-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2017 03 15 /17:43

Sirijoje prasidedant septintiems karo metams Damaską drebina bombų sprogimai

Per mirtininko išpuolį teismo rūmuose Sirijos sostinės centre trečiadienį žuvo mažiausiai 25 žmonės, be to, yra sužeistųjų, pranešė valstybinė žiniasklaida. Netrukus nugriaudėjo ir antras sprogimas.
Damaske susisprogdino mirtininkas
Damaske susisprogdino mirtininkas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Sirijoje prasidedant septintiems karo metams ir režimui skelbiant, kad jis dabar laimi, Damaske trečiadienį surengti du mirtininkų išpuoliai, vienas jų – miesto centre esančiuose teismo rūmuose, kur žuvo mažiausiai 32 žmonės.

Atsakomybės už šiuos sprogimus kol kas niekas neprisiėmė. Tai antra per mažiau nei savaitę kruvinų atakų banga sostinėje: šeštadienį per koordinuotus bombų sprogimus žuvo 74 žmonės.

Tačiau išpuoliai surengti tokiu metu, kai su prezidento Basharo al Assado režimu kovojantys sukilėliai vis labiau nesutaria tarpusavyje ir praranda dvasią po virtinės nesėkmių mūšio laukuose.

Tuo tarpu derybose dėl konflikto užbaigimo pažangos beveik nėra, sukilėliai šią savaitę atsisakė dalyvauti susitikime Kazachstane.

Per pirmąją trečiadienio ataką mirtininkas, kurį policija bandė sulaikyti, įpuolė į teismo pastatą ir susisprogdino, pranešė valstybinė žiniasklaida.

Šaltinis policijoje naujienų agentūrai AFP sakė, kad žuvo 32 ir buvo sužeista dar 100 žmonių.

Valstybinės televizijos reportaže iš teismo rūmų matėsi kraujas ant vestibiulio grindų ir lubų.

Antras sprogimas nugriaudėjo restorane Rabvė rajone sostinės vakaruose; ten buvo sužeisti 25 žmonės, sakė šaltinis.

„Siaubingai išsigandome, nes sprogimo garsas buvo milžiniškas, – AFP atakos metu sakė vienas teismo pastate buvęs teisininkas, kuris nenorėjo skelbti savo pavardės. – Pasislėpėme bibliotekoje, kuri yra aukščiau. Vaizdas kruvinas.“

Valstybinės televizijos reportaže iš teismo rūmų matėsi kraujas ant vestibiulio grindų ir lubų.

Televizija paėmė interviu iš vieno vyro, kuriam buvo teikiama pagalba ir kuris sakė, kad užpuolikas buvo su kariškio švarku.

„Jis iškėlė rankas ir sušuko „Dievas visų didesnis“, o tada trenkė sprogimas, – pasakojo sužeistas vyras. – Aš pargriuvau, iš mano akies pasipylė kraujas.“

AFP/„Scanpix“ nuotr./Sprogimas Damasko teismo rūmuose
AFP/„Scanpix“ nuotr./Sprogimas Damasko teismo rūmuose

AFP korespondentai iš Damasko pranešė, kad po dviejų sprogimų miesto gatvės ištuštėjo, kelias jų blokuoja saugumo pajėgos.

Sukilėliai spaudžiami

Damaskas dar neatsipeikėjo nuo šeštadienio sprogimų, pražudžiusių daugiausia Irako maldininkų, keliavusių į šventas šiitų vietas Sirijoje.

Praėjusį šeštadienį per koordinuotus dviejų bombų sprogimus sostinėje žuvo 74 žmonės. Atsakomybę prisiėmė buvęs „al Qaeda“ padalinys Sirijoje „Fateh al Sham Front“, veikiantis šalies šiaurės vakaruose Idlibo provincijoje.

Sukilėlių pajėgos per šešerius metus karo patyrė virtinę pralaimėjimų, gruodį jos buvo išvarytos iš kadaise jų tvirtove buvusio Alepo šalies rytuose.

Pilietinis karas prasidėjo 2011 metais taikiomis demonstracijomis, kurias paskatino regione buvę panašūs „Arabų pavasario“ procesai

Pastarasis pralaimėjimas buvo itin skaudus smūgis sukilėliams, kurie karą pradėję pergalėmis įsivaizdavo pasieksią ir sostinę Damaską.

Pilietinis karas prasidėjo 2011 metais taikiomis demonstracijomis, kurias paskatino regione buvę panašūs „Arabų pavasario“ procesai ir per kurias reikalauta, kad B.al Assadas imtųsi reformų šalyje.

Anuomet pirmoji demonstracija kilo kovo 15 dieną, protestuojant prieš grupės studentų areštą ir kankinimą Darajos provincijoje; šie buvo apkaltinti piešę grafičius prieš B.al-Assadą.

Protestai buvo žiauriai numalšinti, žmonės pakėlė ginklus prieš valdžią; visa tai virto sudėtingu žiauriu pilietiniu karu, į kurį įsitraukė ir regiono bei kitos tarptautinės pajėgos.

Sukilėlių pajėgos užėmė didelius šalies plotus ir kelis pagrindinius miestus. Per sumaištį susikūrė džihadistų grupuotė „Islamo valstybė“ (IS), įsitvirtinusi plačioje teritorijoje Sirijoje ir gretimame Irake.

Tačiau didžiausias posūkis įvyko 2015-ųjų rugsėjį, kai Rusija pradėjo karinę intervenciją, remdama B.al Assado vyriausybę. Pastarosios pajėgos ilgainiui atsiėmė didelę dalį prarastų žemių.

Spaudžiama ir JAV aviacijos bombardavimų IS pasitraukė iš savo bastionų ir faktiškai jos sostine tapusios Rakos.

VIDEO: Alepas – karo nuniokotas istorinis miestas Sirijoje
VIDEO: Alepe griaudėjo galingi sprogimai, aidėjo automatų šūviai

Per šį konfliktą žuvo daugiau kaip 320 tūkst. žmonių, daugiau negu pusė šalies gyventojų pasitraukė iš savo namų į kitus Sarijos regionus arba užsienį.

Karas nuniokojo ir šalies infrastruktūra ir nubloškė ekonomiką dešimtis metų į praeitį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius