Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2017 08 18 /2017 08 19

Per išpuolį Suomijos Turku mieste žuvo mažiausiai du žmonės, keli sužeisti

Suomijos pietiniame Turku mieste penktadienį siautėjęs užpuolikas nudūrė du žmones ir sužeidė dar šešis, o policija įtariamąjį pašovė ir suėmė. Per kelias valandas po išpuolio policija paskelbė apie visoje šalyje padidintą policijos patrulių skaičių.
Suomijos mieste Turku per numanomą išpuolį sužeisti keli žmonės
Suomijos mieste Turku per numanomą išpuolį sužeisti keli žmonės / „Twitter“ nuotr.
Temos: 2 Užpuolimas Suomija

Suprasti akimirksniu

  • Turku pareigūnai pašovė ir suėmė peiliu ginkluotą užpuoliką, nužudžiusį du ir sužeidusį 6 žmones.
  • Šiuo metu Turku mieste ieškoma dar keleto galimai su išpuoliu susijusių asmenų.
  • „Twitter“ pasidalintame vaizdo įraše girdisi, kaip užpuolikas šaukia „Allahu Akbar“.

Apie 16 val. 40 min. vietos (ir Lietuvos) laiku policija per „Twitter“ paskelbė: „Keli žmonės subadyti Turku centre. Žmonių prašoma vengti miesto centro.“

„Policijos pareigūnai pašovė įtariamąjį užpuoliką į kojas, – paskelbė policija socialiniame tinkle „Twitter“. – Jis buvo suimtas.“

Bulvarinis dienraštis „Ilta-Sanomat“ rašo, kad buvo sužeisti šeši žmonės – vyras ir penkios moterys. Pranešime nurodoma, kad žmones, tarp jų vieną moterį su vaiko vežimėliu, užpuolė dideliu peiliu ginkluotas vyras.

Policija tikslaus nukentėjusių skaičiaus nenurodė ir vėliau pridūrė, kad šiuo metu Turku ieškoma dar kelių galimai su išpuoliu susijusių asmenų.

Nacionalinis transliuotojas YLE citavo Turku universitetinės ligoninės medikus, kad po peiliu ginkluoto užpuoliko atakos miesto centre į gydymo įstaigą atvežti aštuoni žmonės: vienas jų negyvas, o dar trys – subadyti. Vėliau BBC paskelbė, kad per išpuolį žuvo du žmonės, o šeši buvo sužeisti.

„Twitter“ vartotojas pasidalino vaizdo įrašu iš įvykio vietos, kuriame matyti bėgantys panikos apimti žmonės, girdima, kaip užpuolikas rėkia „Allahu Akbar“.

VIDEO: Panikos apimti Turku gyventojai bėga nuo peiliu ginkluoto užpuoliko

Padidintas policijos patrulių skaičius

Išpuolis įvyko judriame rajone, pačiame šio Suomijos uostamiesčio centre, apie 16 val. vietos (ir Lietuvos) laiku.

„Užpuolikas turgaus aikštėje peiliu smogė dviem žmonėms – vienas jų mėgino padėti kitam, – žurnalistams sakė policija. – Tuomet užpuolikas iš aikštės išbėgo į judrią gatvę ir užpuolė daugiau žmonių.“

Po keleto minučių policija įtariamąjį suėmė.

Vienas žmogus mirė įvykio vietoje, kitas – ligoninėje, sakė policija.

Netoliese buvę žmonės nuskubėjo į pagalbą išpuolio aukoms.

W.Hashi: „Pamačiau senyvo amžiaus moterį, stengiausi jai padėti. Ji buvo visa kruvina, – AFP sakė išpuolio liudininkas Wali Hashi. – Jos kakle buvo matyti durtinė žaizda... Nuvedžiau ją į šalį.“

„Pamačiau senyvo amžiaus moterį, stengiausi jai padėti. Ji buvo visa kruvina, – AFP sakė išpuolio liudininkas Wali Hashi. – Jos kakle buvo matyti durtinė žaizda... Nuvedžiau ją į šalį“.

Policija praneša, kad įtariamasis gydomas ligoninėje.

Centrinė Turku dalis, esanti apie 140 kilometrų nuo sostinės Helsinkio, buvo skubiai užtverta, uždarytos parduotuvės ir restoranai.

Policija taip pat „Twitter“ rašė, kad po išpuolio visoje šalyje padidino savo parengties reaguoti į išpuolius lygį. Padidinta saugumo parengtis oro uostuose ir traukinių sotyse, į gatves pasiųsta daugiau patruliuojančių policijos pareigūnų.

„Padidintas policijos patrulių skaičius, vyksta intensyvus informacijos rinkimas“, – rašė jie.

Šį įvykį tiria Suomijos nacionalinis tyrimų biuras. Tyrėjai sako peržiūrintys įvykio vietos stebėjimo kamerų filmuotą medžiagą, kad geriau suprastų įvykių eigą.

Padidintas pavojaus lygis

Suomijos premjeras Juha Sipila „Twitter“ rašė, kad jo vyriausybė „atidžiai stebi policijos vykdomą operaciją bei situaciją Turku“.

Policija atsisakė komentuoti, ar išpuolis kaip nors susijęs su terorizmu.

„Šiuo tyrimų etapu negalime sakyti, ar tai terorizmas“, – spaudos konferencijoje sakė policija.

Birželį Suomijos žvalgybos ir saugumo agentūra „Supo“ padidino šalies terorizmo pavojaus lygį nuo „žemo“ iki „padidėjusio“. Šis lygis yra antras iš keturių pagal naują pavojaus vertinimo skalę.

Suomijos žvalgyba: „Užsieniečiai teroristai kovotojai, išvykę iš Suomijos įgijo reikšmingus vaidmenis būtent IS ir šioje grupuotėje turi platų ryšių tinklą.“

Tada agentūra sakė manantys, kad yra padidėjusi „Islamo valstybės“ (IS) išpuolių tikimybė.

„Supo“ žinoma, kad Suomijoje rengiami rimti su terorizmu susiję planai ir projektai“, – sakė agentūra.

„Užsieniečiai teroristai kovotojai, išvykę iš Suomijos įgijo reikšmingus vaidmenis būtent IS ir šioje grupuotėje turi platų ryšių tinklą“, – birželio mėnesio ataskaitoje pranešė agentūra.

2012 metais Turku tuometis Suomijos ministras pirmininkas Jyrki Katainenas per plauką išvengė susidūrimo su peiliu ginkluotu užpuoliku.

Paaiškėjo, kad į rinkimų kampanijoje dalyvavusį premjerą pasikėsinęs vyras yra nesveikos psichikos, todėl kaltinimai jam nebuvo pareikšti.

2016 metų pabaigoje vietos politikė ir dvi žurnalistės buvo nušautos viename Suomijos mieste netoli Rusijos sienos. Įvykis atskleidė sudėtingą Suomijos kovą su ginkluotais nusikaltimais.

Policija netrukus suėmė įvykio liudininkų nupasakotą žudiką.

Buvusi Suomijos sostinė, Turku tebėra svarbus verslo ir kultūros centras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius