-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Piratai Baltijos jūroje

Švedijos policija ėmėsi tirti suomių bendrovei priklausančio laivo „Arctic Sea“ užpuolimą Baltijos jūroje. Grobikai vilkėjo policininkų uniformas.
Piratai
Piratai / Photos.com

Precedento neturintis incidentas įvyko liepos 24 dienos naktį. Su Maltos vėliava iš Suomijos į Alžyrą medieną gabenusį laivą Švedijos teritoriniuose vandenyse tarp Olando ir Gotlando salų užpuolė juodai apsirengusi gauja. Užpuolikai surišo ekipažo narius, paskui juos dar ir sumušė. Trys jūrininkai patyrė traumų – vienas iš jų neteko dviejų dantų, ant kitų įgulos narių kūnų liko kraujosruvų.

Ieškojo narkotikų

Nukentėję jūreiviai pasakojo, kad užpuolikai ieškojo narkotikų. Iš laivo jie nieko nepagrobė. Aštuonių ar dešimties grobikų gauja laive šeimininkavo apie 12 valandų.

Iš pradžių pranešimas apie užpuolimą Švedijos policijai pasirodė labai įtartinas, nes buvo kreiptasi ne iš karto, o tik po keturių dienų. Nukentėję jūreiviai aiškino, kad nesiryžo kreiptis nei į pakrančių apsaugos tarnybas, nei į policiją todėl, kad įsibrovėliai teigė esantys policininkai.Švedijos policija apie užpuolimą sužinojo tik liepos 29 dieną. Incidento tyrimui vadovaujantis Ingmaras Isakssonas sakė, kad pirmiausia buvo apklaustas Suomijos bendrovei priklausančio laivo savininkas, kuris ir kreipėsi į Suomijos bei Rusijos policiją, nes laivo įgulą sudaro rusų jūrininkai.

Iš pradžių pranešimas apie užpuolimą Švedijos policijai pasirodė labai įtartinas, nes buvo kreiptasi ne iš karto, o tik po keturių dienų. Nukentėję jūreiviai aiškino, kad nesiryžo kreiptis nei į pakrančių apsaugos tarnybas, nei į policiją todėl, kad įsibrovėliai teigė esantys policininkai. Tačiau Švedijos policija jau išsiaiškino, kad tai nebuvo nė vienos Baltijos jūros šalies policininkai. Šių valstybių teisėtvarkos pareigūnai taip pat nerengė jokių laivų patikrų.

Suomijos dienraštis „Helsingin Sanomat“ rašo, jog laivo savininkės bendrovės „Solchart Management“ vadovas Viktoras Matvejevas teigė, kad laive užpuolikai suniokojo visus ryšio įrenginius, todėl įgula ir negalėjo kreiptis pagalbos iškart, kai tik užpuolikai paliko laivą.

Pradėtam tyrimui vadovaujantis švedas I.Isakssonas patvirtino, kad nebeliko abejonių, jog laivas iš tiesų buvo užpultas, tačiau pridūrė, kad iki šiol Švedijos teritoriniuose vandenyse nebuvo kėsintasi nė į vieną laivą. Suomijos susisiekimo vandens keliais departamentas taip pat teigia, kad po Antrojo pasaulinio karo Baltijos jūroje nebuvo užfiksuota nė vieno laivo užpuolimo atvejo. Švedijos centrinės kriminalinės policijos atstovas pasiskundė, kad labai trūksta informacijos apie šį įvykį.

Įgula dar neapklausta

Šiuo metu Švedijos policija aiškinasi, kokie laivai plaukiojo jūroje liepos 24-osios naktį tarp Olando ir Gotlando salų. Tyrėjai tikisi susisiekti su laivo kapitonu ir jį apklausti. Tačiau manoma, kad laivo „Arctic Sea“ jūreiviai su šiuo nusikaltimu nesusiję.

Iki šiol neaišku, kokios tautybės galėjo būti piratai, tarpusavyje kalbėjęsi angliškai. „Mes nežinome, nei iš kur jie atsirado, nei kur paskui pradingo“, – sakė I.Isakssonas.

Po užpuolimo laivas toliau plaukė į Alžyrą, todėl Švedijos policija įgulos dar neapklausė. Daugiau sužinoti apie šį neįprastą incidentą bus galima po poros savaičių, kai „Arctic Sea“ grįš į Suomijos Pietarsaario uostą.

Suomijos susisiekimo jūros keliais departamento Saugumo skyriaus vadovas Tuomas Routa teigia, kad šis incidentas taps pretekstu tarptautiniu mastu aptarti pasirengimo galimiems teroro aktams priemones.

Laivas plaukiojo ir su Lietuvos vėliava

Iki šiol neparengta jokių instrukcijų, kaip turi elgtis jūreiviai, kai įsiveržiama į jų laivą. Šis incidentas nepanašus į kitus laivų užpuolimo atvejus, nes paprastai piratai arba stengiasi užgrobti krovinį, arba paima įkaitų. Šį kartą nieko panašaus nebuvo.

„Arctic Sea“ buvo nuleistas į vandenį 1991 metais Stambulo laivų statykloje. Anksčiau šis 97 metrų ilgio laivas yra plaukiojęs su SSRS, Rusijos, Jamaikos ir Lietuvos vėliavomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius