Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Per naujai įsiplieskusias kovas Jemene žuvo 10 karių

Per atsinaujinusius mūšius Jemene žuvo mažiausiai 10 karių, naujienų agentūrai AFP pranešė su anonimiškumo sąlyga kalbėję su kariuomene susiję šaltiniai.
Husių kariai Jemene
Husių kariai Jemene / „AFP“/„Scanpix“

Tai vyksta nepaisant diplomatinių pastangų sustabdyti ilgai besitęsiantį karą skurdžiausioje arabų pasaulio šalyje.

Susirėmimai vyko naftą išgaunančioje Maribo provincijoje, kuri yra viena iš pagrindinių mūšių zonų. Pastaraisiais metais pavienės kovos čia vyko net ir tuo metu, kai karo veiksmai buvo nutrūkę.

Irano remiami husių sukilėliai užpuolė kalnuotą vietovę ir regione telkia pajėgas, AFP sakė du neįvardyti kariniai šaltiniai.

„Husiai pradėjo puolimą kalvose, esančiose virš Haribo srities į pietus nuo Maribo, ir šiame fronte padarė pažangą, todėl dešimtys šeimų buvo priverstos palikti savo namus“, – sakė vienas jų.

„Be nežinomo skaičiaus užpuolikų, dar žuvo mažiausiai 10 karių“, – pridūrė šaltinis. Susirėmimo detales patvirtino antrasis kariuomenės pareigūnas.

Mūšiai vyksta praėjus mėnesiui po to, kai toje pačioje srityje buvo nužudyti mažiausiai keturi kariai.

Visa tai mažina optimizmą, kilusį po to, kai Saudo Arabija ir Iranas, palaikantys priešingas puses tame, kas prilygsta trečiųjų šalių vykdomam karui, susitarė atkurti diplomatinius ryšius.

Šią savaitę susitarta apsikeisti šimtais belaisvių, o Jungtinių Tautų generalinio sekretoriaus specialusis pasiuntinys Jemenui Hansas Grundbergas sakė, kad dedamos didelės diplomatinės pastangos siekiant sudaryti taikos susitarimą.

2014 metais husiai perėmė Jemeno sostinės Sanos kontrolę. Dėl to kitais metais prasidėjo Saudo Arabijos vadovaujama karinė intervencija ir kovos, per kurias dėl tiesioginių ir netiesioginių priežasčių žuvo šimtai tūkstančių žmonių ir kilo viena didžiausių pasaulyje humanitarinių krizių.

Tačiau praėjusių metų balandį įsigaliojus JT tarpininkautoms paliauboms, karo veiksmai smarkiai sumažėjo, ir nors paliaubos spalį baigėsi, kovos iš esmės liko sustabdytos.

Pirmadienį po derybų Šveicarijoje husiai ir Jemeno tarptautiniu mastu pripažinta vyriausybė susitarė apsikeisti 887 belaisviais – 181 iš jų laikomas husių kalėjimuose, o likę 706 yra sukilėliai.

Praėjusią savaitę vykusiame JT Saugumo Tarybos posėdyje pareigūnai teigė, kad Saudo Arabijos ir Irano santykių pagerinimas, kurį sveikino ir husiai, ir Jemeno vyriausybė, turėtų suteikti postūmį siekiant taikos.

Tačiau abejojama, jog tai padės išspręsti visas Jemeno problemas.

Analitikai įspėja, kad dviejų regioninių galybių įtaka yra tik vienas iš sudėtingo konflikto, vykstančio konfesiniu, regioniniu ir politiniu požiūriu susiskaldžiusioje šalyje, aspektų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius