Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pietų Korėjos ir JAV bendros karinės pratybos gali išprovokuoti karą, perspėja Pchenjanas

Šiaurės Korėja antradienį perspėjo, kad bet koks atsitiktinis incidentas per būsimas JAV ir Pietų Korėjos jūrų pajėgų pratybas gali išprovokuoti karą šiame regione, kuriame dar neatslūgo įtampa dėl Seulo karo laivo nuskandinimo.
Raketos Šiaurės Korėjoje
Raketos Šiaurės Korėjoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Šiaurės Korėjos vyriausybės oficialus dienraštis „Minju Josun“ apkaltino Seulą ir jo sąjungininką Vašingtoną „sufabrikavus“ faktus, rodančius, kad Pietų Korėjos korvetę „Cheonan“ nuskandino neva iš Šiaurės Korėjos povandeninio laivo paleista torpeda, siekiant išprovokuoti karą su komunistine valstybe.

„Aišku kaip dieną, kad bet koks mažas incidentas, galintis įvykti per šias bendras karines pratybas, lengvai peraugtų į ginkluotą susirėmimą ir galiausiai į žūtbūtinį karą“, – sakoma dienraščio pranešime, kuriame planuojamos pratybos vadinamos provokuojančiomis ir pavojingomis.

JAV ir Pietų Korėja planuoja surengti specialias laivyno pratybas, siekiant pademonstruoti karinę galią po minėto korvetės nuskandinimo, dėl kurio kaltinama Šiaurės Korėja. Šių pratybų data kol kas neskelbiama.

„Jeigu JAV imperialistai, užvaldyti nepasiekiamų svajonių apie įsiveržimą į Šiaurės Korėją, sukurstytų naują karą Korėjos pusiasalyje, mūsų kariai ir liaudis nušluotų ne vien įsibrovėlius, bet ir jų tvirtoves, o galiausiai iškovotų galutinę pergalę“, – rašo „Minju Josun“.

Pietų Korėja, remdamasi tarptautinio tyrimo išvadomis, praėjusį mėnesį apkaltino savo šiaurinę kaimynę kovą nuskandinus korvetę „Cheonan“ netoli ginčijamos jūrinės sienos. Per tą incidentą žuvo 46 jūreiviai.

Seulas taip pat paminėjo 2002 metais prie sienos Geltonojoje jūroje įvykusio abiejų šalių karo laivų susirėmimo, per kurį žuvo šeši Pietų Korėjos ir apie 13 Šiaurės Korėjos jūreivių, metines.

Per šią ceremoniją Pietų Korėjos premjeras Chung Un–Chanas taip pat pareikalavo, kad Pchenjanas atsiprašytų dėl „Cheonan“ nuskandinimo.

Ankstesnė kairiosios pakraipos Seulo vyriausybė stengdavosi neakcentuoti to susirėmimo, siekdama nebloginti santykių su Šiaurės Korėja. Šiemet vykusiame minėjime dalyvavo apie 2 500 svečių, tarp jų žuvusių jūreivių šeimų nariai.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius