Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2021 09 20 /15:55

Per šaudynes Permės universitete žuvusių žmonių skaičius sumažintas iki 6

Tyrėjai pirmadienį iki šešių sumažino žmonių, žuvusių per ginkluoto asmens išpuolį Rusijos Permės mieste veikiančiame universitete, skaičių ir pridūrė, kad medikų pagalbos siekė dar 28 nukentėję žmonės.

„Dėl šio nusikaltimo žuvo šeši žmonės“, – sakoma Tyrimų komiteto pareiškime.

Anksčiau pranešta, kad per pirmadienio išpuolį pramoninio Permės miesto, esančio už daugiau nei 1 100 kilometrų į rytus nuo Maskvos, universitete mažiausiai aštuoni žmonės žuvo, o dar per 20 buvo sužeisti.

Nacionalinė gvardija pranešė, kad šaulys buvo sulaikytas. Rusijos tyrimų komitetas informavo, kad įtariamasis – šio universiteto studentas – sulaikant buvo sužeistas.

Rimtus nusikaltimus tiriantis Tyrimų komitetas nurodė, kad po atakos Permės universitete gydomi 28 žmonės.

„Kai kurie jų hospitalizuoti dėl įvairaus sunkumo sužeidimų“, – sakoma pareiškime.

Jame nurodoma, kad užpuolikas pasinaudojo anksčiau šiais metais įsigytu medžiokliniu šautuvu.

„Arešto metu jis pasipriešino ir buvo sužeistas, o vėliau nuvežtas į medicinos įstaigą“, – pranešė Tyrimų komitetas.

Sveikatos apsaugos ministerija, kurios komentarą citavo Rusijos naujienų agentūros, nurodė, kad 19 sužeistųjų gydomi dėl šautinių žaizdų.

Valstybinė žiniasklaida parodė mėgėjišką medžiagą, kaip pranešama, nufilmuota per išpuolį: joje matyti, kaip universiteto miestelio gatve eina ginkluotas asmuo, dėvėjęs juodą karišką aprangą ir užsidėjęs šalmą.

Apie incidentą buvo pranešta apie 11 val. vietos (9 val. Lietuvos) laiku. Universiteto vadovybė paragino mokyklos komplekse buvusius žmones evakuotis arba užsirakinti.

Studentai gelbėjosi

Išplatintuose vaizdo įrašuose matyti, kaip studentai meta savo daiktus pro savo miestelio pastatų langus, o po to iššoka ir patys, gelbėdamiesi nuo šaulio, kaip jie bėga ir už policijos užtvaros skambina draugams ir artimiesiems.

Prezidentas Vladimiras Putinas buvo informuotas apie šaudynes, pranešė Kremlius. Ministrams nurodyta nuvykti į Permę koordinuoti pagalbos nukentėjusiesiems.

VIDEO: Paskelbtas įrašas, kuriame medikai bando atgaivinti Rusijos universitete apšaudytą studentą

„Prezidentas išreiškė nuoširdžią užuojautą tiems, kas dėl šio incidento neteko šeimų narių ir artimųjų“, – žurnalistams sakė V.Putino atstovas Dmitrijus Peskovas.

Regiono valdžia paskelbė, kad pirmadienio pamokos ir paskaitos vietos mokyklose, kolegijose ir universitetuose atšauktos.

Rusijos mokyklose įvyksta palyginti nedaug šaudynių dėl griežtų saugumo priemonių švietimo įstaigose ir dėl fakto, kad šalyje sunku teisėtai įsigyti šaunamųjų ginklų, nors galima registruoti medžioklinius šautuvus.

Tačiau pirmadienio išpuolis yra jau antras toks šiais metais. Gegužės mėnesį 19 metų sutrikusios psichikos šauliui ėmus šaudyti savo senoje mokykloje Rusijos centriniame Kazanės mieste, žuvo devyni žmonės.

Pranešama, kad pirmadienio išpuolį įvykdžiusiam 18 metų jaunuoliui taip pat gali būti sutrikusi psichika. Vis dėlto jis buvo pripažintas tinkamu gauti licenciją pusiau automatiniam šautuvui, kurį panaudojo per išpuolį.

Reaguodamas į gegužės mėnesio ataką – vieną pražūtingiausių Rusijoje per pastaruosius dešimtmečius – prezidentas Vladimiras Putinas paragino peržiūrėti ginklų kontrolės įstatymus. Amžius, nuo kurio galima įsigyti medžioklinius šautuvus, buvo padidintas nuo 18 iki 21 metų, buvo sugriežtinti medicininiai patikrinimai.

Pasak Valstybės Dūmos deputato Aleksandro Chinšteino, pirmadienio išpuolio vykdytojas, kurį jis įvardijo kaip Timūrą Bekmansurovą, leidimą ginklui gavo dar prieš naujausią šaunamųjų ginklų kontrolės sugriežtinimą.

D.Peskovas pirmadienį pažymėjo, kad nepaisant sugriežtinto įstatymo, „deja, ši tragedija įvyko ir ji turi būti išanalizuota“.

„Teisėsaugos agentūros turi pateikti ekspertų įvertinimą. Atrodo, kad kalbame apie jauno vyro, įvykdžiusio šias žmogžudystes, anomalijas“, – sakė D.Peskovas.

Šaudymo incidentų daugėja

Rusija dėl ankstesnių šaudynių šalies mokyklose kaltina įtaką iš užsienio. Rusų valdžios teigimu, šalies jaunimas internete vis dažniau patiria neigiamą įtaką, ypač sklindančią iš JAV ir kitų Vakarų valstybių.

2019 metų lapkritį 19 metų studentas Tolimųjų Rytų Blagoveščensko mieste surengė šaudynes savo kolegijoje ir nužudė vieną bendrakursį, o dar tris žmones sužeidė. Po to užpuolikas nusišovė.

2018 metų spalį kitas paauglys šaulys nužudė 20 žmonių Kerčės technikos koledže Kryme – 2014 metais Rusijos aneksuotame Ukrainos pusiasalyje.

Stebėjimo kamerų įrašuose jis buvo užfiksuotas vilkintis marškinėlius, panašius į tuos, kuriais buvo apsirengęs Ericas Harrisas – vienas iš šaudynių JAV Kolumbaino vidurinėje mokykloje vykdytojų. Ta 1999 metais surengta ataka pareikalavo 13 gyvybių.

Krymo šaulys sugebėjo teisėtai gauti leidimą įsigyti ginklą po šaudymo mokymų ir psichikos įvertinimo.

Rusijos federalinė saugumo tarnyba (FSB) teigia pastaraisiais metais užkirtusi kelią dešimtims ginkluotų išpuolių mokyklose.

Šaudynės Permės universitete įvyko Rusijai skaičiuojant tris dienas trukusių parlamento ir vietos valdžios rinkimų balsus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius