Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pietų Korėjos prezidentas atvyko į Pchenjaną derybų su Kim Jong Unu

Pietų Korėjos prezidentas Moon Jae-inas antradienį atvyko į Pchenjaną susitikti su Šiaurės Korėjos lyderiu Kim Jong Unu, siekdamas suteikti impulsą įstrigusioms deryboms dėl Korėjos pusiasalio denuklearizacijos. 
Moon Jae-inas ir Kim Jong Unas
Moon Jae-inas ir Kim Jong Unas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Kim Jong Unas pasitiko svečią Pchenjano tarptautiniame oro uoste. Moon Jae-inui nusileidus lėktuvo trapu, jiedu draugiškai apsikabino.

Žmonų lydimi lyderiai kelias minutes pasikalbėjo, o tada įvyko iškilminga svečio sutikimo ceremonija, per kurią šimtai prie kilimo ir tūpimo tako išsirikiavusių žmonių džiaugsmingai mojavo Šiaurės Korėjos ir suvienytą Korėjos pusiasalį vaizduojančiomis vėliavėlėmis.

Tačiau Pietų Korėjos herbas buvo matomas tik ant Moon Jae-ino lėlktuvo „Boeing 747“.

Moon Jae-inas, kurio tėvai pabėgo iš Šiaurės Korėjos per 1950-aisiais prasidėjusį ir trejus metus trukusį Korėjos karą, į Pchenjaną atvyko trijų dienų vizito.

2000-aisiais šioje komunistinėje valstybėje lankėsi tuometinis Pietų Korėjos vadovas Kim Dae-Jungas, o 2007 metais – Moon Jae-ino mentorius Roh Moo-hyunas.

Šiaurės Korėjos centrinė naujienų agentūra (KCNA) nurodė, kad šis viršūnių susitikimas „suteiks svarbią galimybę dar paspartinti naują istoriją kuriančių Korėjų santykių plėtrą“.

Šis pirmasis Pietų Korėjos prezidento vizitas į Pchenjaną per kiek ilgiau nei dešimtmetį yra jau trečiasis Moon Jae-ino ir Kim Jong Uno susitikimas šiais metais. Jie buvo susitikę balandį ir gegužę Korėjos pusiasalį dalijančioje Demilitarizuotojoje zonoje.

Pietų Korėjos prezidentas inicijavo spartų diplomatinių santykių gerinimą pusiasalyje ir tarpininkavo birželį Singapūre įvykusiam Šiaurės Korėjos lyderio ir JAV prezidento Donaldo Trumpo susitikimui.

Singapūre Kim Jong Unas išreiškė paramą Korėjos pusiasalio denuklearizacijai, bet dėl detalių nebuvo sutarta, o vėliau Vašingtonas ir Pchenjanas įsivėlė į ginčus, ką tai reiškia ir kaip tai bus pasiekta.

Vašingtonas spaudžia Šiaurės Korėją įgyvendinti „visišką, patikrinamą ir negrįžtamą“ denuklearizaciją.

Tuo tarpu Pchenjanas siekia, kad būtų pasirašyta taikos sutartis, kuri oficialiai užbaigtų 1950–1953 metų Korėjos karą, ir kaltina Vašingtoną keliant „gangsteriškus reikalavimus“ dėl vienašališko nusiginklavimo.

VIDEO: Kim Jong Unas oro uoste šiltai sutiko į Pchenjaną atvykusį Pietų Korėjos prezidentą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius