-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Pfizer-BioNTech“ vakcinos nuo koronaviruso bandymų rezultatai paskelbti mokslo žurnale

Bendrovių „Pfizer“ ir „BioNTech“ sukurtos vakcinos nuo naujojo koronaviruso klinikinių bandymų išsamūs rezultatai ketvirtadienį buvo paskelbti medicinos žunale „New England Journal of Medicine“.
„Pfizer“ vakcina
„Pfizer“ vakcina / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Šis svarbus žingsnis buvo atliktas JAV Maisto ir vaistų administracijos (FDA) komitetui susirinkus aptarti siūlymą patvirtinti šią vakciną nuo COVID-19.

Su moksliniu straipsniu apie „Pfizer“ ir „BioNTech“ vakcinos klinikinių bandymų rezultatus susijusiame viename vedamajame sakoma: „Bandymų rezultatai pakankamai įspūdingi, kad būtų keliami kaip bet kurios įsivaizduojamos analizės pavyzdys. Tai yra triumfas.“

VIDEO: Nuo COVID-19 paskiepyta pirmoji pacientė – 90 m. sulaukusi senolė

Vakcinos bandymuose dalyvavo beveik 44 tūkst. savanorių – keliais tūkstančiai daugiau negu buvo skelbiama ankstesnėse analizėse. Apie pusė jų gavo vakcinos, o likusieji – placebo.

Straipsnyje patvirtinama, kad sušvirkštus dvi vakcinos BNT162b2 dozes 95 proc. tiriamų asmenų įgijo atsparumą koronavirusui.

Vakcina panašiai veikė įvairaus „amžiaus, lyties, rasės, tautybės, kūno masės indekso [asmenis], taip pat esant gretutiniams susirgimams“, rašo straipsnio autoriai.

Bandymų metu buvo užfiksuota 10 atvejų, kai dalyviai po pirmosios injekcijos susirgo sunkios formos COVID-19. Devyni iš šių žmonių buvo gavę placebo, vienas – vakcinos.

VIDEO: 15/15: Britai dega žalią šviesą COVID-19 vakcinai. Ar tai išsigelbėjimas ir Lietuvai?

Kartu su studija paskelbtame vedamajame straipsnyje buvo paminėta kai kurių „nedidelių problemų“.

„Sunkių COVID-19 atvejų skaičius (vienas – vakcinuotųjų ir devyni – placebo grupėje) yra per mažas, kad būtų galima daryti kokias nors išvadas, ar reti atvejai, kai užsikrečia vakcinos gavę asmenys, iš tikrųjų būna sunkesni“, – pažymėjo autoriai.

Kitas klausimas – ar gali iškilti kokių nors dar nenustatytų saugumo problemų, kai šia vakcina bus paskiepyta milijonai arba galbūt milijardai žmonių.

VIDEO: Jau ruošiamasi vakcinų nuo COVID-19 gabenimui – aviakompanijos sako, jog tai bus iššūkis

Taip pat nežinoma, ar daugiau pašalinio poveikio atvejų išryškės per tolesnius bandymų dalyvių stebėjimus. Kol kas neaišku, kiek išsilaiko vakcinos apsauginis poveikis, ar ji sumažins koronaviruso užkrečiamumą, taip pat kaip ji veikia vaikus, besilaukiančias moteris ir pacientus, kurių imuninė sistema smarkiai nusilpusi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius