Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prieš Kiniją nukreiptos riaušės Vietname jau pareikalavo 20 gyvybių

Vietname per riaušes taivaniečių plieno gamykloje žuvo vienas darbuotojas kinas, ketvirtadienį pranešė policija.
Protestuotojai Vietname
Protestuotojai Vietname / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Vietnamą sukrėtė didžiausia per kelis dešimtmečius priešiška reakcija Kinijos atžvilgiu – didžiuosiuose miestuose vyko masiniai protestai, buvo puolamos ir padeginėjamos gamyklos. Neramumus išprovokavo tai, kad Kinija ginčijamuose vandenyse įrengė savo naftos gavybos platformą.

Naujausios riaušės vyko plieno gamykloje, kuri priklauso Taivano pramonės konglomeratui „Formosa“ ir yra Vietnamo centrinėje Ha Tino provincijoje.

Šimtai kinų pabėgo į Kambodžą

Šimtai Kinijos piliečių nuo smurto Vietname, kuris, kaip pranešama, pareikalavo mažiausiai 20 gyvybių, pabėgo į Kambodžą, ketvirtadienį pranešė šios šalies policija.

„Vakar daugiau kaip 600 kinų iš Vietnamo kirto Baveto tarptautinę perėją (ir atvyko) į Kambodžą“, – sakė Kambodžos policijos atstovas Kirtas Chantharithas.

Bavetas yra kelyje, jungiančiame Vietnamo komercinį centrą Hošiminą ir Kambodžos sostinę Pnompenį.

Kinija reiškia susirūpinimą

Kinija ketvirtadienį išreiškė rimtą susirūpinimą dėl smurto Vietname ir paragino jį nubausti įstatymo pažeidėjus, taip pat – sumokėti kompensacijas prieš kinus nukreiptų riaušių, kurios pareikalavo daugiau kaip 20 gyvybių, aukoms.

Kinijos užsienio reikalų ministerijos atstovė Hua Chunying tokius komentarus išsakė per eilinę trumpą spaudos konferenciją.

Minimos riaušės išprovokavo vieną didžiausių krizių Kinijos ir Vietnamo santykių srityje nuo 1979 metų trumpo pasienio karo.

Pekinas apkaltino Hanojų veikiant išvien su protestuotojais, kurie per demonstracijas prieš Kinijos naftos gavybos platformą ginčijamuose vandenyse nužudė mažiausiai vieną Kinijos pilietį.

Smurtas Vietname yra „tiesiogiai susijęs su Vietnamo pastarųjų dienų nuolaidžiavimu ir pataikavimu kai kurioms antikiniškoms vidaus jėgoms ir įstatymo pažeidėjams“, – sakė Hua Chunying.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius