Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pietų Korėjos vadovas paragino Rusiją bendradarbiauti nutraukiant naftos tiekimą Šiaurės Korėjai

Pietų Korėjos prezidentas Moon Jae-Inas trečiadienį paragino Rusiją bendradarbiauti nutraukiant naftos tiekimą Šiaurės Korėjai, tačiau prezidentas Vladimiras Putinas, iš pažiūros, šiai idėjai nepritarė.
Moon Jae-inas
Moon Jae-inas paragino Rusiją bendradarbiauti nutraukiant naftos tiekimą Šiaurės Korėjai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

V.Putinas su Moon Jae-Inu susitiko Vladivostoke Rytų ekonomikos forumo užkulisiuose.

Po susitikimo abiejų šalių lyderiai sakė, kad vienas svarbiausių jų prioritetų yra kuo skubesnis Šiaurės Korėjos krizės sprendimas, tačiau, atrodo, kad jų požiūriai į priemones tikslui pasiekti skiriasi.

„Siekiant priversti Šiaurės Korėją sėsti prie dialogo stalo, būtina sugriežtinti JT sankcijas. Naftos tiekimo į Šiaurę sustabdymas dabar yra neišvengiamas, mes tikimės, kad Rusija taip pat bendradarbiaus“, – sakė Pietų Korėjos prezidento atstovas Yoon Young-Chanas, cituodamas šalies vadovą, o jo žodžius perdavė naujienų agentūra „Yonhap“.

Tačiau V.Putinas dar kartą pareiškė, kad spaudimas Pchenjano režimui bus neveiksmingas.

Anot Pietų Korėjos prezidento atstovo, V.Putinas sakė, kad Rusija nerimauja, jog naftos blokada gali pakenkti šalies civiliams gyventojams, net ir gydomiems ligoninėse.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas

Pasak V.Putino, Rusija eksportuoja į Šiaurės Korėją visai nedaug naftos – maždaug po 40 tūkst. tonų per metus, sakė Yoon Young-Chanas.

Tuo metu V.Putino atstovas Dmitrijus Peskovas kol kas šio susitikimo nekomentavo.

V.Putinas: „Šiandien, kaip niekada anksčiau, visiems reikia demonstruoti šaltakraujiškumą ir vengti žingsnių, kurie padidintų įtampą. Be politinių ir diplomatinių priemonių būtų ypatingai sunku pagerinti dabartinę situaciją“.

V.Putinas nurodė būtinybę ieškoti politinio sprendinio, pabrėždamas, kad sankcijų sugriežtinimas ir spaudimas Šiaurės Korėjai šios problemos neišspręs.

„Šiandien, kaip niekada anksčiau, visiems reikia demonstruoti šaltakraujiškumą ir vengti žingsnių, kurie padidintų įtampą, - sakė jis. – Be politinių ir diplomatinių priemonių būtų ypatingai sunku pagerinti dabartinę situaciją“.

„Neverta pasiduoti emocijoms ir stumti Šiaurės Korėją į kampą“, – pridūrė V.Putinas.

Po susitikimo su V.Putinu Pietų Kinijos prezidentas pareiškė, kad „dabar visų svarbiausia yra išspręsti Šiaurės (Korėjos) branduolinės ir raketų (programos) problemas, kurios yra didžiausias ir sunkiausias iššūkis, su kuriuo susiduria šis regionas“.

„Mes su prezidentu (Vladimiru) Putinu taip pat sutarėme, kad Šiaurės Korėjoje raketų programos vykdymas yra neteisingas kelias, ir kad labai svarbu skubiai sumažinti įtampą Korėjos pusiasalyje“, – sakė Moon Jae-Inas žurnalistams.

Galingosios pasaulio valstybės nesutaria, kaip reikėtų atsakyti į naujausius Šiaurės Korėjos bandymus pagal branduolinio ginklavimosi programą, keliančią įtampą visame pasaulyje.

Rusija nepritaria JAV raginimui imtis naujų JT sankcijų, o Vašingtonas žada savo sąjungininkėms pažangiausią ginkluotę.

V.Putinas antradienį perspėjo, kad pasauliui gresia „katastrofa“, jei nebus surastas diplomatinis Šiaurės Korėjos problemos sprendimas, o JAV siūlomas sankcijas pavadino „beprasmiškomis“.

Jungtinės Valstijos pirmadienį apkaltino Šiaurės Korėją, kad ši „prašanti karo“ ir paragino imtis „griežčiausių įmanomų priemonių“ prieš Pchenjaną po jo šeštojo branduolinio bandymo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius