Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pergalė Panamos prezidento rinkimuose prognozuojama galvijų ūkio savininkui

Socialdemokratas Laurentino Cortizo turėtų laimėti Panamoje sekmadienį vykstančius prezidento rinkimus, kuriuose gali balsuoti 2,7 mln. šalies rinkėjų. Po rinkimų kampanijos, kurios metu dominavo kalbos apie korupciją, 66 metų verslininkas ir galvijų ūkio savininkas L.Cortizo 10 proc. lenkė savo artimiausią varžovą, buvusį užsienio reikalų ministrą Romulo Rouxą iš Demokratinių permainų partijos, rodė apklausos. Trečioje vietoje pagal populiarumą buvo nepriklausomas kandidatas Ricardo Lombana.
Laurentino Cortizo
Laurentino Cortizo / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Panama

Sekmadienio balsavimo laimėtojas pakeis Juaną Carlosą Varelą, kuris nebegalėjo siekti perrinkimo, nes Panamos konstitucijoje numatyta tik viena prezidento penkerių metų kadencija.

Rinkimai vyksta šaliai bandant nusikratyti pinigų plovimo rojaus įvaizdžio po vadinamųjų Panamos popierių skandalo, kilusio prieš trejus metus.

Toks pat žalingas buvo Brazilijos statybos milžinės „Odebrecht“ pripažinimas, kad ji nuo 2010 iki 2014 metų Panamoje sumokėjo 59 mln. dolerių (52,9 mln. eurų) kyšių, taip siekdama didelių valstybinių užsakymų.

Politikos veteranas ir buvęs žemės ūkio ministras L.Cortizo, žmonių vadinamas „Nito“ („Nitu“), sakė norintis „išgelbėti ir transformuoti Panamą“, bei „palikti korupcijos nesuterštą palikimą“.

„Linkstu prie Nito Cortizo, dėl jo gabumų, patirties ir žinių, ir galvoju, kad jis turi visus įrankius ir struktūras įvykdyti didelę dalį to, ką siūlė“, – naujienų agentūrai AFP sakė draudimo agentas Miguelis Carrio.

Netikėtas kandidatas R.Lombana, teisininkas ir žurnalistas, išpopuliarėjo akcentuodamas kovą su korupcija. Už jį ketino balsuoti beveik 20 proc. apklaustų rinkėjų. Balsus už L.Cortizo ketino atiduoti 36 proc. respondentų.

Buvęs Panamos konsulas Vašingtone R.Lombana kritikavo tradicines partijas. Tai populiari taktika tokiu metu, kai visuomenės pasitikėjimą politikos isteblišmentu yra pakirtusi virtinė skandalų.

Nors ir atsilieka, 45 metų R.Lombana vis dėlto galėtų laimėti rinkimus, nes „korupcijos skandalų kontekstas būna palankus nepriklausomiems kandidatams“, AFP sakė politologas Harry Brownas.

Be prezidento, Panamos rinkėjai taip pat išrinks 71 deputatą, 81 merą ir 700 vietos tarybų narių.

Tai šešti prezidento rinkimai po JAV 1989 metų invazijos, kai buvo nuversta Manuelio Noriegos diktatūra.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius