JAV kariai Vokietijoje
JAV kariai Vokietijoje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Pentagono atstovas Jonathanas Hoffmanas sakė, kad šiuo žingsniu, sukėlusiu susirūpinimą Berlynui ir NATO sąjungininkėms, karius tesiekiama perdislokuoti ir kad šis žingsnis „sustiprins Rusijos atgrasymą, sustiprins NATO, padrąsins sąjungininkus“ ir pagerins JAV strateginį lankstumą.

Naujuoju žingsniu, kaip anksčiau yra paskelbęs D.Trumpas, Vokietijoje laikomas 34,5 tūkst. karių kontingentas bus sumažintas nuo iki 25 tūkst. karių.

J.Hoffmannas nepateikė detalių, kada bus atliktas šis sumažinimas, taip pat ar išvedami kariai bus perkelti į kurią nors kitą NATO narę.

Atstovas sakė, kad Pentagonas informuos Kongresą apie šį planą „ateinančiomis savaitėmis“, o tuomet tarsis su Šiaurės Atlanto sutarties organizacijos narėmis „dėl kelio į priekį“.

Pentagono pareigūnai sakė, kad mažinant kontingentą Vokietijoje dalis karių gali būti pasiųsta į buvusias Rytų bloko valstybes, kur dalis jų būtų dislokuojama nuolat, bet dauguma – rotuojama. Anot jų, tokiu būtų būtų pasiųsta žinia Maskvai.

NATO narių nerimas dėl galimo Rusijos ekspansionizmo padidėjo 2014 metais, kai Maskva pasiuntė savo karius okupuoti Ukrainai priklausančio Krymo pusiasalio.

Per praeitą savaitę įvykusį Lenkijos prezidento Andrzejaus Dudos vizitą Vašingtone D.Trumpas sakė, kad dalis JAV karių galėtų būti perkelti į Lenkiją.

„Dalis išvyks namo, dalis vyks į kitas vietas. Lenkija būtų viena iš tų kitų vietų“, – kalbėjo jis.

D.Trumpas anksčiau šią savaitę sakė, kad kontingentą Vokietijoje mažina, nes nėra patenkintas jos politika.

Birželio 15-ąją, praėjus dviem savaitėms po Vokietijos kanclerės Angelos Merkel sprendimo dėl koronaviruso pandemijos nedalyvauti D. Trumpo planuotame Didžiojo septyneto (G-7) viršūnių susitikime, D. Trumpas pasiskundė, kad Berlynas skiria nepakankamai lėšų gynybai ir „blogai“ elgiasi su Jungtinėmis Valstijomis prekybos srityje.

„Dėl to vedame su jais derybas, bet šiuo metu nesu patenkintas sutartimi, kurią jie nori sudaryti. Per daug metų dėl prekybos jie kainavo Jungtinėms Valstijoms milijardus dolerių – taigi, mes nukenčiame dėl prekybos ir nukenčiame dėl NATO“, – aiškino D. Trumpas.

„Tai didžiulė kaina Jungtinėms Valstijoms, – sakė jis. – Taigi, mažiname skaičių – sumažinsime skaičių iki 25 tūkst. karių.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius