Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2015 01 07 /18:03

Per išpuolį Jemeno sostinėje žuvo 37 žmonės

Jemeno sostinėje Sanoje priešais policijos akademiją trečiadienį sprogus automobilyje padėtai bombai, žuvo 37 žmonės, pranešė policijos pareigūnai.
Išpuolis Jemene
Išpuolis Jemene / „Scanpix“/AP nuotr.

Anot policijos, dar 66 žmonės buvo sužeisti per „teroristinį sprogdinimą“, kuriuo taikyta į potencialius policijos naujokus, atėjusius į verbavimo renginį, nurodoma oficialiosios naujienų agentūros „Saba“ cituojamame pranešime.

Gatvėje mėtėsi kūnų dalys, tebedegė išpuoliui panaudoto tebedegančio sulamdyto mikroautobuso griaučiai, iš įvykio vietos pranešė AFP korespondentas.

Gelbėtojai kėlė lavonus į greitosios pagalbos mašinas, kurios brovėsi pro minią žmonių, atėjusių paspoksoti, fotografuoti sprogimo vietą mobiliais telefonais.

Gatvėje mėtėsi kūnų dalys, tebedegė išpuoliui panaudoto tebedegančio sulamdyto mikroautobuso griaučiai.

Atsakomybės kol kas niekas neprisiėmė, bet AQAP („al Qaeda“ Arabijos pusiasalyje) – džihadistų tinklo padalinys Jemene – anksčiau yra rengęs tokius išpuolius prieš saugumo pajėgas.

Sprogimas nugriaudėjo po pirmadienį buvusio bombos sprogimo Sanoje, kur buvo sužeisti šeši šiitų kovotojai, ir po išpuolių sekmadienį daugiausia šiitų gyvenamame Damaro mieste, kur buvo nužudyti keturi žmonės, tarp jų – reporteris.

Jemeną nestabilumas krečia nuo 2012 metų, kai sukilę žmonės nuvertė ilgametį valdytoją Ali Abdullah Salehą.

Valdžios vakuumą šalyje stengiasi užpildyti husių sukilėliai ir „al Qaeda“ vietos padalinys.

AQAP, kurį JAV laiko pavojingiausia „al Qaeda“ atšaka, yra pažadėjusi kovoti su husiais.

Jemenas yra svarbus amerikiečių sąjungininkas jų kovoje su „al Qaeda“ ir leidžia Vašingtonui savo teritorijoje kariauti seniai pradėtą karą iš bepiločių lėktuvų su AQAP.

Prezidentui Abdrabuhui Mansurui Hadi savo valdžią sunku įtvirtinti nuo pat to laiko, kai husiai parėmė sostinę.

Lapkritį buvo suformuota nauja Jemeno vyriausybė – pagal taikos susitarimą, kuriam tarpininkavo Jungtinės Tautos (JT) ir kuriuo siekiama atkurti stabilumą.

Dėl šios vyriausybės, kurioje dirba technokratai, buvo susitarta su husiais ir jos suformavimu buvo siekiama paskatinti juos sušvelninti Sanos kontrolę, tačiau kol kas nebuvo ženklų, kad jie apleistų savo pozicijas.

Valdžia taip pat stengiasi dorotis su ilgamečiu separatistų judėjimu pietiniuose šalies rajonuose, kur nuo britų kolonijinio valdymo pabaigos 1967 metais iki sąjungos su Šiaure sudarymo 1990-aisiais egzistavo nepriklausomas Pietų Jemenas.

Šios šalį krečiančios suirutės kursto nuogąstavimus, kad Jemenas, esantis šalia naftos turtingos Saudo Arabijos, prie svarbaus laivybos kelio nuo Sueco kanalo iki Persijos įlankos, gali tapti žlugusia valstybe, panašia į Somalį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius