Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 09 08 /15:21

Pietų Meksiką supurtė 8,1 balo stiprumo žemės drebėjimas, žuvo mažiausiai 26 žmonės

Naktį iš ketvirtadienio į penktadienį, vietos laiku prieš pat vidurnaktį (7.49 val. penktadienį Lietuvos laiku), prie vakarinio Meksikos kranto įvyko galingas žemės drebėjimas. Stichinė nelaimė pražudė mažiausiai 26 žmonės ir sukėlė 1 metro aukščio cunamio bangą.
Žemės drebėjimas Meksikoje
Žemės drebėjimas Meksikoje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

JAV geologijos tarnyba (USGS) nurodo, kad žemės drebėjimo stiprumas siekė 8,1 balo. Tuo tarpu prezidentas Enrique Pena Nieto sakė, kad pietinei Meksikos pakrantei smogęs drebėjimas buvo 8,2 balo stiprumo.

Pasak valstybės vadovo, šis požeminis smūgis buvo stipresnis už 1985-ųjų drebėjimą, kai keturiose šalies valstijose žuvo tūkstančiai žmonių.

„Tai buvo galingas žemės drebėjimas, – sakė prezidentas. – Jis buvo stipresnis už tą, kurį meksikiečiai patyrė 1985 metais.“

E.Pena Nieto nurodė, kad po drebėjimo buvo užfiksuoti dar 62 pakartotiniai smūgiai, bei perspėjo, kad per artimiausią parą šaliai gali smogti daugiau požeminių smūgių, kurių stiprumas gali siekti 7,2 balo.

Prezidentas taip pat sakė, kad drebėjimas padarė didžiulės žalos pietinei Meksikos pakrantei ir paliko be elektros milijoną vartotojų, iš kurių 800 tūkst. jos tiekimas jau atnaujintas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Meksikos prezidentas Enrique Pena Nieto.
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Meksikos prezidentas Enrique Pena Nieto.

USGS nurodė, kad drebėjimas įvyko ketvirtadienį 23 val. 49 min. vietos (penktadienį 7 val. 49 min. Lietuvos) laiku. Jo epicentras buvo beveik 70 km gylyje, 165 km į vakarus nuo Čiapaso valstijos Tapačulos miesto, esančio netoli Gvatemalos.

JAV Geologijos tarnybos žemėlapis/Žemės drebėjimas prie Meksikos krantų
JAV Geologijos tarnybos žemėlapis/Žemės drebėjimas prie Meksikos krantų

Ramiojo vandenyno regiono cunamių perspėjimo centras pranešė, kad Meksikoje prie Salina Kruso buvo užfiksuota metro aukščio bangų. Kitose vietose buvo pastebėta mažesnių cunamio bangų.

Pareigūnai nurodė, kad iki metro aukščio bangų gali kilti Ekvadoro, Salvadoro ir Gvatemalos pakrantėse, tačiau Havajams ir vakarų bei pietų Ramiajame vandenyne esančioms teritorijoms toks pavojus esą negresia.

Tiesa, Meksikos pareigūnai perspėja apie kur kas didesnę cunamio grėsmę. Jų teigimu, Čiapaso ir Oachakos valstijoms gali smogti daugiau nei 3 metrų aukščio banga.

BBC teigimu, labiausiai nuo stichinės nelaimės nukentėjo Pietų Meksika ir Vakarų Gvatemala.

Čiapaso valstijos gubernatorius Manuelis Velasco sakė, kad San Kristobal de las Kasase žuvo dvi moterys ir vienas vyras. Pareigūnas paragino netoli pakrantės gyvenančius žmones saugumo sumetimais palikti savo namus.

„Buvo padaryta žalos ligoninėms, kuriose dingo elektra, – sakė jis. – Apgadinta daug namų, mokyklų ir gydymo įstaigų.“

Tabasko valstijos gubernatorius Arturo Nunezas pranešė, kad čia vienas vaikas žuvo sugriuvus sienai, o dar vienas – kūdikis – mirė, kai vietos ligoninėje dingus elektrai nustojo veikti jo kvėpavimo aparatas.

Vėliau penktadienį pranešta, kad Chučitano mieste buvo rasta dar 10 lavonų.

Kol kas skaičiuojama, kad žemės drebėjimas pražudė 26 žmones.

Gyventojai – išsigandę

Meksike, nuo žemės epicentro nutolusiame 1000 km, drebėjimas buvo juntamas apie vieną minutę. Čia išsigandę žmonės tamsoje išbėgo į gatves, nerimaudami, kad jų namai gali sugriūti.

Mieste lankęsis Luisas Carlosas Briceno „Reuters“ sakė: „Dar nebuvau niekur kitur, kur žemė taip drebėtų. Iš pradžių juokiausi, tačiau kai užgeso šviesos, nežinojau, ką daryti. Vos nenualpau.“

35 metų amžiaus Zhaira Franco iš Meksiko miesto „The New York Times“ pasakojo įspėjamąjį signalą išgirdusi iki žemės drebėjimo likus 30 sekundžių. Moters teigimu, pastatas susvyravo taip, kad atsitrenkė į greta esantį statinį.

VIDEO: Pietų Meksiką supurtė 8,1 balo stiprumo žemės drebėjimas

„Namas judėjo tarsi kramtomoji guma, iškart dingo šviesa ir internetas“, – pasakojo Rodrigo Soberanesas, gyvenantis Čiapaso valstijoje esančiame San Kristobal de las Kasasas mieste.

Annie: „Čia, Meksike, turi greitai patikrinti, ar tavo namas nepažeistas. Jei kažką pastebėjai, gali iškviesti pagalbos tarnybą. Tuo tarpu gyvenantiems šalia vandenyno rekomenduota nuo pakrantės laikytis kiek įmanoma toliau."

15min susisiekė su Meksike gyvenančia Annie. Ji pasakojo žemės drebėjimo metu miegojusi. „Pabudau lovai pradėjus drebėti, griebiau fotoaparatą, mobilųjį ir išbėgau iš pastato“, – teigė Annie.

Pašnekovė pripažino, kad nors Meksikoje gyvena jau 20 metų, drebėjimas ją išgąsdino. „Niekada anksčiau gyvenime to nepatyriau“, – 15min sakė ji.

Annie sako besijaučianti gana saugiai, tačiau seka naujienas – dėl viso pikto. Paklausta apie cunamio grėsmę, pašnekovė pripažįsta, kad Meksikoje gana atsainiai žvelgiama į bandymus užkirsti nelaimėms kelią.

„Čia, Meksike, turi greitai patikrinti, ar tavo namas nepažeistas. Jei kažką pastebėjai, gali iškviesti pagalbos tarnybą. Tuo tarpu gyvenantiems šalia vandenyno rekomenduota nuo pakrantės laikytis kiek įmanoma toliau", – 15min pasakojo Annie.

„Scanpix“/AP nuotr./San Kristobal de las Kasasas miestas po žemės drebėjimo
„Scanpix“/AP nuotr./San Kristobal de las Kasasas miestas po žemės drebėjimo

Čiapaso valstijoje gyvenantį Gonzalo Segundo taip pat pažadino žemės drebėjimas.

„Jau gulėjau lovoje. Buvau namuose, todėl tikėjausi ramios nakties, tačiau netikėtai... Dužo sitklai, lūžo baldai ir visa kita“, – CNN teigė G.Segundo.

Pasimokyta iš klaidų

Šis žemės drebėjimas stipresnis nei tas, kuris Meksiką supurtė 1985-aisiais ir sugriovė didžiąją dalį miesto.

Meksikas pastatytas ant minkštos žemės toje teritorijoje, kurioje anksčiau plytėjo ežeras, todėl miestas žemės drebėjimams – itin pažeidžiamas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Žemės drebėjimo išgąsdinti Meksiko gyventojai būriuojasi gatvėje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Žemės drebėjimo išgąsdinti Meksiko gyventojai būriuojasi gatvėje

Po 1985-ųjų buvo sugriežtinti saugumo reikalavimai pastatams, Meksike padažnėjo evakuacijos pratybos.

Šįkart pareigūnai greitai informavo visuomenę apie padarytą žalą ir suteikė instrukcijas. Tuo tarpu 1985-aisiais šalies vadovams nesiimant veiksmų, daugybė žmonių liko benamiai, jie būrėsi į grupes, kad ištrauktų įstrigusiuosius griuvėsiuose.

Čiapaso civilinės saugos tarnyba socialiniame tinkle „Twitter“ parašė, kad jos darbuotojai padeda žmonėms, ir ragino gyventojus ruoštis galimiems pakartotiniams smūgiams.

Kaimyninės Gvatemalos prezidentas Jimmy Moralesas per nacionalinę televiziją ragino piliečius išlikti ramius ir teigė, kad pagalbos tarnybų darbuotojai vertina stichijos padarytą žalą.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Gvatemalos prezidentu prisaikdintas Jimmy Moralesas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Gvatemalos prezidentu prisaikdintas Jimmy Moralesas

„Gavome pranešimų apie padarytą žalą ir vieno žmogaus žūtį, tačiau detalių dar neturime“, – sakė jis. Prezidentas nurodė, kad vienas žmogus galimai žuvo San Markoso valstijoje, esančioje netoli pasienio su Meksika. Visgi ši informacija dar nėra patvirtinta.

Stichijų apimtas regionas

Seismologė iš USGS Lucy Jones sakė, kad tokio drebėjimo buvo galima tikėtis.

„Prie Meksikos vakarinės pakrantės yra vadinamoji subdukcijos zona, kur Ramiojo vandenyno plokštė slenka po Meksikos pusiasalio plokšte, – aiškino ji. – Ten yra labai plokščias sprūdis, taigi dėl to šioje vietoje gana dažnai įvyksta didelių žemės drebėjimų.“

Iškart po žemės drebėjimo socialiniuose tinkluose pasirodė vaizdo įrašai, kuriuose užfiksuotos keistos žalios šviesos, primenančios šiaurės pašvaistę.

Apie šių šviesų kilmę žinoma nedaug. Yra manančių, kad šis reiškinys po žemės drebėjimų matomas jau tūkstančius metų. Vis dėlto seismologas Stephenas Hicksas portalui „Metro“ sakė, kad padangę žalios šviesos nušviečia dėl nedidelių sprogimų elektros generatoriuose ir kitose energijos tiekimo sistemose.

Žemės drebėjimas Pietų Meksiką supurtė tuo pat metu, kai regione siaučia vienas galingiausių užfiksuotų uraganų Irma, kai kuriose JAV valstijose jau keletą mėnesių nepavyksta užgesinti milžiniškus miškų plotus apėmusių gaisrų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius