Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Per šventes NORAD tradiciškai seks Kalėdų Senelio kelionę ir stebės Šiaurės Korėją

Kalėdų išvakarėse ir visą šventinį laikotarpį Šiaurės Amerikos oro erdvės gynybos vadavietė (NORAD) turi dvi pagrindines užduotis: atidžiai stebėti galimus Šiaurės Korėjos raketų bandymus ir nušviesti Kalėdų Senelio kelionę per pasaulį.
Šiaurės Amerikos oro erdvės gynybos vadavietė (NORAD) stebi Kalėdų Senelio kelionę per pasaulį
Šiaurės Amerikos oro erdvės gynybos vadavietė (NORAD) stebi Kalėdų Senelio kelionę per pasaulį / „Scanpix“/AP nuotr.

„NORAD vykdo savo pagrindinę misiją – užtikrina Šiaurės Amerikos apsaugą nuo grėsmių. Tačiau mes taip pat didžiuojamės, kad tęsiame savo tradiciją nušviesti Kalėdų Senelio kelionę per pasaulį“, – rašoma NORAD pranešime.

Jau daugiau nei pusę amžiaus NORAD gruodžio 24-ąją neva palydovais seka Kalėdų Senelio keliones dangumi ir žeme elnių traukiamomis rogėmis aplink Žemę. Jo judėjimą galima stebėti internetu arba atsisiuntus specialią programėlę į išmanųjį telefoną.

Tradicija sekti Kalėdų Senelio kelionę JAV ir Kanadoje atsirado 1955 metais, kai jo laukiantys vaikai netyčia paskambino į NORAD centrą Kolorado Springse, surinkę vietos laikraštyje paskelbtą neteisingą telefono numerį. Tą vakarą budėjęs oro pajėgų pulkininkas nepadėjo ragelio, o nurodė operatoriams stebėti Kalėdų Senelio buvimo vietą ir apie ją pranešti kiekvienam šiuo numeriu paskambinusiam vaikui.

Neatmetama, kad Kalėdų išvakarėse Šiaurės Korėja gali pateikti anksčiau Jungtinėms Valstijoms pažadėtą „kalėdinę dovaną“ – surengti naują tarpžemyninės balistinės raketos bandymą.

Gruodžio pradžioje Šiaurės Korėja pareiškė nebetikinti Vašingtono retorika apie siekį užmegzti prasmingesnį dialogą su Pchenjanu ir perspėjo pateiksianti Amerikai „kalėdinę dovanėlę“, jeigu ji iki metų pabaigos nepaskelbs jokių nuolaidų.

Šalių derybos dėl Pchenjano branduolinio nusiginklavimo įstrigo vasario mėnesį, žlugus Hanojuje surengtam JAV prezidento Donaldo Trumpo ir Šiaurės Korėjos lyderio Kim Jong Uno susitikimui.

Anksčiau šį mėnesį Šiaurės Korėja atliko du svarbius bandymus savo didelio nuotolio raketų leidimo ir raketų variklių bandymo komplekse šalies šiaurės vakaruose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius