-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 08 04 /20:49

Per antrąsias sprogimo Beiruto uoste metines sugriuvo dalis grūdų talpyklos

Dar keli didžiulės Beiruto uosto grūdų talpyklos, smarkiai nukentėjusios per 2020 metais driokstelėjusį sprogimą, bokštai sugriuvo ketvirtadienį, kai, minėdami nelaimės metines, link jų ėjo šimtai žmonių.
Beiruto uoste metines sugriuvo dalis grūdų talpyklos
Beiruto uoste metines sugriuvo dalis grūdų talpyklos / „Scanpix“/AP nuotr.
Temos: 2 Libanas Beirutas

Naujienų agentūros AFP korespondentai matė, kaip griuvo to statinio dalys, o vietos žiniasklaida pranešė, kad sugriuvo mažiausiai keturi bokštai.

Panašus incidentas buvo įvykęs sekmadienį, kai sugriuvo talpyklos šiaurinis bokštų blokas.

Ekspertai jau kelias dienas skambino pavojaus varpais, kad bokštai gali netrukus sugriūti.

Beiruto uoste daug metų netinkamomis sąlygomis buvo laikoma kone 3 tūkst. tonų amonio nitrato trąšų – itin sprogios medžiagos. 2020-ųjų rugpjūčio 4 dieną trąšos užsidegė ir gaisras sukėlė didžiulį sprogimą, per kurį žuvo daugiau kaip 200 žmonių, per 6 000 buvo sužeisti ir smarkiai nukentėjo ištisi rajonai.

Praėjus dvejiems metams po šios nelaimės, nė vienas pareigūnas nebuvo patrauktas atsakomybėn.

50 metų senumo, 48 metrų aukščio milžiniški grūdų talpyklos bokštai atlaikė sprogimo jėgą ir faktiškai apsaugojo vakarinę Beiruto dalį nuo jo.

Liepos mėnesį šiauriniame bokštų bloke kilo gaisras. Ugniagesiai ir Libano kariai ištisas savaites nesugebėjo užgesinti liepsnų, kilusių dėl likusių grūdų fermentacijos ir aukštos oro temperatūros.

Libano laikinasis ministras pirmininkas praėjusią savaitę perspėjo, kad talpykla gali griūti.

„Šiaurinei bokštų grupei dabar gresia pavojus nugriūti“, – trečiadienį pareiškė Najibas Mikati. Jis pridūrė, kad bokštuose tebėra tūkstančiai tonų kviečių ir kukurūzų.

Jis liepė kariuomenei būti pasiruošusiai ir įspėjo darbininkus, civilinės gynybos narius ir ugniagesius laikytis saugaus atstumo nuo talpyklos bokštų.

Praėjusį mėnesį Aplinkos ir Sveikatos apsaugos ministerijos paskelbė nurodymus žmonėms, gyvenantiems netoli uosto, evakuotis iš tos teritorijos ir dėvėti kaukes šalia bokštų, jei jie sugriūtų.

Ketvirtadienio protesto eisenoje dalyvavusi 30-metė Lama Hashem sakė, kad šis incidentas dar paaštrino jos traumą dėl sprogimo.

„Po dvejų metų matau tą patį vaizdą beveik iš tos pačios vietos, – kalbėjo ji AFP, tramdydama ašaras. – Tai traumuoja.“

Balandį Libano vyriausybė nurodė bokštus nugriauti, tačiau sprendimo vykdymas buvo sustabdytas, iš dalies dėl aukų giminaičių, norinčių juos išsaugoti kaip memorialą, prieštaravimų.

„Bokštai yra mūsų atmintis“, – sakė 60-metė Wafaa Zaher, kurios sūnus žuvo per sprogimą uoste.

Antrosios sprogimo Beiruto uoste metinės minimos skambant raginimams atlikti tarptautinį vieno didžiausių istorijoje nebranduolinių sprogimų tyrimą. Nacionalinis tyrimas nuo gruodžio yra įstrigęs dėl kaltinimų sulaukusių pareigūnų teisinių skundų prieš tyrimui vadovaujantį teisėją.

Ketvirtadienio popietę šimtai žmonių, įskaitant aukų šeimas, žygiavo iš trijų Beiruto vietų prie uosto, kad paminėtų prieš dvejus metus įvykusį sprogimą.

Vieni eitynių dalyviai nešė baltus karstus su kai kurių aukų vardais, o kiti – kartuves, reikalaudami nubausti atsakingus asmenis.

„Praėjus dvejiems metams skausmas vis dar toks pat“, – sakė vienas eitynių dalyvis, per sprogimą netekęs brolio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius