-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Peru parlamentas nubalsavo pradėti prezidento apkaltos procesą

Peru parlamentas ketvirtadienį didele persvara nubalsavo už tai, kad vėl būtų pradėtas prezidento Pedro Pablo Kuczynski apkaltos procesas.
Pedro Pablo Kuczynski
Pedro Pablo Kuczynski / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 3 Rinkimai Peru Apkalta

Šis sprendimas išprovokuos naujus politinius neramumus šioje Andų valstybėje, likus mažiau nei mėnesiui iki Peru vyksiančio regioninio viršūnių susitikimo, kuriame ketina dalyvauti ir JAV prezidentas Donaldas Trumpas.

Tai jau antrasis kartas, kai įstatymų leidėjai pradeda apkaltos procesą prieš buvusį Volstrito investuotoją dėl jo ryšių su Brazilijos statybų milžine „Odebrecht“, figūruojančia didžiulio masto korupcijos skandale, į kurį yra įsipainioję nemažai Lotynų Amerikos politikų.

Pernai gruodį P.P.Kuczynski per plauką išvengė apkaltos, kai nedidelė grupelė opozicijos politikų, tarp jų buvusio valstybės vadovo Alberto Fujimori sūnus Kenji Fujimori, per balsavimą parlamente susilaikė.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Pedro Pablo Kuczynski
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Pedro Pablo Kuczynski

A.Fujimori tuo metu dar kalėjo, tačiau apkaltos išvengęs P.P.Kuczynski netrukus humanitariniais pagrindais suteikė jam malonę.

Eksprezidentas 2007-aisiais buvo nuteistas kalėti už savo vaidmenį žudynėse, kurias praėjusio amžiaus 10-ame dešimtmetyje vykdė slapti kariuomenės smogikų būriai, persekioję marksistų sukilėlius ir jiems prijaučiančius civilius. Teismas jam skyrė 25 metų kalėjimo bausmę.

Analitikai sako, kad šįkart P.P.Kuczynski turi mažiau šansų išvengti apkaltos. Nuo itin nepopuliaraus prezidento nusigręžė daug jo buvusių politinių sąjungininkų, o viešosios nuomonės apklausos rodo, kad dauguma šalies gyventojų nori, kad jis būtų nušalintas.

Ketvirtadienį už tai, kad būtų pradėtas P.P.Kuczynski apkaltos procesas, pasisakė 87 įstatymų leidėjai – būtent tiek balsų reikės prezidentui nušalinti dėl „moralinio neveiksnumo“. Prieš apkaltos procesą balsavo 15 įstatymų leidėjų, o dar tiek pat susilaikė.

Kitą savaitę P.P.Kuczynski kviečiamas atvykti į parlamentą pasiaiškinti dėl savo veiksmų.

P.P.Kuczynski problemos susijusios su 782 tūkst. JAV dolerių, kuriuos prieš daugiau nei dešimtmetė Brazilijos bendrovė „Odebrecht“ sumokėjo jo privačiai konsultacijų įmonei. Daugelį mėnesių Peru prezidentas tvirtino, kad jo ir „Odebrecht“ nesiejo jokie politiniai ar verslo ryšiai.

Trys P.P.Kuczynski pirmtakai buvo patekę į tyrėjų taikiklį dėl kaltinimų gavus kyšių iš „Odebrecht“.

„Odebrecht“ pripažino Lotynų Amerikos politikams sumokėjusi iš viso apie 800 mln. JAV dolerių kyšių. Iš šios sumos 29 mln. JAV dolerių buvo sumokėti Peru politikams.

„Odebrecht“ pripažino Lotynų Amerikos politikams sumokėjusi iš viso apie 800 mln. JAV dolerių kyšių. Iš šios sumos 29 mln. JAV dolerių buvo sumokėti Peru politikams.

„Odebrecht“ skandalas įtraukė virtinę įtakingiausių regiono politikų ir smarkiai supurtė Peru. Du buvę šios šalies prezidentai yra kaltinami gavę kyšių iš šios brazilų statybų milžinės. Analitikai įspėja, kad pastarieji įvykiai, susiję su P. P. Kuczynski apkaltos procesu, gali neigiamai paveikti šalies ekonomiką.

Ir laikas apkaltos procesui dabar itin netinkamas – po mažiau nei mėnesio Peru turi įvykti Vakarų pusrutulio valstybių lyderių susitikimas, į kurį planuoja atvykti ir JAV prezidentas. Viena svarbiausių šio susitikimo temų turėtų būti kova su korupcija.

P.P.Kuczynski tvirtina nepadaręs nieko bloga ir sako neketinąs atsistatydinti. Jei jis bus nušalintas apkaltos tvarka, prezidento pareigas perims viceprezidentas Martinas Vizcarra, šiuo metu dirbantis Peru ambasadoriumi Kanadoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius