Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 12 13 /10:42

Pergalę rinkimuose pelnęs B.Johnsonas žada „Brexitą“ įgyvendinti laiku

Jungtinė Karalystė paliks Europos Sąjungą sausio 31-ąją kaip ir planuota, penktadienį pareiškė premjeras Borisas Johnsonas, iškovojęs svarbią pergalę rinkimuose.
RInkimai Jungtinėje Karalystėje
RInkimai Jungtinėje Karalystėje / „Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr.

Pasmerkęs daugiau kaip trejus metus trukusius politinius ginčus dėl „Brexito“, B.Johnsonas pareiškė: „Padarysiu galą visoms toms nesąmonėms, įgyvendinsime „Brexitą“ laiku, sausio 31 dieną, be jokių „jei“ ir „bet“.“

B.Johnsonas iškovojo istorinę pergalę pirmalaikiuose parlamento rinkimuose. Jungtinės Karalystės premjero B.Johnsono Konservatorių partija penktadienį laimėjo parlamentinę daugumą. Pirmalaikių visuotinių rinkimų rezultatai rodo, kad toriams atiteks 326 iš 650 vietų Bendruomenių Rūmuose, tai reiškia, kad jokia kita partija jų jau neįveiks.

JK rinkimuose „Brexitui“ nepritariantys lyderiai pralaimėjo.

JK proeuropietiška Liberalų demokratų partija rinks naują lyderį

Jungtinės Karalystės proeuropietiška Liberalų demokratų partija penktadienį paskelbė, kad rinks naują lyderį vietoje Jo Swinson, kuri per ketvirtadienį įvykusius visuotinius rinkimus prarado savo vietą parlamente.

Partijos lyderio pareigas kol kas laikinai drauge eis J.Swinson pavaduotojas Edas Davey ir partijos prezidentė Sal Brinton, o naujo lyderio rinkimai bus surengti kitais metais.

Preliminarūs rinkimų rezultatai rodo, kad partija nelaimės daugiau vietų nei laimėjo per praėjusius rinkimus 2017-aisiais, nors anksčiau šiais metais ji sulaukė daug didesnės paramos per Europos Parlamento rinkimus.

Pasak J.Swinson, jos pralaimėjimas Rytų Danbartonšyro apygardoje vakarų Škotijoje ir ministro pirmininko Boriso Johnsono konservatorių pergalė „nepaprastai nuvylė“.

Ji gynė savo rinkimų kampaniją, kurios metu daugiausiai kalbėjo apie pažadą atšaukti „Brexitą“, ir sakė: „Mes sąžiningai kalbėjome apie tai, kuo tikime, ir ką bandėme pasiekti.“

„Aišku, kad tai nesėkmė liberaliosioms vertybėms“, – sakė ji, bet pridūrė: „Šalyje yra milijonai jomis tikinčių žmonių. Susiburdami kovoti už jas galime sukurti pozityvią ateitį.“

S.Brinton sakė: „Noriu padėkoti Jo Swinson už sąžiningą ir bebaimį vadovavimą liberalams demokratams. Ateinančiomis savaitėmis išsirinksime naują lyderį ir mūsų partija toliau bus vienijanti jėga visiems, kas tiki šalimi, kurioje kiekvienas turi progą į sėkmę gyvenime.“

J.Swinson jos apygardoje įveikė Škotijos nacionalinės partijos (SNP) kandidatas.

Vidaus rinkos eurokomisaras: ES teks „atkurti“ santykius su JK po B.Johnsono pergalės

Europos Sąjungai teks atkurti savo santykius su Londonu po Jungtinės Karalystės premjero B.Johnsono pergalės rinkimuose, veikiausiai lemsiančios „Brexitą“ sausio mėnesį, penktadienį pareiškė už vidaus rinką atsakingas eurokomisaras Thierry Bretonas.

„Dabar turėsime atkurti santykius su Didžiąja Britanija, kuri yra svarbi partnerė“, – sakė Th.Bretonas prancūzų radijui RTL. Eurokomisaras pabrėžė, kad Bendrija nori „subalansuotų“ prekybinių santykių su JK.

ES sako esanti pasirengusi deryboms dėl „Brexito“ prekybos susitarimo

Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Charles's Michelis penktadienį pareiškė, kad Bendrija yra pasirengusi deryboms dėl prekybos susitarimo su Jungtine Karalyste, ir padarys viską, kad apgintų Europos prioritetus, po svarios britų premjero B.Johnsono pergalės rinkimuose.

„Mano pozicija labai aiški: esame pasirengę. Esame nusprendę, kokie yra mūsų prioritetai“, – kalbėjo Ch.Michelis, atvykęs į Europos Sąjungos viršūnių susitikimą, kur lyderiai aptars rinkimų JK rezultatus ir planuojamą šios šalies pasitraukimą iš Bendrijos kitų metų sausio 31-ąją.

„Viliuosi, kad mūsų derybos bus geranoriškos, geros“, – sakė Ch.Michelis, koordinuojantis 28-ių Bendrijos valstybių, tarp kurių kol kas dar yra ir JK, viršūnių susitikimus.

Buvęs Belgijos premjeras išreiškė viltį, kad „britų parlamentas artimiausiu metu ratifikuos“ ES ir Londono parengtą susitarimą dėl „Brexito“ sąlygų, „kad mes galėtume ramiai, tyliai, bet labai ryžtingai nusiteikę pradėti derybas dėl kito etapo“.

ES lyderiai penktadienį baigdami dviejų dienų viršūnių susitikimą turi priimti pareiškimą dėl „Brexito“. Ketvirtadienį, pirmąją susitikimo dieną, jie daugiausiai dėmesio skyrė diskusijoms dėl klimato.

Remiantis pareiškimo projektu, kurį matė naujienų agentūra AFP, 27 ES lyderiai pasisakys už „kiek įmanoma glaudesnius būsimus ryšius su JK“, tačiau įspės, jog „būsimi ryšiai turės būti grindžiami teisių ir įsipareigojimų pusiausvyra ir turės užtikrinti vienodas sąlygas“, kalbant apie verslą ir prekybos taisykles.

Jie taip pat paprašys Europos Komisijos parengti visapusiškas gaires dėl būsimų santykių su JK iškart po jos pasitraukimo.

Bendrijos vyriausiasis derybininkas Michelis Barnier ves prekybos derybas, kurias ES lyderiai atidžiai stebės ir esant reikalui pateiks tolesnes gaires, atsižvelgdami į Bendrijos interesus, rašoma viršūnių susitikimo išvadų projekte.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius