Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pietų Amerikos blokas „Mercosur“ neleido V.Zelenskiui kreiptis per jo lyderių susitikimą

Pietų Amerikos prekybos blokas „Mercosur“ nesutiko leisti Ukrainos prezidentui Volodymyrui Zelenskiui pasisakyti per artėjantį jo aukščiausio lygio susitikimą, trečiadienį pranešė renginio organizatorius Paragvajus.
Volodymyras Zelenskis
Volodymyras Zelenskis / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Bloko narės Argentina, Brazilija, Uruguvajus ir Paragvajus nesugebėjo susitarti dėl V.Zelenskio prašymo, pateikto organizuojančiai šaliai praeitą savaitę, sakė Paragvajaus užsienio reikalų viceministras Raulis Cano, bet nesutiko atsakyti, kurios šalys prieštaravo.

Nuo Rusijos invazijos į Ukrainą pradžios vasario gale V.Zelenskis jau yra kreipęsis į kelių šalių parlamentus, taip pat regioninius ir nacionalinius forumus, įskaitant NATO ir Didžiojo septyneto (G-7) viršūnių susitikimus, Pasaulio ekonomikos forumą, Jungtines Tautas ir netgi Kanų kino festivalį.

Ukrainos lyderis praėjusią savaitę kalbėjosi su Paragvajaus prezidentu Mario Abdo Benitezu ir prašė leisti pasakyti kalbą per „Mercosur“ viršūnių susitikimą, vyksiantį ketvirtadienį, po ankstesnę dieną surengto ministrų susitikimo.

„Konsensuso nebuvo“, – sakė R.Cano ir pridūrė, kad Kyjivas buvo informuotas apie šį sprendimą.

Brazilijos prezidentas Jairas Bolsonaro, kurio dalyvavimas „Mercosur“ susitikime dar nėra patvirtintas, sakė, kad jo šalis liks „neutrali“ Rusijos karo Ukrainoje atžvilgiu.

Vasarį, likus vos kelioms dienoms iki Rusijos invazijos pradžios, jis nuvyko į Maskvą derybų su prezidentu Vladimiru Putinu.

Sutartis su Singapūru

Praeitą mėnesį J.Bolsonaro sakė sulaukęs V.Putino patikinimo, kad Rusija toliau tieks labai reikalingas trąšas Pietų Amerikos žemės ūkio milžinei.

Praeitą savaitę Brazilija sakė pirksianti iš Rusijos dyzelino, kiek tik ši galės tiekti, nors Maskvai taikomos tarptautinės sankcijos.

Argentinos prezidentas Alberto Fernandezas taip pat lankėsi Maskvoje vasario pradžioje. Vasario 24-ąją, invazijos pradžios dieną, A.Fernandezas per „Twitter“ ragino „visas šalis nenaudoti karinės jėgos“.

„Raginame Rusijos Federaciją baigti pradėtus veiksmus ir visas susijusias šalis – grįžti prie dialogo stalo“, – tuo metu rašė Argentinos lyderis.

Brazilija ir Argentina nepasirašė vasario 25 dieną paskelbtos Amerikos valstybių organizacijos (OAS) rezoliucijos, smerkiančios karą Ukrainoje, bet prie jos prisijungė Urugvajus ir Paragvajus.

„Mercosur“ trečiadienį paskelbė sudariusi laisvosios prekybos sutartį su Singapūru.

2021 metais „Mercosur“ eksportas į Singapūrą sudarė 5,9 mlrd. JAV dolerių (5,77 mlrd. eurų dabartiniu kursu), o iš miesto valstybės importuota už 1,2 mlrd. dolerių (1,17 mlrd. eurų), rodo keturių šalių bloko skelbiami duomenys.

1991 metais įkurtas „Mercosur“ aprėpia apie 300 mln. gyventojų turinčią 14,8 mln. kv. kilometrų teritoriją.

Dėl naujosios sutarties eksporto į Singapūrą, turintį apie 6 mln. gyventojų, apimtis gali padidėti apie 500 mln. dolerių (489 mln. eurų), sakė Paragvajaus ekonomikos viceministras Ivanas Haasas.

Ministrai taip pat susitarė sumažinti 10 procentų bendrą išorinį tarifą (AEC) įvairiems importuojamiems produktams. Šis žingsnio primygtinai reikalavo Brazilija.

Blokas taiko bendrus muitų tarifus iš užsienio importuojamoms prekėms. Argentina, kuriai Brazilija yra svarbi bemuitė rinka, priešinosi AEC sumažinimui.

„Tai istorinis sprendimas, esminis sprendimas... ypač ekonomikos krizės ir tarptautinės infliacijos laikais“, – sakė Brazilijos užsienio reikalų ministras Carlosas Alberto Franca ir pridūrė, kad tai padidins konkurencingumą ir gamybą regione.

Bloko lyderiai taip pat ketina aptarti Urugvajaus planą vienašališkai derėtis dėl laisvosios prekybos sutarties su Kinija, nors šis klausimas į oficialią darbotvarkę neįtrauktas.

„Mercosur“ 2000 metais įvedė taisyklę, kad dėl laisvosios prekybos su trečiosiomis šalimis turi būti deramasi bloko lygiu.

Argentina yra nusistačiusi prieš Urugvajaus siūlymą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius