Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pietų Osetija priekaištauja Rusijai, kad negauna iš jos pinigų

Atsiskyrusi nuo Gruzijos Pietų Osetija pirmadienį pareiškė, kad Maskva neįvykdė pažadų skirti milijonus dolerių atkurti šiai separatistinei respublikai, kurios infrastruktūrą sugriovė pernai vykęs Rusijos ir Gruzijos penkių dienų karas.
Pinigai
Pinigai / Gedimino Savickio/BFL nuotr.

Separatistai teigia, kad dėl ekonomikos sulėtėjimo ir naftos kainų kritimo Maskva yra priversta mažinti išlaidas ir neskuba finansuoti Pietų Osetijos. Tačiau Rusijos finansų ministerija ramina, kad pagalba draugiškai respublikai numatyta apsaugotame biudžeto straipsnyje.

Tačiau praėjus aštuoniems mėnesiams po karo tūkstančiai žmonių vis dar neturi pastogės arba gyvena per bombardavimus sugriautuose pastatuose, nes pažadai padėti neištesėti, sako Pietų Osetijos informacijos ir spaudos komiteto pirmininkė Irina Gaglojeva.

Maskva – pagrindinė sukilusios Gruzijos autonomijos geradarė, yra, kaip ir Nikaragva, viena iš dviejų šalių, pripažinusių Pietų Osetijos suverenitetą. Pernai Rusija pareiškė, kad išleis mažiausiai 10 mlrd. rublių (287 mln. dolerių) atkūrimo projektams šioje respublikoje.

Tačiau praėjus aštuoniems mėnesiams po karo tūkstančiai žmonių vis dar neturi pastogės arba gyvena per bombardavimus sugriautuose pastatuose, nes pažadai padėti neištesėti, sako Pietų Osetijos informacijos ir spaudos komiteto pirmininkė Irina Gaglojeva.

„Gyventi labai sunku..., baisią žiemą peržiemojome“, – sakė ji agentūrai „Reuters“ telefonu iš Cchinvalio.

„Atlikta tik apie 10 proc. atstatymo darbų. Visa kita tebėra taip, kaip buvo po Gruzijos agresijos“, – pridūrė ji.

Gruzija sako, kad praėjusį rugpjūtį mėgino susigrąžinti provincijos kontrolę, ir atmeta kaltinimus agresija.

Rusija surengė plataus masto kontrataką, atsakydama į Gruzijos armijos mėginimą artilerijos apšaudymais ir tankais susigrąžinti Pietų Osetiją. Galiausiai Rusijos kariuomenė nuėjo į Gruzijos gilumą, o Vakarai pasmerkė jos veiksmus kaip neproporcingus. Kremlius sako, kad buvo priverstas panaudoti jėgą prieš tai, ką jis vadina Gruzijos vykdomu Pietų Osetijos gyventojų genocidu.

Rusijos oficialūs asmenys sako, kad šalis nusiuntė į Cchinvalį jau 1,5 mlrd. rublių, o kitą sumą skirs tada, kai šalys susitars, kaip turi būti paskirstytos lėšos.

„Pagalba Pietų Osetijai tebėra vienas mūsų prioritetų, ir ji bus tęsiama“, – sakė Rusijos premjero Vladimiro Putino sekretorius spaudai Dmitrijus Peskovas.

Rusijos finansų ministerija paskelbė, kad antradienį pasirašys sutartis dėl finansinės pagalbos Pietų Osetijai ir Abchazijai – kitai nuo Gruzijos atskilusiai ir Rusijai lojaliai respublikai.

„Nors buvo sumažinta federalinio biudžeto išlaidų dalis, finansinė pagalba respublikoms 2009 metais tebebus tokia, kaip buvo numatyta iš pradžių“, – sakoma pranešime spaudai.

Separatistai sako, kad iš karto po karo suaktyvėjo statybos, bet dabar įsivyravo sąstingis.

„Objektyvi situacija – krizė, – sakė I.Goglojeva. – Pas mus dabar nėra nė vieno statybininko: visi išvažiavo, nes jiems nebemokama".

Vasarį Abchazijos URM atstovas sakė agentūrai „Reuters“, kad ši respublika kol kas taip pat negavo visos Rusijos žadėtos po karo finansinės pagalbos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius