-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Pirmą kartą po 10 metų: A.Merkel krikščionys demokratai apklausose atsilieka nuo socialdemokratų

To nebuvo jau dešimtmetį: nauja apklausa parodė, kad Angelos Merkel vadovaujama Krikščionių demokratų sąjunga (KDS) pagal populiarumą jau atsilieka nuo Socialdemokratų partijos. Tai reiškia, kad rudenį, po rinkimų, Vokietijos kancleris gali keistis, rašo „The Independent“.
Angela Merkel.
Angela Merkel. / „Scanpix“/„SIPA“ nuotr.

Apklausa, kurią laikraščio „Bild“ užsakymu atliko kompanija INSA, parodė, kad už KDS šiuo metu žada balsuoti 30 proc. rinkėjų – 3 proc. punktais mažiau nei prieš dvi savaites.

Tuo tarpu socialdemokratų, ilgus metus nuosekliai atsilikusius nuo centro dešiniųjų, reitingai išaugo iki 31 proc. ir dabar yra didesni nei KDS – pirmą kartą nuo 2006 metų.

Žinoma, tai tik viena apklausa, bet ši akimirka vis tiek istorinė – galimybė, kad A.Merkel gali būti išstumta iš kanclerio posto, jau seniai buvo tokia didelė, nors dar prieš dvi savaites Berlyne jos sėkme beveik neabejota.

Sausio viduryje socialdemokratų reitingai siekė vos 20 proc., o KDS su 37 proc., regis, buvo nutolusi tiek, kad krikščionių demokratų pavyti buvo neįmanoma.

Gali būti, kad vokiečiai tiesiog pavargo nuo A.Merkel, kuri kanclerės pareigas eina jau 12 metų.

Ramybę sudrumstė permainos Socialdemokratų partijoje, kurios lyderiu buvo paskirtas buvęs Europos Parlamento pirmininkas Martinas Schulzas, kuris Vokietijoje yra gerokai populiaresnis nei jo pirmtakas Sigmaras Gabrielis.

Dabar A.Merkel jau supranta pavojų. Pirmadienį Miunchene ji pripažino, kad „būsima kampanija man bus pati sudėtingiausia iš visų, kuriose dalyvavau.“

Apžvalgininkų teigimu, gali būti, kad vokiečiai tiesiog pavargo nuo A.Merkel, kuri kanclerės pareigas eina jau 12 metų. Tad M.Schulzas, dar net neturintis aiškios politinės programos, matomas kaip tinkama alternatyva.

„Scanpix“/AP nuotr./Martinas Schulzas.
„Scanpix“/AP nuotr./Martinas Schulzas.

Nors iš tiesų M.Schulzo ir A.Merkel pozicijos svarbiausiais klausimais skiriasi tik nežymiai, buvęs EP pirmininkas pasižymi puikia, turbūt net skambesne retorika.

Be to, visuomenei gali būti priimtinesnis kietesnis M.Schulzo požiūris į būsimas derybas su Jungtine Karalyste dėl „Brexit“ – jis yra apkaltinęs britų konservatorius „viską sugriovus vardan asmeninių ambicijų“. M.Schulzas tikina, kad „ir Briuselis turės ginti savo žmonių interesus, ne tik britai.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius