-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Pentagonas patvirtino: Sirijoje nukautas atakų prieš Vakarus kūrėjas Abu Mohamedas al Adnani

JAV gynybos departamentas pirmadienį patvirtino, kad per amerikiečių antskrydį Sirijos šiaurėje praėjusį mėnesį buvo nukautas džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IS) lyderis ir pagrindinis atstovas Abu Mohamedas al Adnani
Abu Mohamedas al Adnani
Abu Mohamedas al Adnani / „Scanpix“/AP nuotr.

„Per oro smūgį netoli al Babo Sirijoje pašalintas ISIL vyriausiasis propagandistas, verbuotojas ir užsienio teroristinių operacijų architektas“, – sakė Pentagono atstovas spaudai Peteris Cookas, pavartojęs alternatyvų „Islamo valstybės“ akronimą.

„Tai vienas iš virtinės sėkmingų aviacijos smūgių prieš ISIL lyderius, įskaitant asmenis, atsakingus už finansus bei karinį planavimą; šie smūgiai apsunkina grupuotės veiklą“, – pridūrė jis.

A.M.al Adnani buvo nukautas rugpjūčio 30 dieną per bepiločio orlaivio „Predator“ ataką. Į automobilį, kuriuo važiavo A.M.al Adnani, iš orlaivio buvo paleista raketa „Hellfire“.

Pareigūnai sakė, kad A.M.al Adnani buvo pagrindinis IS atstovas. Jis tiesiogiai prisidėjo prie virtinės didžiausių šios džihadistų grupuotės išpuolių, įvykdytų per pastaruosius metus ir nusinešusių šimtus žmonių gyvybių – pavyzdžiui, Paryžiuje, Briuselio ir Stambulo oro uostuose, kavinėje Bangladeše, per vieną mitingą Ankaroje.

P.Cookas anksčiau yra sakęs, kad A.M.al Adnani koordinavo IS kovotojų judėjimą, tiesiogiai skatino „vienišų vilkų“ atakas prieš civilius ir kariuomenės narius, taip pat aktyviai verbavo naujus IS narius.

Netrukus po rugpjūčio 30-osios oro smūgio prieš A.M.al Adnani Rusija paskelbė esanti atsakinga už žūtį. Tačiau Pentagonas atmetė šį pareiškimą, pavadinęs jį „pokštu“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius