-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 04 26 /09:48

Pietų Korėją pasiekė JAV priešraketinės gynybos sistema THAAD

Į Pietų Korėją ankstų trečiadienį atvyko sunkvežimiai su JAV Didžiausio aukščio oro erdvės gynybos sistemos (Terminal High Altitude Air Defense, THAAD) įranga, informavo naujienų agentūra „Yonhap“. Įranga į šalį atgabenta tvyrant didžiulei įtampai su Šiaurės Korėja.
Priešraketinės gynybos sistema THAAD per bandymą
Priešraketinės gynybos sistema THAAD per bandymą / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Agentūra nurodė, kad, THAAD elementus gabenantiems šešiems sunkvežimiams atvažiavus į vieną golfo aikštyną, įsiplieskė susirėmimai tarp vietos gyventojų ir policijos.

Vašingtonas ir Seulas sutarė dėl THAAD dislokavimo Pietų Korėjoje, siekdami kovoti su Pchenjano grėsme. Pastarasis, nepaisydamas kelių Jungtinių Tautų sankcijų paketų, sparčiai vysto savo balistinių raketų programą.

THAAD sistema gali numušti atskriejančias artimojo ar vidutinio nuotolio balistines raketas per galutinę jų skrydžio fazę.

Manoma, kad Šiaurės Korėja rengiasi savo šeštam branduolinio ginklo bandymui.

Per anksčiau šį mėnesį vykusias laikinojo Pietų Korėjos prezidento ir šalyje viešėjusio JAV viceprezidento Mike'o Pence'o derybas Vašingtonas ir Seulas susitarė dislokuoti THAAD sistemą anksčiau, nei planuota.

Visgi šiam Pietų Korėjos ir JAV susitarimui griežtai prieštarauja Kinija, kuri baiminasi, kad THAAD pakenks jos kariniams pajėgumams.

JAV jau seniai ragina Kiniją labiau stengtis, kad būtų pažabotas agresyvus Pchenjano elgesys.

Pastaraisiais mėnesiais Korėjos pusiasalyje išaugo įtampa, o Pchenjano raketiniai bandymai sulaukė dar agresyvesnių JAV prezidento Donaldo Trumpo administracijos perspėjimų.

Vakarinėje Ramiojo vandenyno dalyje JAV dislokavo lėktuvnešį „USS Carl Vinson“ ir jį lydinčią karo laivų grupę.

D.Trumpas yra išreiškęs ketinimus didinti JAV karinį spaudimą Šiaurės Korėjai ir ragina Kiniją panaudoti savo įtaką Pchenjanui bei atsisakyti dvišalių diplomatinių santykių su juo.

JAV jau seniai ragina Kiniją labiau stengtis, kad būtų pažabotas agresyvus Pchenjano elgesys.

Tačiau Pekinas su tuo nesutinka ir baiminasi, kad, žlugus Pchenjano režimui, šalį užplūs pabėgėliai. Be to, šalia vis dar būtų JAV kariuomenė.

Vis dėlto Kinija yra sunerimusi dėl augančios įtampos šiame neramiame regione, o ekspertai perspėja, kad Šiaurės Korėja gali planuoti dar vieną branduolinį bandymą.

Kinijos prezidentas Xi Jinpingas pirmadienį, telefonu kalbėdamasis su D.Trumpu, ragino elgtis santūriai dėl Šiaurės Korėjos.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Kinijos lyderis Xi Jinpingas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Kinijos lyderis Xi Jinpingas

JAV gynybos lyderiai ir kiti aukščiausio rango pareigūnai vėliau trečiadienį per neeilinį susitikimą Baltuosiuose rūmuose senatoriams suteiks įslaptintos informacijos apie Šiaurės Korėją.

Gyrė pratybas

Tuo metu Šiaurės Korėja trečiadienį gyrė savo didžiausias visų laikų šaudymo pratybas, kurios buvo surengtos svarbių karinių metinių proga ir kurias prižiūrėjo lyderis Kim Jong Unas.

Regione, tvyrant didelei įtampai, buvo spėliojama, ar Šiaurės Korėja antradienį, minint jos kariuomenės įkūrimo 85-ąsias metines, gali įvykdyti šeštą branduolinį bandymą arba paleisti dar vieną raketą.

Tačiau valstybinė naujienų agentūra KCNA pranešė, kad Korėjos liaudies armija šias metines paminėjo „sėkmingomis didžiausiomis visų laikų artilerijos pratybomis“. Jos aukščiausiojo vado Kim Jong Uno įsakymu buvo surengtos šalies rytuose esančiame Vonsano uostamiestyje.

„Povandeniniai laivai greit paniro torpedomis atakuoti priešo karo laivų“, o lėktuvai numetė bombas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas

„Drąsūs artileristai negailestingai smogia taikiniams. Jų šaudymas nuteikia pakiliai – jų šūviai labai taiklūs“, – sakė Kim Jong Unas, kurį citavo KCNA.

Po pratybų kariai prisiekė ištikimybę Kim Jong Unui ir pažadėjo „tapti 10 mln. šautuvų ir 10 mln. bombų“, kad jį apgintų.

Po pratybų kariai prisiekė ištikimybę Kim Jong Unui ir pažadėjo „tapti 10 mln. šautuvų ir 10 mln. bombų“, kad jį apgintų.

Pchenjano retorika paaštrėja kiekvieną pavasarį, JAV ir Pietų Korėjai rengiant bendras pratybas, kurias jis laiko Šiaurės Korėjos užpuolimo repeticijomis.

Laikraštis „Rodong Sinmun“ – oficialus valdančiosios Darbininkų partijos ruporas – šaudymo pratybas aprašė trijuose puslapiuose ir paskelbė šių manevrų nuotraukas.

Nuotraukoje pirmajame puslapyje matyti, kaip Kim Jong Unas atvyksta į pratybų vietą savo juodu „Mercedes Benz“ ir kaip išrikiuoti laukia šimtai tankų. Daugiau kaip 30 nuotraukų išsamiai iliustruoja pratybas, jose matyti, kaip lyderis juokiasi, stebėdamas artilerijos ugnį.

Šiaurės Korėja turi ambicijų pasigaminti raketą su branduoline galvute, galinčią pasiekti JAV žemyninę dalį. Pastaraisiais mėnesiais įtampa regione labai padidėjo, nes Pchenjanas įvykdė virtinę raketų bandymų, kurie išprovokavo atsakomąjį Vašingtono žvanginimą ginklais.

Vašingtonas prie Korėjos pusiasalio pasiuntė lėktuvnešį „USS Carl Vinson“, kuris turi atplaukti vėliau šią savaitę ir dalyvauti bendrose karinėse pratybose su Pietų Korėja.

Šiaurės Korėja „USS Carl Vinson“ dislokavimą pavadino „atviru kariniu šantažu“ ir pagrasino „palaidoti šį lėktuvnešį jūroje“.

VIDEO: Pietų Korėja ir JAV tęsia didžiulio masto karines pratybas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius