Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pietų Sudano konflikto šalių lyderiai pasirašė taikos susitarimą

Pietų Sudano prezidentas prezidentas Salva Kiiras ir sukilėlių lyderis Riekas Macharas egiono viršūnių susitikime Etiopijos sostinėje Adis Abeboje trečiadienį pasirašė ilgai lauktą taikos susitarimą. Pasirašę dokumentą S.Kiiras ir R.Macharas aidint sveikinimo šūksniams paspaudė vienas kitam ranką stebint viršūnių susitikimo dalyviams, pranešė ceremoniją stebėjęs naujienų agentūros AFP žurnalistas.   
Iš Pietų Sudano sukilėlių grupuočių išlaisvinti vaikai
Pietų Sudanas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Pietų Sudanas

Susitikime dalyvavo ir Ugandos bei Sudarno prezidentai, o jam pirmininkavo Etiopijos ministras pirmininkas Abiy Ahmedas.

„Stebint visam pasauliui Pietų Sudano lyderiai šiandien įsipareigoja siekti susitaikymo ir ilgalaikės taikos jų šalyje“, – sakė A.Ahmedas prieš prasidedant už uždarų durų vykusiam susitikimui, po kurio S.Kiiras ir R.Macharas pasirašė taikos susitarimą.

„Šiandien mes tikimės pradėti naują skyrių ir sukurti naują galimybę įtvirtinti ilgalaikę taiką ir stabilumą Pietų Sudano Respublikoje“, – sakė buvęs Botsvanos prezidentas Festusas Mogae, vadovaujantis regioninio bloko įkurtai Tarpvyriausybinei plėtros institucijai (IGAD), tarpininkavusiai derybose tarp vyriausybės ir sukilėlių.

Jungtinių Tautų misijos Pietų Sudane (UNMISS) vadovas Davidas Sheareris taip pat išreiškė viltį, kad šis susitarimas leis užbaigti beveik penkerius metus trunkantį konfliktą, nusinešusį dešimtis tūkstančių gyvybių, pasmerkusį milijonus gyventojų badui ir regione išprovokavusį pabėgėlių krizę.

Visgi jis pridūrė: „Pasirašant šį susitarimą turėtume viešai pripažinti, jog tai tėra tik vienas žingsnis kelyje į taiką, tačiau jis padeda pagrindą visiems vėlesniems žingsniams“.

Pastarasis karas Pietų Sudane kilo 2013 metų gruodį, kai S.Kiiras apkaltino savo tuometinį pavaduotoją R.Macharą planuojant perversmą.

Tarpininkaujant IGAD buvo sudaryti keli susitarimai dėl paliaubų, tačiau visi jie žlugo. Paskutinis toks susitarimas žlugo 2016 metų liepą, užvirus kovoms sostinėje Džuboje.

Šių metų birželį buvo imtasi žingsnių atgaivinti tą susitarimą, Sudano sostinėje Chartume surengus tiesioginį S.Kiiro ir R.Macharo susitikimą. Tai atvėrė kelią pasirašyti naują susitarimą dėl paliaubų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius