-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Per Nicos atakos aukų atminimo ceremoniją F.Hollande'as pasisakė už nacionalinę vienybę

Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as paragino šalies žmones išsaugoti nacionalinės vienybės dvasią, šeštadienį sakydamas kalbą. Jis dalyvavo ceremonijoje, skirtoje pagerbti Nicoje liepą įvykdyto džihadisto išpuolio, nusinešusio 86 žmonių gyvybes, aukas.
Nicos aukų pagerbimo ceremonija
Nicos aukų pagerbimo ceremonija / „Scanpix“/„SIPA“ nuotr.

Atminimo ceremoniją šiame Prancūzijos Rivjeros mieste planuota surengti penktadienį, praėjus lygiai trims mėnesiams atakos per liepos 14-ąją švenčiamą Bastilijos paėmimo dieną, tačiau renginį teko atidėti dėl regione siautusių audrų.

„Liepos 14-ąją buvo atakuota mūsų nacionalinė vienybė“, – F.Hollande'as sakė šimtams aukų artimųjų ir pareigūnų, pakviestų į ceremoniją.

„Šiurpus teroristų tikslas – užpulti keletą, kad įbaugintų kitus; panaudoti smurtą, kad pasėtų nesantaiką... Ką gi, sakau jums – ne, šios piktos užmačios žlugs“, – pabrėžė valstybės vadovas.

„Kai kuriose šeimose buvo nušluotos trys kartos“, – priminė F.Hollande'as. Jis taip pat kalbėjo, kad „visa šalis užjaučia ir solidarizuojasi“ su gedinčiais aukų artimaisiais.

31 metų tunisietis ekstremistas liepos 14-ąją nukreipė 19 tonų sunkvežimį į maždaug 30 tūkst. žmonių minią, susirinkusią Nicos pajūryje esančiame Anglų bulvare pasižiūrėti Bastilijos paėmimo dienos fejerverkų. Užpuolikas traiškė žmones, kol galiausiai policija jį nušovė.

Per šią ataką dar per 400 žmonių buvo sužeisti, o kai kurie liko suluošinti visam gyvenimui.

Džihadistų judėjimas „Islamo valstybė“ (IS) pareiškė, kad Nicos užpuolikas Mohamedas Lahouaiejas Bouhlelis buvo vienas iš jo sekėjų.

Išpuolis Nicoje buvo viena brutaliausių džihadistų atakų, įvykdytų Prancūzijoje per dvejus pastaruosius metus. Ši smurto banga labai padidino nuogąstavimus dėl saugumo, taip pat pakurstė priešiškumą imigrantams prieš ateinančiais metais vyksiančius prezidento rinkimus.

F.Hollande'o socialistų vyriausybė buvo griežtai kritikuojama dėl numanomų saugumo spragų prieš ataką Nicoje, dešiniosios opozicijos tvirtovėje.

Šeštadienį vykusioje ceremonijoje dalyvavo keli dešiniųjų politikai, tarp jų buvęs prezidentas Nicolas Sarkozy ir ekspremjeras Alainas Juppe, besivaržantys dėl Respublikonų partijos kandidato nominacijos ateinantį mėnesį vyksiančiuose pirminiuose rinkimuose. Taip pat atvyko ultradešiniojo Nacionalinio fronto (FN) lyderė Marine Le Pen.

Daugelis aukų šeimų iki šiol nesusitaikė su skaudžia netektimi.

„Nica ir visa Prancūzija verkia 86 aukų. Mūsų liūdesys – nesibaigiantis“, – sakė Cindy Pellegrini, perskaičiusi tekstą aukoms atminti valandą trukusios ceremonijos pradžioje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius