Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Per Kinijos pirmojo lėktuvnešio bandymus žuvo du pilotai

Kinijoje du lakūnai bandytojai žuvo kuriant šalies pirmojo lėktuvnešio aviacijos dalinį, pranešė valstybinė žiniasklaida; ši žinia, kurią paskelbė valstybinė naujienų agentūra „Xinhua“, yra retas nesėkmės pripažinimas itin populiarioje karinių jūrų pajėgų plėtros programoje.
Kinijos lėktuvnešis
Kinijos lėktuvnešis / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Taip pat pranešta, kad prezidentas Xi Jinpingas suteikė garbės laipsnius visiems pilotams, dalyvaujantiems vienintelio Kinijos turimo lėktuvnešio „Liaoning“ pirmosios eskadrilės pakilimo ir tūpimo ant laivo denio bandymų programoje.

„Du šios eskadrilės lakūnai bandytojai paaukojo savo gyvybes per bandymus“, – sakoma pranešime, kuriame nepateikiama daugiau detalių.

Du šios eskadrilės lakūnai bandytojai paaukojo savo gyvybes per bandymus, – sakoma pranešime

Beje, šis „Xinhua“ pranešimas buvo paskelbtas rugpjūčio 28 dieną, tačiau ne iškart sulaukė dėmesio Vakarų šalyse. Jis buvo paminėtas JAV gynybos tinklaraščiuose, o penktadienį tos žinutės nuoroda buvo įkelta JAV Karinių jūrų pajėgų instituto tinklaraštyje.

Lėktuvnešių aviacijos operacijos yra pavojingos, dviejų pilotų netektis toli gražu nėra laikoma neįprastu įvykiu. Tačiau Kinijos kariuomenė tebesilaiko ypatingo slaptumo, iki šiol nebuvo paskelbta apie jokius mirtinus incidentus, susijusius su lėktuvnešio bandymais.

2012 metų pabaigoje Kinija paskelbė pradėjusi bandomųjų skrydžių nuo „Liaoning“ denio programą, ir tai sukėlė visos tautos pasididžiavimą dėl didėjančių karo laivyno pajėgumų. Valstybinė televizija rodydavo ištisas valandas trunkančius reportažus apie kylančius ir tupiančius lėktuvus.

Kinijos lėktuvnešio aviacijos grupę sudaro naikintuvai bombonešiai J-15 – Rusijos lėktuvų Su-33 kopijos.

Kinija visą dešimtmetį užtruko pertvarkydama Sovietų Sąjungoje pastatytą lėktuvnešį, kurį įsigijo iš Ukrainos. 2012 metais „Liaoning“ buvo priimtas į ginkluotąsias pajėgas. Šis laivas yra dalis didelio masto Kinijos karinių jūrų pajėgų plėtros programos, pagal kurią statomi nauji pažangūs antvandeniniai ir povandeniniai laivai. Pirmasis šalies lėktuvnešis yra mažesnis ir lėtesnis negu JAV lėktuvnešiai, ir jo aviacijos grupė yra gerokai mažesnė.

Šiuo metu tebevykdomi „Liaoning“ jūriniai bandymai; Kinijos gynybos pareigūnai nėra paskelbę, kada bus baigta formuoti jo aviacijos grupė ir ar tai iš viso bus padaryta.

2013 metų gruodžio 5-ąją vienas Kinijos laivas, lydintis „Liaoning“, vos nesusidūrė su JAV kreiseriu „USS Cowpens“ tarptautiniuose vandenyse Pietų Kinijos jūroje. JAV karinių jūrų pajėgų pareigūnai sakė, kad „Cowpens“ turėjo manevruoti, kad išvengtų susidūrimo; tas incidentas buvo didžiausia abiejų šalių jūrų pajėgų konfrontacija per daugelį metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius