Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pentagonas „visiškai pasiruošęs“ Vladimiro Putino hipergarsinėms raketoms

Pentagonas ketvirtadienį nesureikšmino Rusijos prezidento Vladimiro Putino teiginių, kad jo šalis neva sukūrė raketų, kurių „neįmanoma perimti“, ir pareiškė, kad Jungtinės Valstijos visiškai pasiruošusios apsiginti nuo tokių galimų atakų.
Vaizdo montažai parodė, kaip raketos neva perskrenda kalnus ir vandenynus, lekia virš Atlanto ir smogia JAV Rytų pakrantei
Vaizdo montažai parodė, kaip raketos neva perskrenda kalnus ir vandenynus, lekia virš Atlanto ir smogia JAV Rytų pakrantei / „Scanpix“/AP nuotr.

Savo metiniame pranešime V.Putinas apibūdino keletą proveržių raketų technologijose, įskaitant hipergarsinį ginklą, galintį daug kartų viršyti garso greitį ir išvengti šiuolaikinių priešraketinės gynybos sistemų.

„Mūsų nestebina toks pareiškimas. Amerikiečiai gali būti tikri, kad esame visiškai pasiruošę“, – sakė Pentagono atstovė Dana White.

D.White pridūrė esanti „visiškai įsitikinusi“, kad JAV turi priemonių sureaguoti į „bet kokią ataką“. „Esame pasiruošę“, – pasakė ji.

Rusijos ir Kinijos, taip pat JAV, kuriami hipergarsiniai ginklai gali apeiti įprastas priešraketinės gynybos sistemas, nes tokių ginklų konstrukcija leidžia jiems keisti kryptį skrydžio metu ir nesilaikyti nuspėjamos trajektorijos kaip įprastos balistinės raketos.

JAV gali apsiginti toli gražu ne nuo bet kokių balistinių raketų – su tokia realybe šiai šaliai tenka taikytis nuo Šaltojo karo laikų.

Dėl šios priežasties hipergarsines raketas daug sunkiau sekti ir perimti.

Vis dėlto, nepaisant Pentagono pareiškimų, JAV gali apsiginti toli gražu ne nuo bet kokių balistinių raketų – su tokia realybe šiai šaliai tenka taikytis nuo Šaltojo karo laikų.

Nepaisant tam tikros pažangos vystant raketų gaudykles, jos šiuo metu galėtų numušti vieną ar dvi raketas, paleistas tokių neprognozuojamų valstybių kaip Šiaurės Korėja.

Rusijos ar kitos galybės inicijuoto masinio branduolinio puolimo nebūtų neįmanoma sustabdyti, ir tai lemtų abiejų valstybių „abipusiškai užtikrintą sunaikinimą“.

Vis dėlto JAV pareigūnai vis dažniau atkreipia dėmesį į tai, kad būtina sukurti kokią nors gynybos sistemą prieš hipergarsines raketas.

JAV Priešraketinės gynybos agentūra pateikė 9,9 mlrd. JAV dolerių (8,13 mlrd. eurų) 2019 metų biudžeto projektą. Jame 120 mln. JAV dolerių (98,6 mln. eurų) numatyta gynybos nuo hipergarsinių raketų sistemai kurti.

Ši suma gerokai didesnė nei 75 mln. JAV dolerių, agentūrai paskirtų 2018 fiskaliniams metams.

VIDEO: Rusija apsiginklavo hipergarsinėmis raketomis – Pentagonas sako esąs pasiruošęs

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius