TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Per šaudymą Naujojoje Zelandijoje nužudyti 2 vyrai buvo šaulio bendradarbiai

Naujosios Zelandijos policija penktadienį pranešė, kad ketvirtadienį vienoje statybvietėje įvykusio šaudymo incidento dvi aukos buvo 40–50 metų amžiaus vyrai, dirbę kartu su šauliu.
Policija įvykio vietoje
Policija įvykio vietoje / „AFP“/„Scanpix“

Paviešintuose teismo dokumentuose taip pat išsamiai aprašyta kriminalinė užpuoliko praeitis.

Likus kelioms valandoms iki Naujojoje Zelandijoje vykstančio moterų pasaulio futbolo čempionato atidarymo rungtynių, kurios vyko sustiprinto saugumo sąlygomis, buvo uždaryta dalis Oklando centro.

Ankstų ketvirtadienio rytą šaulys įsiveržė į daugiaaukštį pastatą ir pradėjo šaudyti į išsigandusius darbuotojus. Jis pats žuvo per susišaudymą su policija. Vienas pašautas ir sužeistas pareigūnas penktadienį tebebuvo ligoninėje, jo būklė stabili. Trys civiliai taip pat liko hospitalizuoti, patyrę gyvybei nepavojingų sužeidimų, o dar du buvo išleisti iš ligoninės, pranešė institucijos.

Policija naujienų agentūrai „The Associated Press“ sakė, kad dar oficialiai nenustatė šaulio tapatybės, tačiau nepaneigė pranešimų, kad tai buvo 24 metų Matu Reidas, atliekantis namų arešto bausmę, tačiau turėjęs leidimą dirbti minimoje statybų aikštelėje.

Naujienų agentūros „Stuff“ gauti teismo įrašai rodo, kad jis buvo pripažintas kaltu dėl smurto artimoje aplinkoje, kai 2021 metais sumušė ir dusino savo tuometinę merginą. Įrašuose nurodoma, kad jis naudojo ginklus, įskaitant žirkles ir vyno butelį, sudavė jai, spyrė koja į pilvą ir apie 10 sekundžių spaudė merginai gerklę.

Pasak agentūros, įrašuose teigiama, kad M.Reidas moteriai pasakė kažką panašaus į: „Tu nežinai, ką aš sugebu“. Po šio incidento ji nubėgo į degalinę ir iš ten paskambino policijai.

Kovą teismas skyrė M.Reidui penkis mėnesius namų arešto.

„Nenoriu siųsti į kalėjimą tokio jauno žmogaus kaip tu, kurio praeitis ribota, – sakė teisėjas savo nuosprendžio pastabose. – Manau, kad tai duotų priešingą rezultatą ir iš tikrųjų nukreiptų tave klaidingu keliu.“

Policija nepranešė, ar buvo tiesioginė priežastis vyro siautėjimui, nors kai kurios žiniasklaidos priemonės pranešė, kad jis neseniai buvo atleistas iš darbo statybų aikštelėje.

Naujosios Zelandijos ministras pirmininkas Chrisas Hipkinsas teigė, kad šaudymas buvo pavienis įvykis, o FIFA turnyras, kaip numatyta, prasidėjo ketvirtadienio vakarą rungtynėmis tarp Naujosios Zelandijos ir Norvegijos vienuolikių.

Rungtynes gyvai stebėjo daugiau nei 40 000 žmonių, įskaitant premjerą, o šaudymo aukos buvo pagerbtos tylos minute. Tai buvo didžiausia minia, kada nors stebėjusi futbolo rungtynes Naujojoje Zelandijoje, ir jos baigėsi istorine šeimininkių komandos pergale – pirmąja per Pasaulio futbolo čempionato rungtynes.

Naujojoje Zelandijoje galioja griežti ginklų įstatymai, įvesti 2019 metais, po to, kai po didžiausių masinių šaudynių šalyje iš esmės pasikeitė požiūris į ginklus. Per tą išpuolį penktadienio maldų metu šaulys dviejose Kraistčerčo mečetėse nužudė 51 musulmoną maldininką.

Tuometinė šalies ministrė pirmininkė Jacinda Ardern pažadėjo per mėnesį uždrausti daugumą pusiau automatinių ginklų ir jai tai pavyko – prieš draudimą balsavo tik vienas parlamento narys.

Vykdant ginklų perdavimo procesą jų savininkai už pinigus policijai perdavė daugiau kaip 50 000 naujai uždraustų ginklų.

Policija teigė, kad ketvirtadienio išpuolį įvykdęs šaulys naudojo tokio tipo šautuvą, kuris pagal naujuosius įstatymus nėra draudžiamas, tačiau pridūrė, kad jis neturėjo leidimo laikyti ginklą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius