Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Per mirtininko ataką prie Kabulo kalėjimo žuvo septyni žmonės

Šalia didžiausio Kabulo kalėjimo trečiadienį nugriaudėjus sprogimui žuvo mažiausiai septyni žmonės, pranešė pareigūnai. Skelbiama, kad mirtininko taikinys buvo autobusas, kuriame buvo kalėjimo darbuotojų. Per incidentą buvo sužeisti dar penki žmonės.
Ataka Kabule
Ataka Kabule / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Pasak Vidaus reikalų ministerijos atstovo Najibo Danisho, pėsčiomis atėjęs užpuolikas susisprogdino autobusui važiuojant į Afganistano sostinės rytuose esančio kalėjimo teritoriją.

Už sprogimą kol kas atsakomybės neprisiėmė nė viena grupuotė, tačiau pastaraisiais mėnesiais daugumą mirtininkų atakų Kabule surengia džihadistų judėjimas „Islamo valstybė“ (IS).

Incidentas įvyko praėjus kelioms dienoms po to, kai Kabule prie įėjimo į Afganistano nepriklausomą rinkimų komisiją susisprogdinus mirtininkui žuvo mažiausiai vienas asmuo. Dar šeši žmonės per tą sprogimą buvo sužeisti.

Pastaraisiais mėnesiais šalyje per virtinę atakų, susijusių su rinkimais, žuvo ar buvo sužeisti šimtai žmonių. Talibanas ir IS rengia vis daugiau išpuolių prieš Afganistano saugumo pajėgas ir vyriausybės darbuotojus.

Ilgai atidėlioti Afganistano parlamento rinkimai, vykę tris dienas šį mėnesį, buvo krečiami gyvybių pareikalavusių išpuolių ir chaoso.

Likus dviem dienoms iki spalio 20-ąją prasidėjusių rinkimų, talibai surengė šaudynes per aukšto rango saugumo pareigūnų susitikimą pietinėje Kandaharo provincijoje ir nužudė įtakingą policijos viršininką.

Generolas Abdulas Raziqas buvo vienas iš trijų asmenų, nužudytų per tą ataką. Tame susitikime dalyvavo ir NATO pajėgų Afganistane vadas generolas Scottas Milleris.

Jam pavyko išvengti sužalojimų, tačiau brigados generolas Jeffrey Smiley buvo tarp 13 žmonių, sužeistų užpuolikui afganų saugumo pajėgų uniforma pradėjus šaudyti minėtame susitikime. Talibai tvirtino, kad S.Milleris ir A.Raziqas buvo pagrindiniai jų taikiniai.

Tačiau amerikiečių pareigūnai paneigė, kad amerikiečių generolas buvo taikinys. NATO misija Afganistane „Tvirta parama“ („Resolute Support“) tai pavadino „afganų prieš afganus incidentu“.

Keliomis dienomis vėliau per kitą talibų vakarinėje Herato provincijoje surengtą išpuolį žuvo vienas ir buvo sužeisti du NATO kariai iš Čekijos.

Talibanas, kuris kontroliuoja daug Afganistano rajonų, pastaraisiais mėnesiais pasiekė reikšmingų teritorinių laimėjimų ir kėlė pavojų provincijų sostinėms.

Suintensyvėjusi agresija buvo laikoma šios grupuotės bandymu stiprinti savo derybines pozicijas derybose su Jungtinėmis Valstijomis dėl 17 metų trunkančio karo užbaigimo.

Talibano atstovai pastaraisiais mėnesiais mažiausiai du kartus Katare buvo susitikę su JAV pareigūnais. Antrasis susitikimas, suteikęs tam tikrų vilčių dėl taikos, įvyko spalio 12 dieną, jame dalyvavo naujai paskirtas JAV pasiuntinys Zalmay Khalilzadas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius