-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pentagono vadovas Ashtonas Carteris: „Rusija už branduolinius ginklus nenusipirks gerovės“

JAV gynybos sekretorius Ashtonas Carteris paveldėjo daug sudėtingų strateginių gynybos iššūkių, kai perėmė Pentagono vadovo postą iš Chucko Hagelio. Didžiausias jų – agresyvi Rusija, rašo VICE.
Pentagono vadovas Ashtonas Carteris
Pentagono vadovas Ashtonas Carteris / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Interviu VICE A.Carteris teigė, kad viščiuko žaidimas, kurį Rusija žaidžia su Ukraina ir Vakarais, primena senas blogas dienas, kai branduolinių ginklų skaičiaus didėjimas ir karinė įtampa tarp JAV ir Rusijos pasiekė aukščiausią tašką.

„Tai yra regresas – vykdyti veiksmus, kuriais bauginami JAV sąjungininkai, žvanginti branduoliniais ginklais, kurie buvo nutilę ketvirčiui amžiaus“, – pažymėjo jis, apibūdindamas Rusijos branduolinių ginklų arsenalą kaip labai pavojingą regiono stabilumui.

A.Carteris teigė, kad vietoj vėlimosi į karines įtampas, Rusija turėtų dėmesį sutelkti į savo ekonomikos gerinimą, kurią pastaraisiais metais silpnina Vakarų paskelbtos sankcijos. Praėjusiais metais rublio kursas krito iki rekordinių žemumų, kilo panika tarp pirkėjų Rusijoje.

„Rusijos vadovai turi begales ekonominių problemų, kurias turi spręsti, ir daug galimybių tai daryti, jeigu jie nori pasukti už kito kampo ir eiti pirmyn, o ne atgal, – sakė A.Carteris. – Dabar jie eina atbulomis, ir tai akivaizdu, kad nėra gerai mums – tačiau tai nebus gerai ir jiems.“

Rusija už branduolinius ginklus neįgis gerovės, pažymėjo Pentagono vadas. „Tokie ginklai nenupirks progreso, nenupirks to, ko žmonės nori savo gyvenimuose. Jie to negaus su branduoliniais ginklais – tai tokia pati tiesa, kokia buvo ir Šaltojo karo metais“, – tvirtino A.Carteris.

Tokie ginklai nenupirks progreso, nenupirks to, ko žmonės nori savo gyvenimuose. Jie to negaus su branduoliniais ginklais.

JAV gynybos sekretorius taip pat kalbėjo apie kibernetinį saugumą – kai į Pentagono kompiuterinę sistemą šiemet buvo įsilaužta iš Rusijos. Jo teigimu, įsilaužėlių motyvacija ir tikslai nėra visiškai aiškūs.

„Jie trumpam pateko į Gynybos departamento tinklą. Buvo aptikti, išmesti, – sakė jis VICE. – O tai negali būti gerai, ar ne? Kad ir kas būtų mūsų tinkluose, kad ir kokie būtų jų tikslai.“

A.Carterio teigimu, kibernetinis saugumas yra vienas iš Gynybos departamento prioritetų. „Sumažėjus tradiciniams konfliktams tarp valstybių ir iškilus šiems šešėliniams karams, kuriuos matome dabar pasaulyje, kibernetinis saugumas visa tai apima, – sakė Pentagono vadovas. – Todėl mes privalome būti labai geri šioje srityje, jeigu norime apginti žmones.“

VIDEO: Cyberspies, Nukes, and the New Cold War: Shane Smith Interviews Ashton Carter

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius