Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2017 07 26 /13:51

Pietų Prancūzijoje dėl naujo miško gaisro evakuota 10 tūkst. žmonių

Pietų Prancūzijoje praeitą naktį įsiplieskus naujam miškų gaisrui teko evakuoti mažiausiai 10 tūkst. žmonių, trečiadienį pranešė pareigūnai.
Prancūzijoje plečiasi miškų gaisrai
Prancūzijoje plečiasi miškų gaisrai / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Tas gaisras įsiplieskė kitą dieną po to, kai Prancūzija paprašė Europos pagalbos kovojant su jau seniau kilusiais gaisrais keliose vietovėse šalies pietuose, įskaitant populiarųjį Sen Tropezo kurortą.

Ugniagesiai taip pat kovoja su liepsnomis Prancūzijos Viduržemio jūros Korsikos saloje bei netoliese esančioje Portugalijoje.

Apie 3 tūkst. evakuotųjų buvo atostogauti į Pietų Prancūziją atvykusių žmonių, apsistojusių vietos kempinguose. Kai kurie evakuotieji nakvojo tiesiog paplūdimyje.

„Gaisrui plintant evakuoti mažiausiai 10 tūkst. žmonių. Šioje teritorijoje vasarą žmonių skaičius padvigubėja arba patrigubėja“, – sakė vienas ugniagesių tarnybos pareigūnas apie gaisrą, kilusį netoli Borm le Mimozos miestelio Varo departamente.

Ugniagesys: „Gaisrui plintant evakuoti mažiausiai 10 tūkst. žmonių. Šioje teritorijoje vasarą žmonių skaičius padvigubėja arba patrigubėja“

Liepą ir rugpjūtį į Žydrojo Kranto paplūdimius plūsta poilsiautojai, bet dėl šios itin karštos ir sausos vasaros regione paskelbtas labai didelis gaisrų pavojus.

Antradienį buvo pasitelkta per 4 tūkst. ugniagesių ir karių, kuriems su gaisrais kovoti padeda 19 vandennešių lėktuvų.

Nuo pirmadienio, kai įsiplieskė pirmieji gaisrai, buvo sužeista mažiausiai 12 ugniagesių, o 15 policininkų apsinuodijo dūmais, pranešė pareigūnai.

Antradienį gaisrai jau apėmė apie 4 tūkst. hektarų Viduržemio jūros pakrantės ruože, kalnuotose vietovėse bei Korsikoje.

Dėl smarkaus vėjo ir tvyrančios sausros keliamo pavojaus Prancūzijos vyriausybė paprašė partnerių iš Europos Sąjungos atsiųsti du papildomus lėktuvus ugniai gesinti. Į pagalbą kaimynei netrukus atskubėjo Italija, pranešė ES atstovai.

Prancūzijos vidaus reikalų ministras Gerard'as Collombas antradienį paskelbė, kad jo šalis rengiasi įsigyti dar šešis gaisrų gesinimo lėktuvus.

„Apokalipsės“ vaizdai

Turtingų ir garsių žmonių mėgstamame La Krua Valmero kurorte, esančiame šalia Sen Tropezo, siautėjęs gaisras jau buvo numalšintas, antradienį sakė vietos ugniagesių vadas Philippe'as Gambe'as de Vergnes.

Tačiau išdegė 400 hektarų pakrantėje esančio miško; toje vietovėje yra pavienių namų, todėl apie 200 žmonių buvo evakuoti, sakė jis.

La Krua Valmero vicemeras Rene Carandante'as sakė, kad dabar išdegusiuose plotuose styro apanglėję medžių kamienai, o dar visai neseniai šalia žydros Viduržemio jūros pakrantės žaliavo gražus miškas.

La Krua Valmero vicemeras Rene Carandante'as sakė, kad dabar išdegusiuose plotuose styro apanglėję medžių kamienai, o dar visai neseniai šalia žydros Viduržemio jūros pakrantės žaliavo gražus miškas.

„Tai yra tragedijos zona. Nieko nebeliko“, – sakė jis.

Francois Fouchier iš vietos pakrantės apsaugos grupės naujienų agentūrai AFP sakė, kad gaisro aukomis galėjo tapti daug vietos gyvūnų, pavyzdžiui, Balkanų vėžlių.

„Surasime sudegusių kiautų“, – prognozavo aplinkosaugininkas.

Už maždaug 80 kilometrų, netoli Sen Maksimen la Sent Bomo kaimo, liepsnose skendėjo 300 hektarų pušynų ir ąžuolynų.

Vienas vietos pareigūnas piktinosi valdžia, kad reguliariai nešalinamos išdžiūvusių augalų nuokritos, todėl girioje kyla didelė gaisro grėsmė.

Gaisrų nuostolius taip pat skaičiuoja ir Korsikos sala.

Vienas salos gyventojas, kiek anksčiau susidūręs su pavojumi, pasakojo apie matytus „apokalipsės“ vaizdus.

Nurimus vėjui tragedijos ten buvo išvengta, tačiau ugnis buvo apėmusi 1 800 hektarų miško, be to, sudegė keli automobiliai.

Nicos šiaurėje esančiame Karose sudegė namas, trys automobiliai ir sandėlis, informavo vietos pareigūnai.

Karoso meras Charles'is Scibetta sakė, kad jo miestas atrodo lyg „mėnulio kraštovaizdis“. Vis dėlto jis džiaugėsi, kad vietos gyventojams pavyko išvengti nelaimės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius