Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Persijos įlankos šalys kaltina Iraną bandymu politizuoti hadžą

Persijos įlankos regiono arabų valstybės trečiadienį apkaltino Iraną bandymu politizuoti hadžą, kai jo aukščiausiasis lyderis užsipuolė Saudo Arabijos valdžią dėl esą netikusio šios kasmet vykstančios piligriminės kelionės organizavimo.
Religinis lyderis Ali Khamenei.
Religinis lyderis Ali Khamenei. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Šešias valstybes vienijančios Persijos įlankos bendradarbiavimo tarybos vadovas sakė, kad Irano ajatolos Ali Khamenei komentarai, kuriuose Rijadas kaltinamas „nužudymu“ dėl beveik 2,3 tūkst. maldininkų žūties per praėjusių metų hadžą, yra „nederami ir įžeidžiami“.

Abdullatifas al Zayani sakė, kad tie komentarai buvo „aiškus kurstymas ir desperatiškas bandymas politizuoti“ hadžą.

Šiemet pirmą kartą per beveik tris dešimtmečius iraniečiai hadže – musulmonų piligriminėje kelionėje į islamo šventas vietas Saudo Arabijoje – nedalyvaus, nes gegužės mėnesį žlugo derybos dėl logistikos ir saugumo.

Žodžių karas tarp dviejų regiono varžovių, nepalaikančių diplomatinių santykių, suintensyvėjo prieš hadžo apeigų pradžią ateinantį šeštadienį.

Pirmadienį paskelbtame piktame atvirame laiške A.Khamenei apkaltino Saudo Arabiją nesugebant apsaugoti maldininkų ir paragino musulmoniškas šalis atimti iš Saudo Arabijos teisę tvarkyti hadžą.

„Neryžtingumas ir nesugebėjimas gelbėti leisgyvius bei sužeistus žmones ... taip pat yra akivaizdus ir nenuginčijamas. Jie juos nužudė“, – rašė Irano lyderis.

Tada Saudo Arabijos aukščiausio rango dvasininkas, didysis muftijus Abdulazizas al Sheikhas, pareiškė, kad iraniečiai „nėra musulmonai“. Šis akibrokštas išprovokavo Irano užsienio reikalų ministrą Mohammadą Javadą Zarifą mesti kaltinimą Saudo Arabijos lyderiams „fanatišku ekstremizmu“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius