Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Per husių raketos smūgį į balkerį žuvusių žmonių skaičius padidėjo iki trijų 

Per Jemeno husių sukilėlių raketos smūgį į Adeno įlankoje plaukiojantį balkerį žuvusių žmonių skaičius padidėjo iki trijų, dar mažiausiai keturi buvo sužeisti, ketvirtadienį pranešė Jungtinių Valstijų kariuomenė.
GEIR VINNES / via REUTERS
GEIR VINNES / via REUTERS

Irano remiami husiai jau kelis mėnesius taikosi į krovininius laivus, plaukiančius per gyvybiškai svarbų Raudonosios jūros prekybos maršrutą, tačiau trečiadienį pranešta apie pirmąsias tokio išpuolio aukas.

Su Barbadoso vėliava plaukiojančiam ir Liberijai priklausančiam laivui „M/V True Confidence“ trečiadienį smogė priešlaivinė balistinė raketa, o jo įgula pranešė apie „tris žuvusiuosius, mažiausiai keturis sužeistuosius, iš kurių trijų būklė kritinė, ir didelę žalą laivui“, sakoma JAV Centrinės vadovybės (CENTCOM) pranešime.

„Įgula paliko laivą, o koalicijos karo laivai sureagavo ir vertina padėtį“, – sakoma pranešime, kuriame pažymima, kad ši ataka buvo penktas kartas per dvi dienas, kai husiai paleido priešlaivinę balistinę raketą.

„Šie beatodairiški husių išpuoliai sutrikdė pasaulinę prekybą ir nusinešė tarptautinių jūreivių gyvybes“, – pareiškė CENTCOM.

Indijos karinis jūrų laivynas socialiniame tinkle „X“ paskelbė, kad išgelbėjo 21 įgulos narį, įskaitant Indijos pilietį.

Jis paskelbė gelbėjimo operacijos vaizdo įrašą, kuriame teigiama, kad aštuoni žmonės sraigtasparniu buvo perkelti į saugią vietą, o kiti evakuoti į ligonines Džibutyje. 

Filipinų vyriausybės Migrantų darbininkų departamentas ketvirtadienį pareiškime nurodė, kad du iš žuvusių įgulos narių buvo filipiniečiai, o dar du buvo sunkiai sužeisti.

Husių atstovas Yahya Saree (Jahja Saris) socialiniame tinkle rašė, kad į „M/V True Confidence“ buvo nutaikytos kelios raketos „po to, kai laivo įgula atmetė husių įspėjamuosius pranešimus“.

JAV kariuomenės smūgiai

Praėjus kelioms valandoms po to, kai buvo užpultas laivas „M/V True Confidence“, CENTCOM pranešė, kad sudavė smūgius, nukreiptus į „du bepiločius orlaivius husių kontroliuojamoje Jemeno teritorijoje, kurie kėlė tiesioginę grėsmę prekybiniams ir JAV karinių jūrų pajėgų laivams“.

„Šių veiksmų imamasi siekiant apsaugoti laivybos laisvę ir padaryti tarptautinius vandenis saugesnius ir patikimesnius JAV karinio jūrų laivyno ir prekybos laivams“, – sakoma atskirame pareiškime, tačiau išsamiau nekomentuojama.

Jungtinės Valstijos ir Jungtinė Karalystė, atsakydamos į išpuolius prieš laivus, nuo sausio ne kartą smogė husių taikiniams Jemene, tačiau sukilėliai ir toliau taikosi į prekybinius laivus.

Britų ambasada Sanoje anksčiau pranešė, kad laive „M/V True Confidence“ žuvo mažiausiai du žmonės, ir pridūrė, kad tai yra „liūdna, bet neišvengiama husių neapgalvoto raketų šaudymo į tarptautinę laivybą pasekmė“.

Britų užsienio reikalų sekretorius Davidas Cameronas (Deividas Kameronas) pažadėjo, kad „mes ir toliau ginsime laivybos laisvę ir savo žodžius patvirtinsime veiksmais“.

Lapkritį husiai pradėjo atakas prieš laivus Adeno įlankoje ir Raudonojoje jūroje, taip, jų teigimu, solidarizuodamiesi su palestiniečiais Gazos Ruože, kur tęsiasi Izraelio ir palestiniečių kovotojų grupuotės „Hamas“ karas.

Jie pažadėjo smogti izraeliečių, britų, amerikiečių bei kitiems į žydų valstybės uostus plaukiojantiems laivams ir taip trikdo eismą gyvybiškai svarbiu prekybos keliu prie Jemeno krantų.

Naujausias incidentas įvyko po to, kai šeštadienį nuskendo su Belizo vėliava plaukiojantis ir Libano valdomas laivas, kuriame buvo 21 tūkst. tonų trąšų.

Laivas „Rubymar“, į kurį vasario 18 dieną pataikė husių paleista raketa, prisipildė vandens ir įgulos nariai buvo priversti evakuotis į Džibutį. 

Raudonosios jūros maršrutu vyksta apie 12 proc. pasaulinės prekybos, tačiau dėl suintensyvėjusių išpuolių daugelis laivybos bendrovių nukreipė laivus aplink Pietų Afrikos Gerosios Vilties kyšulį, nepaisant to, kad taip kelionės tampa ilgesnės ir brangesnės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius