Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Per mirtininko išpuolį prie Pakistano ir Indijos pasienio kontrolės posto žuvo 55 žmonės

Prie Pakistano ir Indijos pagrindinio pasienio kontrolės posto sekmadienį susisprogdinus mirtininkui, žuvo mažiausiai 55 žmonės.
Indijos ir Pakistano pasienio punktas
Indijos ir Pakistano pasienio punktas / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Indija Pakistanas

Sprogimas, per kurį dar daugiau kaip 120 žmonių buvo sužeisti, nugriaudėjo netrukus po to, kai pasibaigus Vagos pasienio posto vartų uždarymo ceremonijai ėmė skirstytis į ją susirinkusi žiūrovų minia.

Toks išpuolis yra retas dalykas Pandžabe – turtingiausioje ir daugiausiai gyventojų turinčioje Pakistano provincijoje, kuri yra politinė atrama premjerui Nawazui Sharifui ir daugiausia išvengė islamistų smurto bangos, šalį užliejusios pastaraisiais metais.

Įspūdinga vartų uždarymo ir vėliavos nuleidimo ceremonija, vykstanti netoli Pakistano rytuose esančio Lahoro miesto, kasdien sutraukia tūkstančius smalsuolių, tarp jų – nemažai užsienio turistų.

Toks išpuolis yra retas dalykas Pandžabe – turtingiausioje ir daugiausiai gyventojų turinčioje Pakistano provincijoje, kuri yra politinė atrama premjerui Nawazui Sharifui ir daugiausia išvengė islamistų smurto bangos, šalį užliejusios pastaraisiais metais.

„Atrodo, jog tai buvo mirtininko ataka. Žuvo mažiausiai 55 žmonės, daugiau kaip 120 buvo sužeisti. Tarp žuvusiųjų taip pat yra moterų ir vaikų“, – sakė Pandžabo provincijos policijos viršininkas Mushtaqas Sukhera. 

Lahoro policijos vadovas Aminas Wainsas patvirtino, kad išpuolį surengė savižudis.

„Sprogimas įvyko skirstantis žmonėms, kurie buvo atėję pažiūrėti parado prie Vagos posto. Incidento vietoje aptikta guolio rutuliukų“, – pažymėjo jis.

Didžiulės minios abiejose pasienio pusėse kasdien leidžiantis saulei susirenka pažiūrėti iškilmingo kariškių marširavimo, kuris yra viena spalvingiausių šios uždarymo ceremonijos dalių. Atrodo, kad sprogimas įvyko tam tikru atstumu nuo pačios sienos.

Tahiras Javedas, pasienio postą saugančių sukarintų pajėgų vadas Pandžabo provincijoje, sakė, kad žuvo trys jo vyrai.

„Sprogdintojui mirtininkui nepavyko kirsti saugumo barjero ir jis susisprogdino už teritorijos, kai žmonės ėjo lauk“, – sakė jis.

„Buvome atėję pasižiūrėti parado ir tuo metu, kai ėjome iš renginio vietos, įvyko sprogimas“, – žurnalistams sakė 12-metis Muhammadas Imranas, kuris ligoninėje ieškojo trijų savo brolių.

Tarp žuvusiųjų yra aštuoni vienos šeimos nariai ir penki kitos šeimos nariai, sakė vyriausybės pareigūnas Muhammadas Usmanas. 

Pasak jo, tarp žuvusiųjų taip pat yra penki jauni draugai iš Pakistano didžiausio miesto Karačio, kurie atvyko pasižiūrėti parado.

Kelyje, vedančiame prie to pasienio posto su vartais ir vietomis žiūrovams, yra keli patikrinimo postai ir lankytojai prieš patekdami į vietą būna apieškomi, nors ne visada tokie apieškojimai būna itin kruopštūs.

Grupuotės TTP, kuriai vadovavo dabar jau nukautas Hakimullah Mehsudas, atstovas Abdullah Baharas sakė, kad išpuolį grupuotė įvykdė keršydama už H.Mehsudo nužudymą per smūgį iš JAV bepiločio lėktuvo praėjusiais metais.

Tačiau grupuotė „Jamat-ul-Ahrar“, kuri rugsėjį atsiskyrė nuo pagrindinės TTP vadovybės, atmetė tą pareiškimą ir sakė, kad išpuolį įvykdė ji.

Vaga yra pagrindinis pasienio postas tarp Indijos ir Pakistano, kurie abu yra branduolinės galios.

Grupės atstovas Ehsanullah Ehsanas elektroniniu paštu atsiųstame pareiškime sakė, kad šis išpuolis buvo kerštas už tuos, kas žuvo per vykdomą karinę operaciją genčių Šiaurės Vaziristane prie Afganistano sienos. Pasak E.Ehsano, grupuotė netrukus paskelbs filmuotą medžiagą apie šį išpuolį.

Televizijos citavo ir trečios kovotojų grupuotės, „Jundullah“, pareiškimus.

Vaga yra pagrindinis pasienio postas tarp Indijos ir Pakistano, kurie abu yra branduolinės galios.

Per šį pasienio postą taip pat eina vienas svarbiausių šių dviejų mirtinų priešininkių prekybos srautų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius