Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pietų Sudano pabėgėliai paleido 16 įkaitais laikytų JT darbuotojų

Jungtinės Tautos vėlų antradienį pranešė, kad neginkluoti Pietų Sudano pabėgėliai paleido rytų Kongo Demokratinėje Respublikoje esančioje JT stovykloje įkaitais laikytus 16 organizacijos darbuotojų.
Jungtinių Tautų Organizacija
Pietų Sudano pabėgėliai paleido 16 įkaitais laikytų JT darbuotojų / X03891

JT taikos palaikymo departamentas savo pranešime sakė, kad „stovykloje yra ramu ir (ji) yra visiškai kontroliuojama“ Munigi bazės, esančios Šiaurės Kivu provincijoje, taikos palaikymo misijos darbuotojų.

JT misijos Konge atstovai anksčiau pranešė, kad Pietų Sudano pabėgėliai įkaitais paėmė 13 misijos darbuotojų. Pabėgėliai reikalavo, kad jie būtų išsiųsti į kitą Rytų Afrikos valstybę, siekdami išvengti priverstinio sugrąžinimo į Pietų Sudaną. Derybos tęsėsi iki vėlaus vakaro.

Vėliau JT taikos palaikymo departamentas nurodė, kad buvo paimta 16 įkaitų.

„Visi darbuotojai saugiai grįžo į savo namus, – nurodė JT atstovai. – Apie aukas nepranešama. Misija tiria šį incidentą.“

Opozicinės SPLA-IO partijos atstovas teigė, kad įkaitai buvo paimti protestuojant. „Jiems turėtų būti leista užsiregistruoti pabėgėliais ar išvykti į trečiąją šalį“, – naujienų agentūrai AP sakė partijos atstovas Lamas Paulas Gabrielis.

Šiaurės Kivu JT biuro vadovas Danielis Ruizas anksčiau sakė, kad du įkaitai buvo užsieniečiai, o Pietų Sudano pabėgėliai reikalavo, kad jiems būtų suteiktas prieglobstis Ugandoje, Kenijoje arba Etiopijoje.

Šiaurės Kivu JT biuro vadovas Danielis Ruizas anksčiau sakė, kad du įkaitai buvo užsieniečiai, o Pietų Sudano pabėgėliai reikalavo, kad jiems būtų suteiktas prieglobstis Ugandoje, Kenijoje arba Etiopijoje.

Minėti pabėgėliai buvo tarp 530 asmenų, pernai pabėgusių iš Pietų Sudano į Kongo DR, ir apsistojusių JT Munigi stovykloje, esančioje į šiaurę nuo provincijos sostinės Gomos.

Dauguma jų priklauso opoziciniam Pietų Sudano judėjimui, kuriam vadovauja buvęs šalies viceprezidentas Riekas Macharas. Šis judėjimas sostinėje Džuboje kovojo su Pietų Sudano pajėgomis, ištikimomis prezidentui Salvai Kiirui.

Įkaitai buvo paimti po to, kai penktadienį į Pietų Sudaną buvo repatrijuoti aštuoni R.Macharo vadovaujamo Sudano liaudies išvadavimo judėjimo kovotojai.

Pabėgėliai iš Pietų Sudano kelia nerimą Kongo DR civiliams, gyvenantiems Šiaurės Kivu provincijoje. Ištisus dešimtmečius jie patyrė kovotojų, siekiančių kontroliuoti išteklių turtingo regioną, smurtą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius