Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pentagonas: Talibanas nevykdo Afganistano taikos susitarimo įsipareigojimų

Talibanas nevykdo įsipareigojimų, prisiimtų pagal taikos susitarimą su Jungtinėmis Valstijomis, įskaitant pažadą sumažinti smurtą ir nutraukti ryšius su teroristų tinklu „al Qaeda“, ketvirtadienį pareiškė Pentagonas.
JAV kariai Afganistane
JAV kariai Afganistane / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Tebesistengiame sudaryti derybomis pagrįstą sprendinį. Tačiau Talibanas savo įsipareigojimų neįvykdė“, – sakė Pentagono atstovas Johnas Kirby.

Pasak jo, naujojo JAV prezidento Joe Bideno administracija lieka įsipareigojusi laikytis 2020 metų vasarį Katare sudaryto taikos susitarimo tarp Jungtinių Valstijų ir Afganistano islamistų kovotojų grupuote.

Sutartimi numatyta, kad Talibanas turi sustabdyti atakas prieš JAV pajėgas, smarkiai sumažinti smurto lygį šalyje, taip pat derėtis dėl taikos su Kabulo vyriausybe.

JAV savo ruožtu įsipareigojo stabiliai mažinti savo pajėgas šioje šalyje ir jas visas išvesti iki šių metų gegužės.

J.Kirby sakė, kad nuo sutarties pasirašymo JAV įsipareigojimai „nepasikeitė“.

Tačiau jis pabrėžė, kad „Talibanas nevykdo savųjų įsipareigojimų sumažinti smurtą ir išsižadėti ryšių su „al Qaeda“.“

Kol tęsiasi tokia padėtis, „bet kam prie derybų stalo bus sunku“ vykdyti savo pažadus.

„Iš tikrųjų tai nebūtų protingas kelias“, – pridūrė Gynybos departamento atstovas ir pabrėžė, kad Jungtinės Valstijos yra įsipareigojusios „atsakingai“ užbaigti karą Afganistane.

J.Kirby nurodė, kad Gynybos departamentą šiuo metu tenkina Afganistane paliktas 2,5 tūkst. amerikiečių karių kontingentas. Prieš metus šioje šalyje buvo laikoma beveik 13 tūkst. karių.

Pasak atstovo, dabartinis karių skaičius yra pakankamas vykdyti pagrindines JAV misijas Afganistane, kovojant su džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IS) ir „al Qaeda“ pajėgomis.

Tačiau J.Kirby neatsakė į klausimą, ar Pentagonas išves visas savo pajėgas iki gegužės, kaip yra susitarta.

Per spaudos konferenciją Pentagone jis sakė, kad daug kas priklausys nuo Talibano ir Afganistano vyriausybės gebėjimo susitarti dėl taikos.

„Talibano lyderiams pasakyčiau, kad... jie labai apsunkina galutinius sprendimus dėl pajėgų buvimo, vengdami įsipareigoti pagrįstoms, tvarioms ir įtikinamoms deryboms“, – kalbėjo J.Kirby.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius