-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 05 29 /16:27

Per protestą Mineapolyje padegta policijos nuovada, iškviesta Nacionalinė gvardija

JAV Mineapolio mieste toliau tęsiasi protestai dėl incidento, kai policijos pareigūnas nužudė juodaodį George'ą Floydą keliu spausdamas jam kaklą. Naktį iš ketvirtadienio į penktadienį aršiai nusiteikę protestuotojai padegė policijos nuovadą, rašo CNN.
Policijos nuovada Mineapolyje
Policijos nuovada Mineapolyje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Pasak pranešimų, aršiai nusiteikę protestuotojai įsiveržė į pastatą ir sukėlė gaisrą.

Gaisras apėmė maždaug pusę pastato, o protestuotojų būrys lauke linksminosi ir leido fejerverkus. 22 val. vietos laiku policijos nuovada dėl saugumo buvo evakuota.

Dėl šio incidento iškviesta ir Nacionalinė gvardija.

Minesotos nacionalinė gvardija savo „Twitter“ paskyroje paskelbė, kad kariuomenė suaktyvinta, nes protestai nesiliauja.

„Mes suaktyvinome daugiau nei 500 kareivių į Mineapolį ir aplinkines bendruomenes. Mūsų misija yra saugoti gyvybę, išsaugoti turtą ir teisę taikiai demonstruoti. Pagrindinis tikslas yra užtikrinti, kad ugniagesiai galėtų reaguoti į iškvietimus“, pranešė Minesotos nacionalinė gvardija.

Protestai taip pat surengti Čikagoje, Los Andžele, Memfyje.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Mineapolyje padegta policijos nuovada
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Mineapolyje padegta policijos nuovada

Pasipiktinimas G.Floydo mirtimi nuo savaitės pradžios augo visoje šalyje; iš dalies jį kurstė praeivio telefonu nufilmuotas įrašas, kuriame matyti antrankiais surakintas, ant žemės gulintis G.Floydas ir keturi baltieji policininkai, kurių vienas keliu spaudžia aukos kaklą.

Prezidentas Donaldas Trumpas socialiniame tinkle „Twitter“ G.Floydo mirtį pavadino „liūdna ir tragiška“, o visi minėti keturi policijos pareigūnai buvo atleisti. Prokurorai sakė pakvietę FTB padėti tirti šią bylą, kuri gali būti susijusi su federalinio įstatymo dėl pilietinių teisių pažeidimu.

Trečiadienį maždaug 22 val. vietos (ketvirtadienį 6 val. Lietuvos) laiku buvo padegta automobilių dalių parduotuvė kitoje gatvės pusėje priešais nuovadą, be to, buvo plėšiama netoliese esanti „Target“ parduotuvė, pranešė JAV žiniasklaida.

Anksčiau ketvirtadienį dešimtys kompanijų šiuose miestuose užkalė savo virtinas ir duris, bandydamos užkirsti kelią plėšikavimui. Mineapolyje įsikūrusi „Target“ paskelbė, kad laikinai uždaro dvi dešimtis parduotuvių šiame rajone. Mineapolyje saugumo sumetimais iki sekmadienio uždaryta beveik visa lengvojo geležinkelio sistema ir visas autobusų eismas.

Sent Pole tvyrojo dūmų debesys, o lazdomis apsiginklavę ir dujokaukes bei šarvines liemenes dėvintys policininkai atidžiai stebėjo protestuotojus viename pagrindinių komercinių miesto koridorių, kur ugniagesiai gesino virtinę nedidelių gaisrų. Vienu metu pareigūnai stovėjo išsirikiavę priešais „Target“ parduotuvę, bandydami sustabdyti plėšikautojus, kurie taip pat daužė kitų kompanijų virtinas.

Šimtai demonstrantų ketvirtadienį grįžo į smurto epicentre atsidūrusį Mineapolio rajoną, kur naktinės scenos varijavo nuo pikto protesto iki gatvės šventės. Vienu metu orkestras automobilių stovėjimo aikštelėje kitoje gatvės pusėje priešais 3-ąją nuovadą sugrojo pankišką Bobo Marley dainos „Redemption Song“ versiją. Netoliese demonstrantai nešė manekenus iš išplėštos „Target“ parduotuvės ir metė juos ant degančio automobilio. Vėliau netoliese užsidegė pastatas.

Tačiau kitur Mineapolyje tūkstančiai taikių demonstrantų žygiavo gatvėmis reikalaudami teisingumo.

Protestai išplito ir į kitus JAV miestus. Niujorke protestuotojai, nepaisydami dėl koronaviruso protrūkio įvesto viešų susibūrimų draudimo, ketvirtadienį susirėmė su policija, o Denverio centre demonstrantai blokavo eismą. Trečiadienį demonstracijos vyko Los Andžele ir Memfyje.

VIDEO: Automobilis tyčia rėžėsi į minią, kur vyko protestas prieš Mineapolio policijos brutalumą, pareigūnui nužudžius juodaodį

Turkijos prezidento kritika

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas penktadienį pasmerkė JAV policijos pareigūnus, nušovusius beginklį juodaodį vyrą ir pavadino šį incidentą „rasistiniu“ ir „fašistiniu“.

Šie R. T. Erdogano komentarai turėtų dar labiau suerzinti Turkijos sąjungininkę, nes santykiai tarp šių dviejų NATO šalių jau ir šiaip yra įtempti dėl jų skirtingų pozicijų Sirijos konflikto klausimu.

„Toks rasistinis ir fašistinis požiūris, privedęs iki kankinimų sukeltos George'o Floydo mirties Jungtinių Valstijų Mineapolio mieste, net tik mus visus labai nuliūdino, bet ir tapo skausmingiausia neteisingos tvarkos, prieš kurią mes priešinamės visame pasaulyje, apraiška“, – socialiniame tinkle „Twitter“ anglų kalba parašė R.T.Erdoganas.

„Manau, kad taip nežmoniškai pasielgusieji turi sulaukti bausmės, kurios jie nusipelnė, – parašė Turkijos prezidentas. – Stebėsime šį reikalą.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius