Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Pietų Afrikos Respublikos valdančioji partija švenčia savo šimtmetį

Seniausias Afrikos išsivadavimo judėjimas – Pietų Afrikos Respublikos (PAR) valdančioji partija Afrikos nacionalinis kongresas (ANC) – sekmadienį švenčia savo šimtmetį ir surengė mitingą, kuriame dalyvauja 100 tūkst. žmonių ir kuriame prezidentas Jacobas Zuma viliasi dar kartą deklaruoti savo, kaip lyderio, pozicijas.
PAR švenčiamos šimtosios Afrikos nacionalinio kongreso įkūrimo metinės.
PAR švenčiamos šimtosios Afrikos nacionalinio kongreso įkūrimo metinės. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Dešimtys tūkstančių žmonių plūdo į saulės kepinamą stadioną šalies centriniame regione esančiame Blumfonteino mieste, kur rengiamu mitingu baigiasi visą savaitgalį trukusios ANC iškilmės.

Iškilmingi renginiai taip pat suteikė partijai, kurią po apartheido žlugimo į valdžios viršūnę atvedė Nelsonas Mandela, progą priminti visuomenei apie savo legendinį palikimą – tokiu metu, kai didėja nusivylimas dėl korupcijos skandalų ir netesėtų pažadų neturtingiesiems.

„Nuoširdžiausi sveikinimai pasiekus reikšmingą ribą. Meldžiuosi, kad jie būtų ištikimi tam, iš kur atėjo“, – visuomeniniam transliuotojui SABC sakė arkivyskupas emeritas ir kovos su apartheidu didvyris Desmondas Tutu.

Žmonių mylimas N.Mandela, kuris 1994 metais tapo pirmuoju juodaodžiu PAR prezidentu, dabar yra 93 metų amžiaus ir silpnos sveikatos, todėl iškilmėse nedalyvavo, bet jo atvaizdas buvo ANC spalvų – žalios, auksinės ir juodos – užlietame stadione, kur į sceną lipo populiarūs muzikantai.

Sekmadienio renginiai prasidėjo vidurnaktį, „šimtmečio deglo“ uždegimu ir D.Tutu palaiminimu Wesley bažnyčioje, kur 1912 metų sausio 8 dieną buvo įsteigtas ANC. Deglas turėjo būti atneštas į minimą mitingą, kuriame turi dalyvauti valstybių vadovai ir šalininkai iš užsienio.

„Pietų Afrikoje nebepamatysi užrašų „tik europiečiams“, „tik ne europiečiams“, „ne europiečiai ir šunys neįleidžiami“. Dabar visa Pietų Afrika yra laisva. Iškovojome savo orumą kaip žmonės“, – sakė partijos veteranas Ahmedas Kathrada, kuris buvo kalinamas kaip ir N.Mandela.

Tačiau taip pat buvo raginimų spręsti Afrikai tenkančius iššūkius.

„Turime kovoti su skurdu ir visomis jo atšakomis: badu, neišprusimu, ligomis, nusikalstamumu, korupcija ir, visų svarbiausia, vieno proto vykdomu kito proto išnaudojimu“, – sakė Zambijos nepriklausomybės didvyris Kennethas Kaunda, kurio namuose kažkada buvo įsikūrusi uždraustos ANC būstinė.

ANC, kuri buvo įsteigta kovai su diskriminacija, PAR baltieji valdytojai 1960 metais buvo uždraudę, o po ketverių metų Kongreso lyderiai buvo susodinti į kalėjimus.

Praėjus beveik trims dešimtmečiams žlungantis režimas paleido N.Mandelą, kuris vadovavo taikiam perėjimui prie naujos sistemos ir davė pradžią didelėms ANC pergalėms rinkimuose, kurios trunka iki šiol.

Tačiau kritikai sako, kad pernelyg daug žmonių liko su prastomis valstybinėmis ligoninėmis ir mokyklomis, pavojingai dideliu nedarbu, kuris sudaro 25 proc., nusikalstamumu ir nelinksmu gyvenimu lūšnynuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius