Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Perkeltųjų sirų stovyklą prie Jordanijos sienos pasiekė pirmoji nuo sausio pagalbos siunta

Perkeltųjų asmenų stovyklą Pietryčių Sirijoje, netoli sienos su Jordanija, šeštadienį pasiekė humanitarinės pagalbos vilkstinė, pranešė Jungtinės Tautos (JT) ir Sirijos Arabų Raudonojo Pusmėnulio organizacija (SARC). Pasak jų, tai pirmoji tokia siunta nuo šių metų sausio. 
Sirijos pabėgėlių stovykla
Sirijos pabėgėlių stovykla / Eglės Digrytės nuotr.

„JT ir SARC gabena humanitarinę pagalbą 50 tūkstančių žmonių, kuriems reikia pagalbos, Rukbano stovykloje Pietryčių Sirijoje," – sakoma JT pranešime. Anot jo, visa siunta bus pristatyta per tris-keturias dienas.

Vilkstinė gabena maisto, medicinos ir higienos priemonių bei kitų reikalingiausių daiktų.

„Be to, vykdome skubios vakcinacijos kampaniją, skirtą paskiepyti maždaug 10 tūkst. vaikų nuo tymų, poliomielito ir kitų mirtinų ligų," – pažymėjo JT humanitarinės pagalbos koordinatorius Sirijoje Ali Al-Zaatari.

Raudonojo Pusmėnulio duomenimis, daugiau nei 70 sunkvežimių atgabens per 10 tūkst. maisto pakuočių ir miltų maišų, taip pat drabužių 18 tūkst. vaikų.

SARC prezidentas Khaledas Hboubati sakė, kad tai pirmoji šios organizacijos pagalbos vilkstinė Rukbano stovyklai.

JT generalinio sekretoriaus pavaduotojas humanitariniams reikalams Markas Lowcockas pranešė, kad ši stovyklą nėra gavusi jokios pagalbos nuo sausio. Tąkart pagalba buvo pristatyta per Jordanijos teritoriją.

Sąlygos stovykloje nuo to laiko pablogėjo. Šiek tiek maisto nelegaliai atvežama iš Jordanijos, tačiau dauguma gyventojų neturi už ką jo nusipirkti. Stovykloje nėra jokių sveikatos paslaugų.

JT vaikų fondo UNICEF duomenis, praėjusį mėnesį šioje stovykloje nuo kraujo užkrėtimo ir dehidratacijos mirė keturių mėnesių mergaitė, o nuo kraujo užkrėtimo ir sunkaus neprievalgio – penkių dienų naujagimis.

2016 metų birželį per savižudžio įvykdytą sprogdinimą, atsakomybę už kurį prisiėmė džihadistų judėjimas „Islamo valstybė“ (IS), niekieno žemėje netoli Rukbano perėjos žuvo 7 Jordanijos kariai.

Kariuomenė netrukus po to paskelbė dykumos rajonus, besidriekiančius į šiaurės rytus Sirijos link ir į rytus Irako link, „uždaromis karinėmis zonomis“.

JAV vadovaujamai kovos su IS koalicijai priklausanti Jordanija, parašoma Jungtinių Tautų, leido pristatyti kelias humanitarinės pagalbos siuntas į šią teritoriją, tačiau sienos iki šiol yra uždarytos.

Stovykla, kurioje glaudžiasi perkeltieji asmenys iš visos Sirijos, taip pat yra netoli JAV vadovaujamos koalicijos naudojamos Tanfo bazės.

2011 metais prasidėjęs pilietinis karas Sirijoje nusinešė daugiau kaip 360 tūkst. žmonių gyvybių. Dar milijonai gyventojų buvo priversti palikti savo namus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius