-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Pietų Korėja mini 60 metų nuo karo pradžios pusiasalyje sukaktį (nuotraukos)

Pietų Korėja, JAV, taip pat keliolika kitų šalių penktadienį rengia minėjimo renginius, skirtus 60–osioms Korėjos karo metinėms, praneša Seulo žiniasklaida.
Pietų Korėja mini karo 60-metį
Pietų Korėja mini karo 60-metį / „Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Pietų Korėja

Pietų Korėjos dienraštis „Korea Times“ praneša, kad renginiai šiam karui prisiminti vyksta Pietų Korėjoje, JAV ir dar maždaug 20 pasaulio šalių, kurių kariai dalyvavo šiame konflikte su JT vėliava.

Į Korėjos karo pradžios metines Seule susirinko 2,4 tūkst. veteranų iš viso pasaulio. Seulo administracija surengė specialias švietimo programas, skirtas vaikams užsienio veteranų, dalyvavusių Korėjos kare.

Pietų Korėjos prezidentas Lee Myung–bakas laiškus su padėka išsiuntinėjo maždaug 100 tūkst. veteranų.

Lee Myung–bakas penktadienį išsakė viltį, kad Šiaurės Korėja nutrauks karines provokacijas ir sutiks surengti dialogą, kuris leis užtikrinti taiką Korėjos pusiasalyje.Seulo tikslas – ne konfrontacija su Šiaurės Korėja, bet, priešingai, taikus abiejų valstybių susivienijimas.

Sakydamas kalbą renginyje, skirtame 60–osioms Korėjos karo (1950–1953) pradžios metinėms, prezidentas pakvietė Pchenjaną padaryti viską, kad „greitai į pusiasalį sugrįžtų taika ir stabilumas“. Lee Myung–bakas pabrėžė, kad galutinis Seulo tikslas – ne konfrontacija su Šiaurės Korėja, bet, priešingai, taikus abiejų valstybių susivienijimas.

Pietų Korėjos prezidentas taip pat pareikalavo, kad Šiaurės Korėjos valdžia atsiprašytų už Pietų Korėjos laivo nuskandinimą šių metų kovą. Jau buvo pranešta, kad grupė tarptautinių ekspertų, Seulo prašymu ištyrusi tragedijos priežastis, nustatė, kad laivas nuskendo, kai į jį pataikė Šiaurės Korėjos torpeda. Šiaurės Korėja šiuos kaltinimus neigia.

„Šiaurės Korėja turi prisiimti kaltę, taip pat aiškiai ir nuoširdžiai paprašyti atleidimo dėl laivo „Cheonan“ nuskandinimo“, – sakė Lee Myung–bakas.

Tuo tarpu „Korea Times“ primena, kad karas oficialiai nėra pasibaigęs, buvo tik pasirašytas susitarimas dėl ugnies nutraukimo. 1950 metų birželio 25 dieną Šiaurės Korėjos armija kirto 38 lygiagretę ir atakavo Pietų Korėjos pozicijas, taip pradėdama trejus metus trukusį karą.
Seulą tada rėmė JAV ir Jungtinės Tautos, Pchenjaną – Kinija ir SSRS.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius