Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pietų Korėja keturis asmenis apkaltino nelegaliu anglių iš Šiaurės Korėjos importu

Pietų Korėjos prokurorai pirmadienį pranešė apkaltinę keturis asmenis nelegaliu anglių iš Šiaurės Korėjos importu per Rusiją, pažeidžiant Jungtinių Tautų įvestas sankcijas.
Anglis
Anglis/Asociatyvinė nuotr. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Kaltinamieji aktai buvo pateikti penktadienį, keturi mėnesiai po to, kai muitinės pareigūnai apkaltino tris iš minimų keturių asmenų pasinaudojus suklastotais dokumentais ir nelegaliai importavus 35 tūkst. tonų Šiaurės Korėjos anglių bei kitų iškasenų, kurių vertė – 5,8 mln. dolerių (5,1 mln. eurų).

Pietų Korėjos žiniasklaida pranešė, kad prokurorai tyrimo metu surado dar vieną asmenį, įtariamą šioje byloje.

Prokurorų pareiškime sakoma, kad keturi asmenys ir jų penkios kompanijos buvo apkaltinti pažeidę įstatymą, pagal kurį Šiaurės Korėjos produktams į Pietų Korėją atvežti būtinas vyriausybės pritarimas.

JT sankcijomis, kurios 2017 metais buvo sugriežtintos, valstybėms draudžiama importuoti Šiaurės Korėjos anglis ir kitas iškasenas, kurios buvo svarbus užsienio valiutos šaltinis šiai skurdžiai, bet branduolinį ginklą turinčiai šaliai.

Prokurorų pareiškime nurodoma, kad minimi keturi asmenys bandė gauti naudos parduodant Šiaurės Korėjos iškasenas, kurių kaina krito įvedus sankcijas. Įtariama, kad jie naudojosi suklastotais dokumentais ir perkrovimais Rusijos uostuose, siekdami Šiaurės Korėjos iškasenas įforminti kaip rusiškas.

Šiaurės Korėja siekia sankcijų sušvelninimo mainais į tam tikras priemones, kurių šalis ėmėsi šių metų pradžioje pradėjusi derybas dėl branduolinio nusiginklavimo. Tarp šių priemonių yra branduolinių bandymų objekto likvidavimas, ginklų bandymų sustabdymas. Tačiau JAV pareigūnai nori, kad Pchenjanas imtųsi reikšmingesnių žingsnių.

Pietų Korėjos liberalus prezidentas Moon Jae-inas, kuris nori suderėto sprendinio Pchenjano branduolinių ginklų problemai, šiemet padėjo vykti JAV ir Šiaurės Korėjos diplomatijai. Bet neseniai susitikę Didžiojo dvidešimtuko (G-20) viršūnių susitikimo Argentinoje kuluaruose Moon Jae-inas ir JAV prezidentas Donaldas Trumpas sutarė, kad sankcijos liks galioti, kol Šiaurės Korėja užbaigs savo branduolinį nusiginklavimą.

Viena Pietų Korėjos užsienio reikalų ministerijos pareigūnė sakė, kad kaltinimai minimiems keturiems asmenims turėtų būti vertinami kaip vyriausybės pastanga laikytis JT sankcijų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius