-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Pentagono vadovas palaiko D.Trumpo ketinimą pasitraukti iš branduolinės sutarties

JAV gynybos sekretorius Jamesas Mattisas sutinka su JAV prezidentu Donaldu Trumpu, kad Vašingtonui būtina pasitraukti iš Vidutinio nuotolio branduolinių pajėgų sutarties (INF), pirmadienį pareiškė Pentagono atstovas Robas Manningas.
JAV gynybos sekretorius Jamesas Mattisas
Jamesas Mattisas palaiko Donaldo Trumpo ketinimą pasitraukti iš branduolinės sutarties / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Sekretorius Mattisas ir prezidentas nuolat bendrauja daugybe klausimų, ir jų pozicijos šiuo konkrečiu klausimu sutampa“, – sakė jis žurnalistams.

Vis dėlto amerikiečių leidinys „The Hill“ pažymi, kad D.Trumpo pareiškimas apie ketinimus atsisakyti INF sutarties J.Mattisą veikiausiai užklupo netikėtai: praėjusią savaitę jis lankėsi Azijoje ir sugrįžo į JAV tik šeštadienį.

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Donaldas Trumpas
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Donaldas Trumpas

Leidinys primena, kad gynybos sekretorius anksčiau kaltino Rusiją pažeidinėjant šį Šaltojo karo laikų susitarimą, bet užsimindavo ne apie pasitraukimą iš susitarimo, o apie ketinimus spausti Maskvą, kad ši vėl pradėtų laikytis INF sutarties nuostatų.

Šeštadienio naktį D. Trumpas pareiškė, kad Vašingtonas ketina atšaukti šią sutartį, draudžiančią vidutinio nuotolio raketas, apginkluotas branduolinėmis arba įprastomis kovinėmis galvutėmis. Prezidentas paaiškino, kad priverstas imtis tokių veiksmų, nes Rusija esą jau daug metų pažeidinėja sutarties nuostatas.

INF 1987 metais Vašingtone pasirašė tuometis SSRS lyderis Michailas Gorbačiovas ir JAV prezidentas Ronaldas Reaganas. Susitarimas įsigaliojo kitų metų birželio 1 dieną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius