Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Pfizer“ vadovas gina didelę vakcinos nuo COVID-19 kainą

Didžiausios pasaulyje farmacijos bendrovės „Pfizer“ vadovas ketvirtadienį pažymėjo, kad kartu su biotechnologijų įmone „BioNTech“ sukurta vakcina nuo COVID-19, kuri yra viena iš brangiausių rinkoje, nėra brangesnė už pietų kainą bei pažadėjo nemėginti pasipelnyti parduodant vakciną vargingoms šalims.
„Pfizer-BioNTech“ gaminama „Comirnaty“ vakcina nuo koronaviruso
„Pfizer-BioNTech“ gaminama „Comirnaty“ vakcina nuo koronaviruso / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

JAV įsikūrusios bendrovės vadovas gynė vakcinos kainą, pareikšdamas, kad šios išlaidos gelbsti gyvybes ir gali padėti šalims išbristi iš pandemijos.

„Vakcinos yra labai brangios“, – kelioms žiniasklaidos priemonėms duotame interviu teigė Albertas Bourla.

„Jos gelbsti žmonių gyvybes, leidžia ekonomikoms atsinaujinti, bet mes jas parduodame už pietų kainą“, – teigė jis interviu, duotame Prancūzijos leidiniui „Les Echos“, Vokietijos „Handelsblatt“, Italijos „Corriere Della Sera“ ir Ispanijos „El Mundo“.

Remiantis vieno Belgijos vyriausybės nario prieš kelis mėnesius paskelbtais duomenimis, „Pfizer“ ir „BioNTech“ sukurta vakcina kartu su „Moderna“ produktu yra brangiausiai Europos Sąjungai (ES) atsiėjusios vakcinos.

Bulgarijos ministras pirmininkas Boiko Borissovas kiek anksčiau šią savaitę perspėjo, kad Briuselio laukia didžiulis kainų šuolis derantis dėl beveik 2 mlrd. papildomų vakcinos dozių ateinančiais metais.

„Pfizer“ kainavo buvo 12 eurų, tada pabrango iki 15 eurų. Dabar yra pasirašomos sutartys <...> nustatančios 19,50 euro kainą“, – sekmadienį pareiškė B. Borisovas.

Tokios kainos labai skiriasi nuo vakcinos, kurią gamina Didžiosios Britanijos ir Švedijos vaistų gamintoja „AstraZeneca“ kainos. „AstraZeneca“ pažadėjo pandemijos metu nesiekti užsidirbti iš savo produkto ir parduoda ES vakciną už mažiau nei du eurus už vieną dozę.

A.Bourla nepatvirtino „Pfizer“ vakcinos kainos, tačiau pripažino, kad ji parduota brangiau išsivysčiusioms šalims, tokioms kaip ES ar JAV.

„Vidutines pajamas gaunančiose šalyse vakciną parduodame už pusę kainos“, – pažymėjo jis.

„Skurdesnėms šalims, įskaitant Afrikos šalis, vakciną parduodame už savikainą“, – teigė bendrovės vadovas.

Visgi daugelis stebėtojų abejoja, ar „Pfizer“ vakcina yra plačiai prieinama Afrikos šalyse, nes produktas turi būti laikomas ypač žemoje, maždaug minus 70 laipsnių pagal Celsijų ar net žemesnėje temperatūroje.

Pasak A.Bourla, bendrovė kuria naują formulę, kuri leistų vakciną laikyti normalioje temperatūroje nuo keturių iki šešių mėnesių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius