Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 01 20 /11:29

SARS giminingas virusas plinta Kinijoje ir pasiekė Pietų Korėją

Paslaptingas SARS giminingas virusas pasiglemžė trečią gyvybę, išplito po Kiniją ir pasiekė dar vieną Azijos šalį, pirmadienį pranešė valdžios institucijos, sukeldamos nuogąstavimų dėl didelio masto protrūkio, milijonams žmonių pradėjus keliauti prieš Naujuosius metus pagal Mėnulio kalendorių.
Pietų Korėjoje patvirtintas pirmasis užsikrėtimo SARS giminingu virusu atvejis
Pietų Korėjoje patvirtintas pirmasis užsikrėtimo SARS giminingu virusu atvejis / „Scanpix“/AP nuotr.

Naujoji koronaviruso padermė, pirmą kartą aptikta Kinijos centriniame Uhano mieste, sukėlė nerimą dėl jo ryšio su ūmaus kvėpavimo takų sindromu (SARS). Nuo šios infekcijos 2002–2003 metais žemyninėje Kinijoje ir Honkonge mirė beveik 650 žmonių.

Uhanas turi 11 mln. gyventojų ir yra svarbus transporto mazgas, ypač sausį, kai šimtai milijonų kinų keliauja aplankyti savo artimųjų per Naujuosius metus pagal Mėnulio kalendorių. Šventinis laikotarpis prasidės vėliau šią savaitę.

Savaitgalį Uhane mirė trečias žmogus ir buvo užfiksuoti 136 nauji užsikrėtimo atvejai, pranešė vietos sveikatos apsaugos komisija – taigi, bendras žmonių, kuriems Kinijoje buvo diagnozuota ši liga, skaičius išaugo iki 201.

Pietų Korėjoje pirmadienį buvo patvirtintas pirmasis užsikrėtimo SARS atvejis – pranešama, kad susirgo 35 metų moteris, atskridusi iš Uhano. Tailande ir Japonijoje anksčiau buvo patvirtinti iš viso trys atvejai – visi pacientai lankėsi tame Kinijos mieste.

Iki šiol nebuvo patvirtinta jokių užsikrėtimo nuo kito žmogaus atvejų, tačiau valdžios institucijos anksčiau perspėjo, jog tokia rizika „negali būti atmesta“.

Sveikatos apsaugos įstaigos Pekino Dasingo rajone informavo, kad du Uhane apsilankę žmonės gydomi nuo viruso sukelto plaučių uždegimo ir yra stabilios būklės.

Pietinėje Guangdongo provincijoje 66 metų vyrui iš Šendženo nuo sausio 11 dienos taikomas karantinas, pranešė regiono sveikatos apsaugos komisija. Pasak jos, šis giminaičius Uhane lankęs vyras karščiuoja ir turi kitų viruso simptomų, bet jo būklė stabili.

Šenzeno pareigūnai savo ruožtu sakė, kad dar aštuoni žmonės stebimi medikų.

„Ekspertai mano, kad esant dabartinėms sąlygoms epidemijos vis dar galima išvengti ar [ją] suvaldyti“, – teigė Guangdongo sveikatos apsaugos komisija.

Džedziango provincijoje dar penki žmonės buvo izoliuoti; jiems buvo atlikti tyrimai.

Judrioje Pekino centrinėje geležinkelio stotyje kai kurie keliautojai atsargumo dėlei dėvėjo kaukes, tačiau pernelyg nesijaudino dėl viruso.

„Žiūrėdamas naujienas iš tikrųjų jaučiuosi šiek tiek sunerimęs. Tačiau nesiėmiau atsargumo priemonių, be įprastų kaukių dėvėjimo“, – sakė 28 metų vadybininkas Li Yangas, išvykdamas namo į šiaurinį Vidinės Mongolijos regioną švęsti Naujųjų metų.

Į šiaurės rytų Liaoningo provinciją vykusi 26 metų moteris pavarde Guo sakė, kad ji su draugais paprastai vengia perpildytų vietų ir primena vieni kitiems dėvėti kaukes.

Ligos aptikimo priemonės

Manoma, kad protrūkio epicentru tapo vienas jūros gėrybių turgus Uhane, tačiau sveikatos apsaugos pareigūnai pranešė, kad dalis pacientų jame nesilankė.

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) pirmadienį socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbė, kad „pirminis šaltinis veikiausiai yra gyvūnai“ ir kad „artimo kontakto atvejais [infekcija] kartais perduodama žmogaus žmogui“.

Anot PSO, nauji ligos atvejai Kinijoje užfiksuoti pradėjus „intensyviau ieškoti [viruso] ir atlikinėti tyrimus kvėpavimo takų ligomis sergančius žmones“.

Mokslininkai iš Londono karališkojo koledžo Visuotinės infekcinių ligų analizės centro MRC penktadienį paskelbtame straipsnyje perspėjo, jog užsikrėtimo atvejų Uhano mieste veikiausiai siekia 1 700 – daug daugiau nei pranešama oficialiai.

Uhano valdžia pranešė, kad viso miesto oro uostuose ir geležinkelio bei autobusų stotyse buvo įrengta infraraudonųjų spindulių termometrų. Karščiuojantys keleiviai registruojami, gauna kaukes ir vežami į medicinos įstaigas.

Valstybinė televizija pirmadienį parodė, kaip Uhano ligoninės izoliuotose palatose dirba medikai, dėvintys visą kūną dengiančius apsauginius kostiumus.

Honkongo tarnybos taip pat ėmėsi papildomų priemonių viruso nešiotojams aptikti pasienio punktuose: pavyzdžiui, griežtai matuojama temperatūra iš Kinijos žemyninės dalies atvykstantiems keleiviams.

Keleiviai taip pat tikrinami kai kuriuose Tailando ir JAV oro uostuose.

Uhane ligoninėse tebegydomi 170 žmonių, iš kurių devyni yra kritinės būklės, pranešė miesto sveikatos apsaugos komisija. Institucija pridūrė, kad iki šiol buvo išrašyti 25 žmonės.

Kinijos valstybinė žiniasklaida pradėjo raminti gyventojus, socialiniuose tinkluose įsiplieskus kalboms, kad koronavirusas gali išplisti į kitus šalies miestus.

Nacionalistinis bulvarinio stiliaus leidinys „Global Times“ paragino veiksmingiau kontroliuoti naujojo viruso plitimą negu per 2003-ųjų SARS protrūkį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius