-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pietvakarių Kinijoje susidegino tibetietis

Kinijos pietvakarinėje Sičuano provincijoje susidegino vyras, ketvirtadienį pranešė žmogaus teisių organizacijos.
Tibetas
Tibetas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Kiek žinoma, tai pirmas tibetiečių protestų susideginant atvejis šiais metais.

Anot pranešimų, kiek vyresnis nei 40 metų Tsekho Tugchakas trečiadienį žuvo Ngabos srityje. Šiame neramiame regione sustiprintas saugumas, artėjant prieš Kiniją nukreiptų 2008 metų riaušių ir 1959 metų tibetiečių sukilimo metinėms, sako „Tarptautinės kampanijos už Tibetą“ aktyvistai.

Pasak jų, tai buvo 153-as susideginimo atvejis Tibete, tokiems protestams prasidėjus 2009 metais. Žmogaus teisių grupė „Laisvasis Tibetas“ (Free Tibet) ir JAV remiamas Laisvosios Azijos radijas (Radio Free Asia) taip pat pranešė apie Ngabos srityje esančiame Merumos miestelyje įvykusį mirtiną incidentą.

Tačiau Komunistų partijos Tibeto skyriaus vadovas — aukščiausias regiono pareigūnas — pranešimų nesureikšmino.

„Nemanau, kad jie sako tiesą“, – Pekine žurnalistams sakė Wu Yingjie vykstant Kinijos parlamento, daugiausiai vien automatiškai tvirtinančio vyriausybės sprendimus, kasmetinei sesijai.

„Nebūtų keista, jeigu kas nors susidegintų Jungtinėse Valstijose, tačiau galiu jums pasakyti, kad Tibete tokių susideginimo atvejų nepasitaiko“, – pridūrė Wu Yingjie.

Padegdami save Tibeto vienuoliai ir kiti gyventojai siekia atkreipti dėmesį į griežtą Kinijos politiką Tibeto ir budistų kultūros atžvilgiu. Jie taip pat reikalauja sugrąžinti iš tremties Tibeto budistų dvasinį lyderį Dalai Lamą.

„Scanpix“/AP nuotr./Dalai Lama
„Scanpix“/AP nuotr./Dalai Lama

Į regioną neįleidžiami užsienio žurnalistai – taigi, patvirtinti pranešimus apie susideginimus beveik neįmanoma.

Manoma, kad tokie protestai pasiekė kulminaciją 2012 metais, kai susidegino 83 žmonės.

Tibeto policijos centrinio komisariato darbuotojai, valdžios įstaigų ir Ngavos propagandos departamento „Aba“ darbuotojai, sakė apie įvykį nieko nežiną. Jie taip pat atsisakė prisistatyti, kaip dažnai daro kinų valdininkai.

Kinija teigia, kad Tibeto istorinė teritorija, įskaitant Ngabą, buvo jos sudėtyje ilgiau nei septynis amžius, o Dalai Lamą Pekinas laiko pavojingu separatistu.

Daugelis tibetiečių savo ruožtu tvirtina, kad beveik visą tą laikotarpį jie iš esmės buvo nepriklausomi. Jie protestuoja prieš despotišką Kinijos valdymą, prasidėjusį 1950 metais, kinų Liaudies išvadavimo armijai užėmus šį Himalajų regioną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius