Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Per spūstį Indijoje žuvusių žmonių skaičius pasiekė 115, šalyje kyla pasipiktinimas

Indijoje pirmadienį didėja pasipiktinimas dėl mažiausiai 115 gyvybių pareikalavusios spūsties prie tos pačios hinduistų šventyklos, kur panašus kruvinas incidentas įvyko vos prieš septynerius metus.
Hinduistų šventė baigėsi tragedija.
Hinduistų šventė baigėsi tragedija. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Sekmadienio tragediją centrinės Madhja Pradešo valstijos Ratangarhos miestelyje išgyvenę žmonės pasakoja, kaip nevilties apimtos motinos mėtė savo vaikus nuo tilto į upę, o valdžia sulaukė griežtos kritikos dėl policijos darbo, nes teigiama, kad paniką padidino pareigūnų švaistymasis lazdomis.

Medikai tuo tarpu grumiasi dėl 10 sužeistųjų, kurių būklė kritinė, gyvybių.

„Žuvusiųjų skaičius dabar padidėjo iki 115, dar yra daugiau kaip 110 sužeistųjų. Dešimties jų būklė labai kritinė“, – sakė policijos generalinio inspektoriaus pavaduotojas D.K.Arya.

„Žuvusiųjų skaičius dabar padidėjo iki 115, dar yra daugiau kaip 110 sužeistųjų. Dešimties jų būklė labai kritinė“, – sakė policijos generalinio inspektoriaus pavaduotojas D.K.Arya.

AFP žurnalistas iš įvykio vietos pranešė, kad operacija žuvusiųjų palaikams nuo tilto ir iš Sindho upės paimti baigėsi ir kad dabar vietą apžiūri policijos tyrėjai.

Tragedija smarkiai aptemdė Durgapūdžos – vieno svarbiausių hinduistų religinių festivalių pabaigos šventę. Policija pranešė, jog paniką sukėlė gandai, kad tiltas tuoj grius.

Iki 400 tūkst. tikinčiųjų jau buvo šventykloje ar aplink ją, kai ant tilto, kur tuo metu buvo 20 tūkst. žmonių, kilo spūstis.

Didelės minios į šventyklą plūdo nuo ankstyvo ryto; tai buvo priešpaskutinė devynias dienas trunkančio Navaratrės festivalio, skirto deivei Durgai, diena.

Tragedija įvyko vos septyneri metai po spūsties prie tos pačios šventyklos, kai maldininkams kertant upę žuvo daugiau kaip 50 žmonių. Po to incidento valdžia pastatė tiltą.

„Policininkai nieko nepasimokė iš 2006 metų spūsties“, – skelbia „The Hindustan Times“ antraštė. Laikraštis rašo, kad ši tragedija „akcentuoja absoliučią už (maldininkų) saugumą atsakingų pareigūnų nekompetenciją“.

Valstijos vyriausiasis ministras Shivrajas Singhas Chouhanas, aukšto rango figūra partijoje „Bharatiya Janata“, raginamas atsistatydinti.

Tragediją išgyvenęs Manojas Sharma pasakojo apie absoliutų chaosą.

„Žmonės gelbėdamiesi šoko nuo tilto, bet negalėjo išplaukti prieš srovę. Taip pat mačiau į upę metamus vaikus, kuriuos tik nunešė srovė, – sakė jis “Times of India„. – Mačiau motiną, kuri beviltiškai bandė apsaugoti savo kūdikį nuo didėjančios, plūstančios minios. Tačiau abu jie žuvo mano akyse. Tai buvo siaubingiausias atsitikimas mano gyvenime“.

Manas Singhas, kuris netoli šventyklos pardavinėjo vaisius, pasakojo, kaip žmonės iš spūsties bandė gelbėtis panaudodami kai kurių žuvusių moterų drabužius.

„Kai kurie nuo lavonų traukė sarius, darė iš jų virves ir bandė nusileisti į upę, bet negalėjo išsigelbėti ir nuskendo, nes upės tėkmė buvo greita“, – sakė jis.

M.Singhas taip pat abejojo oficialiu aukų skaičiumi ir sakė, kad kai kurie išgyvenusieji artimųjų palaikus išsivežė dar iki atvykstant gelbėtojams.

Liudininkas naujienų televizijai CNN-IBN sakė, kad policininkai puolė minias su lazdomis.

Kitas liudininkas naujienų televizijai CNN-IBN sakė, kad policininkai puolė minias su lazdomis.

„Minia buvo didžiulė, o policija pradėjo mušti (žmones) lazdomis. Tai sukėlė paniką ir žmonės žuvo“, – sakė jis.

Valstijos vidaus reikalų ministras Uma Shankaras Gupta sakė, jog pareigūnai dar nenustatė, kodėl kilo spūstis, bet nepalaikė užuominų, kad saugumas buvo neadekvatus.

Indijoje per religinius festivalius dažnai įvyksta žmonių aukų pareikalaujančios spūstys. Vasario mėnesį 36 žmonės buvo mirtinai sutrypti maldininkams vykstant namo iš Kumbha Melos festivalio prie Gangos upės.

102 hinduistų tikintieji žuvo per spūstį Keralos valstijoje 2011 metų sausį, o 224 maldininkai – 2008 metų rugsėjį, kai tūkstančiai tikinčiųjų skubėjo pasiekti 15-ojo amžiaus šventyklą ant kalvos viršūnės šalies šiaurėje esančiame Džodhpuro mieste. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius